Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 10. 2021,
15.12

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

12

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Janez Poklukar

Četrtek, 7. 10. 2021, 15.12

2 leti, 6 mesecev

Minister Poklukar: "Uvedba pogoja CPT je bila edini način, da družbo ohranimo odprto." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

12

Na novinarski konferenci o trenutnem stanju, povezanem z boleznijo covid-19, na kateri sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, sta sodelujoča predstavila pomen cepljenja in neželenih učinkov ter stanje v covidnih bolnišnicah, hospitalizacijah in na intenzivni negi.

"O CPT smo se začeli pogovarjati sredi poletja in ga uvedli s 15. septembrom. Uvedba pogoja CPT je bila edini način, da družbo ohranimo odprto. Ukrep bi se lahko stopnjeval v hudo ekonomsko krizo in brezposelnost," je o pogoju CPT povedal minister Poklukar.

O stanju v bolnišnicah

"Stanje v bolnišnicah je stabilno," je o stanju v bolnišnicah povedal minister Janez Poklukar in dodal: "Število hospitaliziranih bolnikov se je v zadnjih dneh celo zmanjšalo. Nekaj izzivov imamo na področju intenzivne terapije, kar pa je pričakovano."

"Naša želja je, da nam v preostalih bolnišnicah uspe čim prej sproščati zmogljivosti, in sicer takoj, ko bodo potrebe bolnikov po hospitalizacijah manjše," je povedal o zmogljivostih v bolnišnicah in dodal:

"Povečevanju števila hospitaliziranih bolnikov namreč z zamikom sledi povečevanje števila bolnikov na intenzivni terapiji. Enak zamik pa je prisoten tudi pri vračanju k začetnemu stanju v bolnišnicah," je povedal in dejal še, da je v Sloveniji odprtih 13 covidnih bolnišnic, nazadnje je bil odprt oddelek v Sežani, a ga bodo lahko verjetno kmalu zaprli.

Novice Alenka Bratušek Zdravka Počivalška odrezala s skupinske fotografije

"Rad bi pojasnil napovedi, ki so bile podlaga za ukrepe in uvedbo CPT-pogoja. Napovedi IJS z dne 29. 8. 2021 so kazale, da bi brez ukrepov lahko imeli v sredini oktobra v bolnišnicah skoraj tri tisoč ljudi, na intenzivnih enotah pa bilo blizu 600 ljudi," je minister Poklukar razložil napovedi.

O reprodukcijskem številu

"Ko se je R začel znova dvigovati, smo bili 1. 4. pri R 1,19 prisiljeni spet zapreti državo. Ker smo ukrepali že tako zgodaj, nam je uspelo v 12 dneh R spraviti na 1 in krivuljo spet premakniti navzdol. Konec epidemije smo razglasili 15. 6., ko je bil R 0,55," je povedal minister Poklukar in dodal: "Razvidno je, kako se je R oziroma stanje na intenzivnih enotah zniževalo z različnimi ukrepi. Lani smo državo zaprli sredi oktobra pri R 2,1. Na intenzivnih enotah smo si opomogli šele na začetku februarja 2021 pri R 0,95."

"Če nadaljujemo trenutni trend R, ki je 1, smo že dosegli vrh hospitaliziranih. To velja tudi, če se R zviša na 1,1. Če pa se R zviša za 20 odstotkov, na vrednost 1,2, nas čaka še en dodaten vrh. V nobenem primeru pa ne presežemo 450 hospitaliziranih," je minister za zdravje Poklukar povedal o razvoju epidemije in zasedenosti bolnišnic.

Janez Janša
Novice Janša: Investicije bistvena razvojna komponenta proračunov

"Toda če se R poveča za 30 odstotkov, na vrednost 1,3, kar bi pomenilo, da se CPT-pogoj in preostali ukrepi ne izvajajo učinkovito, lahko pričakujemo okoli 600 hospitaliziranih. Pri R 1,4 pa celo 800 hospitaliziranih na dan," je povedal o napovedi zasedenosti na intenzivni terapiji in dodal: "Na oddelkih intenzivne terapije pri R 1,3 bi pri približno 150 ali 160 hospitaliziranih bolnišnice ustavile izvajanje številnih preostalih rednih programov. Pri R 1,4 lahko intenzivno terapijo potrebuje kar 220 ljudi. To bi zdravstvo potisnilo na rob zmogljivosti."

O učinkovitosti CPT-ukrepov

"Razlika med izvajanjem in neizvajanjem pogoja CPT bi se izrazila v življenju ali smrti več kot tisoč prebivalcev Slovenije," je minister Poklukar povedal o izvajanju CPT-ukrepov in dodal: "Te številke o smrtih so nam lahko abstraktne, dokler ena izmed njih ni nekdo, ki ga imamo radi. Zato poudarjam, trenutno nas pogoj CPT in preostali ukrepi peljejo v pravo smer. V smer, kjer covid obvladujemo in imamo odprto družbo. Zato jih moramo izvajati dosledno," je dejal in o smrtnosti virusa v Sloveniji povedal še:

"V Sloveniji je do danes za posledicami novega koronavirusa umrlo 4.910 ljudi. Povprečno pri nas na dan za virusom zboli 866 ljudi. Danes imamo na intenzivni negi 114 prebivalk in prebivalcev. Epidemiološko stanje v državi je resno in ga ne smemo podcenjevati."

O svojih kolegih zdravnikih

"Kot zdravnik z velikim sočutjem opazujem kolegice zdravnice, zdravnike, medicinske sestre in druge zdravstvene delavce, ki so že drugo leto zaporedoma ujeti v spirali virusa. Zahvaljujem se jim za vse delo. Hkrati se sprašujem, kako naj kot minister, kot javna oseba pripomorem k temu, da bi bila naša družba bolj enotna pri vprašanju spopadanja z epidemijo. Kako lahko preprečim nadaljnjo politizacijo ukrepov, da med tokratno zimo ne bi utrpeli še več smrtnih žrtev," je povedal minister Poklukar.

"Tudi zato sem se odločil, da na prihajajočih parlamentarnih volitvah ne nameravam sodelovati. Zadnje, kar zdravstvo v tem trenutku potrebuje, je politizacija," je o politizaciji dejal Poklukar.

Janša EU
Novice Janša za Euronews: Bruselj na področju vladavine prava presega pristojnosti

"Naše znanje je najmočnejše orodje proti virusu. Znanstveniki, strokovnjaki, moji kolegi zdravniki so v zadnjem letu razvili zaščito proti virusu, ki je povzročil na milijone smrtnih žrtev po vsem svetu," je o cepivu povedal minister.

"Virus ni izbiral med bogataši ali revnimi, ni izbiral niti med zdravniki ali šolniki. Niti med otroki. Res je, cepiva imajo stranske učinke. Res je, niti cepljenje nas ne zaščiti 100-odstotno. Tudi sam vsak dan mislim na Katjo, a hkrati mislim tudi na 4.910 ljudi, ki so do danes umrli zaradi virusa. Mislim na 114 ljudi, ki se trenutno zdravijo na intenzivni negi. Mislim na kolege zdravnike in na cenjene zdravstvene delavce," je še dejal.

O cepivu in stranskih učinkih

"Strokovnjaki po svetu so si edini, da je v tem trenutku cepivo edina zaščita, ki nas lahko obvaruje proti virusu. Virus je veliko bolj smrtonosen kot cepivo, ki ima izjemno redke stranske učinke pri redkih posameznikih. Zato vas prosim, da izkoristite pravico, da se pri osebnem zdravniku ali na cepilnih mestih pozanimate o vseh stvareh, ki vas skrbijo pri cepivih. Prosim vas, da se opolnomočite z znanjem in premagate strah, se cepite in tako omogočite, da bomo kot družba skupaj varni," je o cepivih povedal Poklukar.

S spoštovanjem in solidarnostjo bomo premagali zimo

"Prosim vas, da ne napadate prijateljev, sorodnikov, znancev, ki morda mislijo drugače. Samo skupaj, z medsebojnim razumevanjem, spoštovanjem, solidarnostjo bomo premagali to zimo. A tudi po tej zimi bomo morali živeti v skupni družbi in v skupni državi. Zato držimo skupaj, spoštujmo se in predvsem ne uporabljajmo verbalnega ali neverbalnega nasilja za svoje argumente. Bodimo strpni," je pozval minister.

Stevanović hišna preiskava.
Novice Hišna preiskava pri Stevanoviću #video #foto

Cepljenje je svobodna odločitev

"Odločitev za cepljenje je svobodna odločitev vsakega od nas. Vašo odločitev bom vedno spoštoval. Pa vendar pozivam vsakega posameznika, da stopimo skupaj in poskrbimo za čim večji mehurček cepljenih. Več kot nas bo cepljenih, bolj varni bomo kot družba. Več kot nas bo cepljenih, bolj varni bodo tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti. Več kot nas bo cepljenih, hitreje bomo izšli iz epidemije. Prepričan sem o tem, da smo prebivalci Slovenije med najbolj solidarnimi na svetu. Verjamem v to, da se bomo v prihodnjih tednih cepili ne samo zaradi skrbi zase, temveč tudi v skrbi za sočloveka," je dejal o cepljenju Poklukar.

Profesor Štrukelj spregovoril o cepivih

"Kljub temu, da se pri cepivih pojavljajo redki neželeni učinki, so ta še vedno varna in učinkovita," poudarja Borut Štrukelj.

"Evropska agencija za zdravila (EMA) bo po napovedih do konca novembra dala pozitivno mnenje o cepivu Novavax, ki ga čakamo že kar nekaj časa. Ne gre za DNK- ali RNK-cepivo, ampak za virusni s-protein, neke vrste napol klasično cepivo. Končuje pa tudi pregled cepiva kitajske družbe Sinopharm," je še dodal Štrukelj in dodal: "Težava, ki jo navaja EMA, je neodzivnost proizvajalcev ob vprašanjih, ki jih postavijo kot regulatorji," ter to ponazoril z besedami:

"V Angliji letno zaradi aspirina in preostalih protivnetnih zdravil umre tri tisoč posameznikov. Dokazano, evidentirano. Vendar se nekaj 100 tisoč ljudi reši z jemanjem teh zdravil proti možganski kapi ali nenadnemu srčno-žilnemu dogodku. Angleška agencija za zdravila, pa tudi vse druge, bi umaknila aspirin, če bi pretehtala, da je tveganje preveliko. Številke so pomembne in jih moramo upoštevati."

Nestrpno čakamo zdravila

"Nestrpno pričakujemo prva specifična zdravila za zdravljenje covida-19," je opomnil Štrukelj. Pfizerjevo zdravilo bo po Štrukljevih besedah v kombinaciji z ritonavirjem dovoljenje Eme za uporabo verjetno dobilo v januarju prihodnje leto. Pfizerjevo zdravilo naj bi sicer zaviralo delovanje virusne proteaze in tako preprečilo razmnoževanje virusa v telesu.

Štrukelj je opomnil tudi, da študija o učinkovitosti zdravila ivermektin za zdravljenje covida-19 že poteka. "Trenutno rezultati niso obetavni, vendar še čakamo na zaključek študije do konca leta," je pojasnil.

Zdravilo ivermektin

Štrukelj je že decembra lani povedal, da je ivermektin staro zdravilo, ki se uporablja proti parazitom, v predkliničnih študijah so ugotovili, da 5000-krat zmanjša replikacijo virusa znotraj celice. Ob tem je opozoril, da še nima dovoljenja za uporabo pri zdravljenju covida-19, saj mora pred tem še skozi tretjo fazo preizkušanja na 20.000 do 30.000 posameznikih, zato odsvetuje, da bi učinkovino jemali sami.

Infektolog Janez Tomažič pa je avgusta dejal, da ivermektin v laboratoriju deluje in učinkovito ustavi razmnoževanje koronavirusa, vendar bi pri človeku morali uporabiti prevelike odmerke, ki bi bili nevarni za zdravje.

 

Ne spreglejte