Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 1. 2024,
15.53

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

zima skok v vodo potapljanje

Ponedeljek, 1. 1. 2024, 15.53

3 mesece, 3 tedne

V mrzlo vodo že prvega januarja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

S portoroškega pomola je danes približno 425 pogumnežev skočilo v morje, ki je sicer s skoraj 14 stopinjami C izjemno toplo za ta čas leta. V oblačnem vremenu je osrednjo plažo napolnilo več kot 3000 gledalcev. Na 18. izvedbi prireditve niso presegli rekordnih številk, a so organizatorji kljub temu zadovoljni. V Soboškem jezeru je potekalo deveto novoletno plavanje, potapljači Društva za podvodne dejavnosti Velenje pa so danes 29. leto zapored odprli novo potapljaško sezono. Pod vodno gladino so tako nazdravili in si zaželeli varno potapljaško sezono.

Fotogalerija
1 / 17

Foto: STA
Ana Roš, Martin Jezeršek
Novice Martin Jezeršek odkrito o tem, kaj si misli o Ani Roš #Spotkast

Število udeležencev dogodka v Portorožu je po še nepotrjenih podatkih enako kot lani. Med tistimi, ki so se pognali v vodo, so bili tako otroci kot starejši obeh spolov. Tudi gledalcev se je zbralo približno toliko kot lani. Glavni organizator Nino Cokan je ocenil, da jih je med 3000 in 4000, a je dodal, da jih na koncertu in ognjemetu po skokih pričakuje še več. Vsekakor so obiskovalci zasedli skoraj vsa parkirna mesta v Portorožu.

Prvi dan leta 2020 je bilo skakalcev 686, število gledalcev pa so organizatorji ocenili na več kot 5000. Sledili sta dve leti prekinitve zaradi pandemije covida-19.

Kot je dejal Cokan, so kljub temu, da niso dosegli rekordov, zadovoljni, da so uspeli na novo leto bistveno poživiti dogajanje v Portorožu in spraviti v dobro voljo veliko število ljudi.

Novoletne skoke so v Portorožu prvič izpeljali leta 2005, takrat se jih pri rdečem svetilniku na Bernardinu udeležila le skupina prijateljev. Priljubljenost prireditve se je skozi leta povečevala, zato so se morali dvakrat seliti na večjo lokacijo, najprej na plažo Meduza, potem pa na osrednjo portoroško plažo.

V Soboškem jezeru devetič novoletno plavanje

V Soboškem jezeru je danes ob 14. uri potekalo deveto novoletno plavanje. Pripravlja ga ljubiteljska športna ekipa Dahavski pingvini, ki je dobila ime prav po tem dogodku. Pingvini, ker ima voda v tem času le okoli tri stopinje Celzija, dahavski pa, ker so ta del Murske Sobote nekoč imenovali Dahau, pravi predsednik ekipe Mihael Kardoš.

"Krivec" za zdaj že tradicionalno novoletno plavanje je prav Kardoš, ki je navdušen športnik in je med drugim aktiven tudi v Klubu jadralcev na deski Štrk v Murski Soboti. "In prav vsako leto smo imeli na novega leta dan zabave na Kamešnici. Pa smo dobili idejo, da bi – namesto da mečemo petarde in rakete – zaplavali v jezeru," je pojasnil.

V Velenjskem jezeru novoletni potop potapljačev

Potapljači Društva za podvodne dejavnosti Velenje so danes, prvi dan leta 2024, ob 13. uri 29. leto zapored odprli novo potapljaško sezono. Pod vodno gladino so tako nazdravili in si zaželeli varno potapljaško sezono. Posebnost prireditve je odpiranje penine, ki se pod vodno gladino prav tako sliši z glasnim pokom kot na kopnem.

Z zdravico pod vodo potapljači od leta 1995 začenjajo potapljaško sezono na jezeru, kjer se temperatura vode trenutno giblje okoli pet stopinj Celzija, so sporočili iz društva. Letos naj bi se v jezero potopilo okrog 20 potapljačev.

Novoletni potop v Velenjsko jezero je prerasel v pravo potapljaško tradicijo, ki se je udeležijo potapljači iz celotne Slovenije. Med potapljači, ki se redno udeležujejo dogodka, so denimo pripadniki Podvodne reševalne službe Slovenije, ki so pripravljeni in usposobljeni tudi za posredovanje v ekstremnih razmerah v primeru nesreč ter drugih potreb.

"Čeprav je Velenjsko jezero ledeno mrzlo, potapljači premagamo mraz in se potopimo v globino, kjer tudi nazdravimo. Na novega leta dan se lahko zabavajo prav vsi oboževalci potapljanja in obiskovalci, ki ne želijo zamuditi tako zanimivega dogodka," so še navedli v velenjskem društvu za podvodne dejavnosti.

Denar
Novice Ste vedeli? Od 1. januarja veljajo te novosti.
Slovenija Kazahstan Benjamin Šeško
Sportal Napeto, dramatično ...
Ne spreglejte