Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 10. 2021,
16.38

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

21

Natisni članek

Novo Brdo stanovanjska soseska stanovanja

Ponedeljek, 25. 10. 2021, 16.38

2 leti, 6 mesecev

V Ljubljani odprli eno največjih stanovanjskih sosesk Novo Brdo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

21

Ob 30. obletnici stanovanjskega sklada so danes v Ljubljani odprli eno največjih stanovanjskih sosesk Novo Brdo, kjer bo po besedah direktorja sklada Črtomirja Remca dom dobilo 498 ranljivih družin in posameznikov. "Naj bo soseska prijazen dom za vse, ki bodo v prihodnjih dneh dobili ključe," je poudaril okoljski minister Andrej Vizjak.

"Stanovanje oz. dom je dobrina, katere vrednost gotovo najbolj razumejo tisti, ki te dobrine nimajo," je na odprtju poudaril minister za okolje in prostor Vizjak. Dodal je, da so to najpogosteje mlade družine in mladi posamezniki, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje.

Ob 30. obletnici stanovanjskega sklada so v Ljubljani odprli eno največjih stanovanjskih sosesk Novo Brdo, kjer si bo dom ustvarilo 498 družin in posameznikov.  | Foto: Ana Kovač Ob 30. obletnici stanovanjskega sklada so v Ljubljani odprli eno največjih stanovanjskih sosesk Novo Brdo, kjer si bo dom ustvarilo 498 družin in posameznikov. Foto: Ana Kovač

Nerešen stanovanjski problem pa ni samo problem mladih ali tistih, ki zaradi različnih okoliščin ostanejo brez strehe. Po Vizjakovih besedah se s tem izzivom bolj ali manj uspešno spoprijemajo vse vlade oz. države po svetu. "Odgovornost vsake vlade je, da stanovanjsko politiko načrtuje tako, da ima vsak posameznik ali družina v razumnem roku zagotovljeno primerno stanovanje," je dejal.

Stanovanja v Ljubljani
Novice Cene stanovanj v Ljubljani: padel je visok mejnik
Fotogalerija
1 / 13

"To je drugi del trilogije"

Po Remčevih pojasnilih je danes odprta soseska drugi del trilogije, uresničene s 50-milijonskim posojilom Razvojne banke Sveta Evrope. "Soseska Novo Brdo je skupaj s partnerskim delom javnega stanovanjskega sklada ljubljanske občine največji projekt od skupaj 1.887 novih stanovanj, s katerimi obeležujemo 30-letnico delovanja," je dodal.

protest
Novice Cene nepremičnin bodo netile upore v 21. stoletju

Spomnil je, da so že spomladi odprli stanovanja za mlade na Gerbičevi, za marca prihodnje leto pa je napovedal še odprtje soseske z 212 stanovanji v Mariboru pod Pekrsko gorco. Z danes odprto sosesko so to po Remčevih besedah trije ključni projekti, ki so jih izpeljali znotraj časovnih rokov in finančnih okvirov.

Ob tem je direktor sklada napovedal pripravo novega cikla, v katerem načrtujejo deset projektov v sedmih regijah z 906 stanovanji. Za tega si prizadevajo pridobiti novo posojilo Razvojne banke Sveta Evrope.

Na odprtju je ljubljanski podžupan Aleš Čerin spomnil, da je državni stanovanjski sklad občinskemu dal ugodno posojilo, s pomočjo katerega so maja letos v soseski odprli tudi 174 neprofitnih najemnih stanovanj. Vsa so po njegovih besedah že naseljena. Kot je dodal, so v bližini odprli novo enoto vrtca, razširili osnovno šolo, če bo potrebno, bodo v razvojnem ciklu zgradili tudi novo.

Soseska za vse generacije

V novi soseski Novo Brdo bo stanovanjski sklad ponudil višji standard bivanja, saj si želijo, da bi v stanovanjih sobivalo več različnih generacij. Vsi objekti so zato prilagojeni tako mladim in družinam kot tudi starejšim osebam.

Fotogalerija
1 / 9

V podzemnih garažah je 522 parkirnih mest za stanovalce. Prav tako so v soseski na voljo različne javne storitve, kot so knjižnica in trgovine ter odprt zunanji prostor, kjer bo veliko zelenih površin, bajer in otroška igrišča. Lokacijsko je objekti blizu priključka na mestno ljubljansko obvoznico in avtocesto.

Andrej Vizjak, Bojan Petan
Novice Petan: Dvomim o avtentičnosti posnetka. Takšnega pogovora se ne spomnim.
Andrej Vizjak
Novice Vizjak: Gre za lepljenko zvočnih posnetkov in konstrukt

 

 

Ne spreglejte