SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Kvarnerju postavili prvi podvodni ribji greben

0,30

termometer

Cres
Greben bodo spremljali različni strokovnjaki za podmorske vede ter opazovali, katere vrste rib in drugih morskih organizmov se bodo naselile na grebenu. Foto: Thinkstock

V morju zaliva Sveti Peter nedaleč od kraja Valun na otoku Cres so postavili prvi umetni ribji greben v primorsko-goranski županiji, so danes sporočili s sedeža županije na Reki. Prvi umetni greben v Kvarnerskem morju je del mednarodnega projekta SmArtFish. Projekt je namenjen predvsem ohranitvi podmorskih ekosistemov.

Prvi ribji greben v sklopu mednarodnega projekta so na Hrvaškem postavili februarja letos v bližini Zadra.

Sestavljen iz betonskih elementov piramidalne strukture

Kvarnerski ribji greben je sestavljen iz osmih betonskih elementov s piramidalno strukturo, ki ima polno manjših in večjih odprtin. Greben pomeni napredek pri ohranitvi vse več ogroženih morskih virov, kot so ribe, školjke in preostali morski organizmi, so danes objavili na spletni strani primorsko-goranske županije. Dodali so, da greben obenem odpira tudi možnosti za širitev gospodarskih dejavnosti, kot sta ribolov in turizem.

Janez Janša Novice Janša: Investicije bistvena razvojna komponenta proračunov

Priprave trajale več kot leto dni

Greben bodo spremljali različni strokovnjaki za podmorske vede ter opazovali, katere vrste rib in drugih morskih organizmov se bodo naselile na grebenu. Dobili naj bi tudi odgovore na vprašanja o morebitni naselitvi novih vrst ter o tem, kateri morski organizmi se bodo naselili na večji globini ob dnu grebena, kateri bolj na vrhu strukture, so dodali.

Janez Poklukar Novice Minister Poklukar: "Uvedba pogoja CPT je bila edini način, da družbo ohranimo odprto." #video

Poudarili so, da so priprave na postavitev grebena trajale več kot leto dni. Županijski oddelek za turizem, podjetništvo in ruralni razvoj je eden od desetih partnerjev projekta SmArtFish, ki je del programa čezmejnega sodelovanja Adri.SmArtFish Interreg V-A Italija – Hrvaška 2014–2020.

Samo za THUMB Novice Alenka Bratušek Zdravka Počivalška odrezala s skupinske fotografije Janša EU Novice Janša za Euronews: Bruselj na področju vladavine prava presega pristojnosti

Vrednost celotnega čezmejnega programa je nekaj več kot 3,2 milijona evrov. Na Hrvaškem z različnimi projekti, kot so ribji grebeni, načrtujejo okrepiti vlogo malega obalnega ribištva, da bi spodbujali inovacije pri uvajanju upravljanja z morskimi viri, ki temeljijo na ekosistemih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin