Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2023,
9.19

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

policija Ljubljana tatvina vlom

Četrtek, 27. 7. 2023, 9.19

9 mesecev, 2 tedna

V Ljubljani prijeli moškega, ki je izvedel več tatvin in bil tudi že obsojen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Ropar. Tat. Kraja. Pištola. Grožnja. Grožnje. Nož. Vlom. | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ljubljanski policisti so prijeli moškega, ki je pred nekaj dnevi vlomil v trgovino in ukradel za tri tisoč evrov vreden dlančnik. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je 44-letni moški utemeljeno osumljen tudi treh kaznivih dejanj tatvin različnih predmetov. 

44-letnemu moškemu so policisti ukradeni dlančnik zasegli in ga vrnili lastniku.

Ko so med preiskavo zbirali obvestila, so ugotovili še, da je moški utemeljeno osumljen tudi kraje kozmetičnih izdelkov, tehničnega blaga in prenosnika ter še enega vloma v trgovino s kozmetičnimi izdelki, vse pa se je zgodilo v obdobju zadnjih dveh mesecev.

Že obsojen za takšna dejanja 

Skupno si je pri tem pridobil za več kot osem tisoč evrov protipravne premoženjske koristi, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Osumljenca so privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor, policisti pa nadaljujejo kriminalistično preiskavo, saj sumijo, da je izvršil še več podobnih dejanj tatvin in vlomov, in bodo kazensko ovadbo dopolnili z vsemi ugotovitvami. V preteklosti so ga že obravnavali in tudi obsodili za istovrstna kazniva dejanja.

Ropar
Novice Policija išče roparja trgovine v Ljubljani

V Ljubljani na splošno več vlomov

"V zadnjem obdobju na območju celotne policijske uprave Ljubljana zaznavamo povečano število vlomov v različne objekte, hiše, stanovanja, sakralne objekte, trgovine in podobno. Storilci pogosto izkoriščajo odsotnost lastnikov objektov, ki odidejo na dopust," so še opozorili pri policiji.

Svetujejo, da lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljajo za več dni od doma, pa tudi vsi drugi, upoštevajo naslednje nasvete:

  • Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.

  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.

  • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd. 

    Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (ne dotikajte se stvari, ne sprehajajte se po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo.

  • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd. 

  • Zaradi odsotnosti je v poletnem času praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom. Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.

  • Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

    pištola
    Novice Na begu ropar, ki je s pištolo grozil prodajalki
    Fotorobot
    Novice Policija objavila sliko roparja pošte v Lendavi. Ga prepoznate?
    Ropar
    Novice Velika tatvina na Ptuju: prepoznate storilca?
    Napad z nožem
    Novice Ropar bencinskega servisa v Celju, ki je grozil z nožem, v sodnem pridržanju
    Policijski trak
    Novice Zamaskirana moška oropala trgovino
     
Ne spreglejte