SiolNET. Novice Slovenija
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi sindikalist pravosodnih policistov: Med pobegom nismo spali #video

0,79

termometer

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je po begu dveh nevarnih pripornikov iz koprskega zapora izrazil zaskrbljenost, da uprava zavoda ni reagirala na večkratna opozorila paznikov oziroma pravosodnih policistov o pomanjkljivosti varovanja v zaporu. Zavrnil je navedbe, da so pazniki v času pobega spali.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je ob prisotnosti nekaj deset zaposlenih v koprskem zaporu najprej poudaril, da vsi prisotni stojijo za pismom, s katerim so v javnosti pred dnevi opozorili na nepravilnosti v koprskem zavodu.

Verk je ob tem nanizal, da je pravosodni policist ob begu dveh pripornikov konec decembra nadrejenega opozoril, da bi bilo treba odrediti pregled prostorov, od koder sta zapornika zbežala, in o tem napisal tudi uradni zaznamek, vendar mu niso prisluhnili oziroma niso pregledali niti enega bivalnega prostora v zaporu, čeprav je obstajal sum, da se še kaj dogaja.

"Skrb vzbujajoče je tudi, da se je tako dolgo čakalo, da bi se karkoli ukrepalo," je ocenil predsednik sindikata in dodal, da so pristojni začeli ukrepati šele, ko je omenjeno pismo zaposlenih prišlo v javnost. Prav tako se vse do danes na zavodu ni našel še nihče, ki bi napisal odredbo, "da bi od od vrha do tal ... pregledal koprski zapor, ga preiskal in morda našel tiste žage, s katerimi sta si pot na prostost utrla pobegla pripornika".

Verk se je z vpletenima pravosodnima policistoma pogovoril in zatrdila sta mu, da nista spala. Po njegovem je žalostno, da so odgovorni glede tega prisluhnili izjavi zapornika in da so zgodbo, da sta paznika spala, nato "kupili" odgovorni v zaporniškem sistemu.

"Objektivna odgovornost bi morala seči še višje proti vrhu sistema"

Od direktorja koprskega zapora Dušana Valentinčiča, ki je sicer prevzel objektivno odgovornost za dogodek in napovedal odhod v pokoj, Verk pričakuje, da se bo čim prej upokojil in zapustil koprski zapor. Sicer pa je sindikalist ocenil, da bi morala objektivna odgovornost seči še višje proti vrhu zaporniškega sistema.

Od torkovega obiska pravosodne ministrice Andreje Katič Verk sicer pričakuje predvsem, da bo to neke vrste protokolarni obisk.

Andreja Katič Novice Katičeva: Pobeg iz koprskega zapora kaže na potrebo po dodatnih paznikih

Od ministrice pričakujejo, da jim pomaga pri reorganizaciji

Zaposleni v koprskem zavodu pa so ob tem opozorili na slabe pogoje dela in kadrovsko nedohranjenost. "Pravosodni policisti pričakujemo samo, da bomo lahko opravljali svoje delo, ki ga trenutno zelo težko opravljamo," je medijem dejal pravosodni policist Patrik Arnaut. Pravosodnih policistov je v Kopru premalo in ne zmorejo vsega, ob opravljanju drugih predpisanih aktivnosti pa so oddelki prazni. Zato od ministrice Katičeve pričakuje, da jim pomaga pri reorganizaciji dnevno-hišnega reda, ki jim bo omogočila, da bodo lahko opravljali svoje delo.

Hkrati je Arnaut zavrnil, da bi kdorkoli med njimi med delom v nočnem času spal. Tako opravljajo nočne obhode, pripravljajo poročila za naslednji dan, vodje izmene pa še mnogo več.

Drug pravosodni policist Siniša Vukovič pa je izpostavil, da je direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj dobro seznanjen s stanjem v Kopru, saj ga je sam kot nekdanji sindikalni zaupnik na to opozarjal, pa so ga v zameno prijavili informacijskemu pooblaščencu zaradi razkrivanja osebnih podatkov sodelavcev in je celo dobil denarno kazen.

Koprski zapor Novice Beg iz zapora: pazniki zahtevajo odstavitev direktorja koprskega zapora #video

Ministrica Katičeva je že včeraj za TV Slovenija komentirala nedavni pobeg iz koprskega zapora. Ob tem je zatrdila, da so zapori varni, a da je treba preveriti, ali vsi mehanizmi delujejo tako, kot morajo.

Po njenem je treba tudi preveriti, ali vsi opravljajo svoje delo tako, kot morajo, da do takega primera ne bi več prišlo. Hkrati pa je poudarila, da se taki pobegi dogajajo tudi marsikje v drugih zaporih in drugih državah. Kljub vsemu so slovenski zapori v primerjavi z drugimi državami po njenih besedah v vrhu, kar se tiče varnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin