Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 10. 2021,
9.35

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,86

77

Natisni članek

policija hišna preiskava Zoran Stevanović

Četrtek, 7. 10. 2021, 9.35

2 leti, 6 mesecev

Hišna preiskava pri Stevanoviću #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,86

77

Na domu predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića in na sedežu stranke so dopoldan potekale hišne preiskave. Stevanovića, ki je v zadnjih tednih pozival na shode, po torkovem pa ga je policija pridržala, je bil zvečer po poročanju medijev izpuščen iz policijskega pridržanja. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je bil zvečer na prostost izpuščen tudi Zlatan Čordić.

Kriminalisti naj bi se po poročanju TV Slovenija na domačem naslovu Stevanovića zglasili okoli 9. ure zjutraj, kakšno uro kasneje pa je preiskava potekala tudi na sedežu stranke Resni.ca v poslopju Stare pošte v središču Kranja. Kriminalisti so stavbo zapustili skupaj s Stevanovićem in odvetnikom po poldrugi uri, so še poročali.

Med pridržanimi na sredinem protestu je bil tudi Zlatan Čordić, ki je imel pred tem govor na shodu. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je bil zvečer izpuščen na prostost. Kot so sporočili iz Okrožnega sodišča v Ljubljani, preiskovalna sodnica ni odredila pripora za Čordića, ki je osumljen kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

Zlatan Čordić | Foto: Policija je popoldne pojasnila, da zaradi varstva osebnih podatkov še vedno ne morejo podati točnih odgovorov o pridržanih osebah. Potrdili so, da so preiskovalci NPU pri enem od osumljencev izvedli dve hišni preiskavi. Poleg tega so sporočili, da je bil eden od pridržanih priveden pred preiskovalnega sodnika, pridržanje druge osumljene osebe pa še poteka.

Fotogalerija
1 / 6

V preiskavi so bili aktivno vključeni kranjski kriminalisti, kriminalisti Uprave kriminalistične policije in preiskovalci NPU. Slednji so v sredo tudi prevzeli vodenje preiskave. Do prevzema vodenja preiskave je privedla "velika količina nepregledanih posnetkov, kratek časovni rok za izvedbo vseh operativnih ukrepov", pa tudi zagotavljanje zadostnega števila policistov za "varno in strokovno izvedbo nujnih preiskovalnih dejanj". Kljub temu po njihovem zatrjevanju v preiskavi še vedno sodelujejo vsi zgoraj našteti kriminalisti.

Čordić po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom na prostosti

Po večernem zaslišanju Čordića je navzoča okrožna državna tožilka predlagala, da sodišče obdolžencu odredi pripor iz pripornega razloga ponovitvene nevarnosti za čas enega meseca od dneva, ko mu je bila odvzeta prostost, so sporočili iz Okrožnega sodišča v Ljubljani. "Preiskovalna sodnica pripora ni odredila in bo o predlogu tožilstva skladno z določbami čl. 202 ZKP odločal senat Okrožnega sodišča v Ljubljani," so še sporočili.

Njegov odvetnik David Sluga je za oddajo Tarča na TV Slovenija ocenil, da so očitki zoper Čordića premalo konkretizirani. "Absurdno je gospodu Čordiču očitati, kar mu tožilstvo poskuša očitati, da je on kriv za to, ker so uporabili vodni top in prekomerno uporabili plinska razpršilna sredstva. Tukaj ni nobene vzročne zveze," je bil kritičen Sluga.

Stevanović: Protestov ne uporabljam za politično kampanjo

Stevanović naj bi se po poročanju medijev sam predal policiji. Po torkovem protestu so v stranki Resni.ca v sporočilu za javnost zapisali, da je bil med torkovih protestom "pod stalno grožnjo policije, da bo za čas protesta prijet". Po njihovem mnenju naj bi to nakazal tudi notranji minister Aleš Hojs. V istem sporočilu so se sicer tudi distancirali od izgredov, Stevanović pa je na protestu dejal, da protestov ne uporablja za politično kampanjo.

Še pred tem se je Stevanović v ponedeljek srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem in mu predlagal, naj vlado takoj pozove k odstopu in odpravi obvezujočih ukrepov. Glede tega je predsednik pojasnil, da sodeluje z vsemi vladami, ki jih izvoli Državni zbor, zato ne sprejema pobude Stevanovića, da naj predsednik republike pozove vlado k odstopu. "To popolnoma razumemo. Sem rahlo razočaran, a bilo je pričakovano," je komentiral Stevanović.

Goreč nasprotnik PCT ukrepov 

Pobudnik gibanja Resni.ca Stevanović je v predsedniško palačo vkorakal brez zaščitne maske. Stevanović je sicer goreč nasprotnik PCT-ukrepov, a v uradu predsednika so zatrdili, da so ob njegovem obisku pogoj PCT preverili. Pogoj se preverja ob vstopu v poslopje Urada predsednika republike.

"Za noben denar ne bi dal gor zaščitne maske. To so vedeli in zato tega niso zahtevali. Glede PCT-pogoja vsi vedo, da sem covid-19 prebolel, oziroma tako so rekli zdravniki, ker sam nisem vedel, da sem bil bolan," pa je v izjavi za medije povedal Stevanović. 

Zlatan Čordić
Novice Preprečevanje mitinga: prijeli Čordića, Stevanović pridržan zaradi hujskanja k upiranju #foto #video
Zoran Stevanović
Novice Stevanović na pogovor k Pahorju brez maske #foto #video
Zoran Stevanović
Novice Zoran Stevanović grozi državi: Ne pozabite, kaj je v torek
Novice Za ograjami protest proti omejevanju epidemije: za več okuženih in mrtvih
Ne spreglejte