Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
16.51

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

10

Natisni članek

mačke kavarna mačja kavarna

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 16.51

6 let, 5 mesecev

V ljubljanski kavarni z mačkami otrokom prepovedali vstop #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

10

V ljubljanski kavarni z mačkami Cat Caffe so otrokom, mlajšim od 10 let, omejili vstop, saj so po njihovem mnenju ti z neprimernim vedenjem ogrožali živali v lokalu. Ta ukrep je na družbenem omrežju sprožil val ogorčenja staršev in tudi podporo novemu pravilu v lokalu.

Video: Kaya Kamenarič

Cat Caffe je prva kavarna z mačkami v Sloveniji, ki je svoja vrata gostom odprla pred dobrima dvema letoma. Kavarna se na prvi pogled zdi kot vsak drugi lokal, razlika je v tem, da v Cat Caffeju živi, se igra, je in spi sedem udomačenih mačk. 

Zaradi slabih izkušenj uvozila prakso iz tujine

Čeprav so ob odprtju k sebi vabili vse, od ljubiteljev mačk pa do tistih, ki jih še bodo vzljubili, so svojo gostoljubnost konec oktobra letos nekoliko omejili. Lastniki prve slovenske kavarne z mačkami so na svojo uradno stran na Facebooku objavili, da je otrokom, mlajšim od 10 let, vstop v lokal prepovedan.

Video: Planet TV


V tujini je omejevanje obiska mačjih kavarn sicer že stalna praksa, pravi lastnik kavarne Robert Sankovič.  S solastnico Tino Piskač Sedej sta vstop v kavarno želela omogočiti vsem, vendar sta se zaradi kar nekaj slabih izkušenj vendarle odločila gostom določiti starostno omejitev.

"Tako ne gre več naprej"

Čeprav sta o tem razmišljala že dlje časa, je piko na i postavila mlajša deklica. "Prejšnji teden je neka deklica našega mačka udarila po glavi, takrat sva rekla: Zdaj pa tako ne gre več," je povedal lastnik Robert.

Zaveda se, da ta odločitev ne ugaja vsem, vendar na prvo mesto postavlja dobro počutje in zdravje domačih živali. Kljub nekaj pritožbam nad novim pravilom je večina strank z odločitvijo zadovoljna.

Video: Kaya Kamenarič

"Veliko je odvisno tudi od staršev"

Obiskovalki lokala Marina in Nika odločitev podpirata: "Treba je imeti nekakšno kulturo, ki pa je nekateri otroci zagotovo še ne razumejo. Seveda je veliko odvisno tudi od staršev." "Lokal, kot je Cat Caffe, ni primeren za majhne otroke," dodaja redna stranka kavarne Janina: "Lokal sloni na zamisli o umirjenem okolju, ki je najboljše za mačke."

"Otroci potrebujejo stik z živalmi"

S prepovedjo so lastniki kavarne na družbenih omrežjih dvignili kar nekaj prahu in razjezili kar nekaj staršev. Mednje spada tudi bodoča učiteljica in vzgojiteljica Nena: "Otroci potrebujejo stik z živalmi. Kako naj se naučijo delati z njimi, če ne smejo v njihovo bližino." Dodaja še, da bi bilo marsikateremu odraslemu treba prepovedati vstop ne le v mačjo kavarno, ampak tudi v kakšen drug lokal.

Takšnega mnenja je tudi obiskovalec kavarne, devetnajstletni Kim: "Če je lahko v kavarni mačka, je lahko tudi otrok."

Ne spreglejte