Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 10. 2021,
11.34

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

148

Natisni članek

Zoran Stevanović Borut Pahor

Ponedeljek, 4. 10. 2021, 11.34

2 leti, 6 mesecev

Stevanović na pogovor k Pahorju brez maske #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

148

Predsednik republike Borut Pahor se je dopoldne srečal z organizatorjem sredinih protestov proti pogoju PCT Zoranom Stevanovićem. V predsedniško palačo je Stevanović vkorakal brez maske, a kot so nam zatrdili v uradu predsednika, so pogoj PCT preverili. Pahor je Stevanovića opozoril na nesprejemljivost stališča, da si protestniki lahko sami izbirajo prostor protesta ter izrazil pričakovanje, da bo Stevanović pozval protestnike, naj se popolnoma vzdržijo nasilnih ravnanj in izgredov.

Pobudnik gibanja Resni.ca Stevanović je v predsedniško palačo vkorakal brez zaščitne maske. Stevanović je sicer goreč nasprotnik PCT-ukrepov, a v uradu predsednika so nam zatrdili, da so ob današnjem obisku pogoj PCT preverili. Pogoj se preverja ob vstopu v poslopje Urada predsednika republike.

"Za noben denar ne bi dal gor zaščitne maske. To so vedeli in zato tega niso zahtevali. Glede PCT-pogoja vsi vedo, da sem covid-19 prebolel, oziroma tako so rekli zdravniki, ker sam nisem vedel, da sem bil bolan," je v izjavi za medije povedal Stevanović. 

Pahor od Stevanovića pričakuje, da bo protestnike pozval k mirnim protestom

Pahor je v pogovoru izrazil jasno pričakovanje, da bo Stevanović pozval protestnike, naj se popolnoma vzdržijo nasilnih ravnanj in izgredov. Protesti so del demokratičnega življenja, tisti, ki nanje vabi, pa nosi odgovornost, da so mirni, so poudarili v predsednikovem uradu. Pahor je po njihovih navedbah Stevanovića opozoril na nesprejemljivost stališča, da si protestniki lahko sami izbirajo prostor protesta.

Stevanović je Pahorju tudi predlagal, naj vlado takoj pozove k odstopu in odpravi obvezujočih ukrepov. Glede tega je predsednik pojasnil, da sodeluje z vsemi vladami, ki jih izvoli Državni zbor, zato ne sprejema pobude Stevanovića, da naj predsednik republike pozove vlado k odstopu. "To popolnoma razumemo. Sem rahlo razočaran, a bilo je pričakovano," je komentiral Stevanović in znova pozval k jutrišnjemu protestu. 

Fotogalerija
1 / 5

Pogovor brez zaščitnih mask

Stevanović je k predsedniku Pahorju prišel brez zaščitne maske. Kot je razvidno s spodnje fotografije, je tudi pogovor v predsedniški palači potekal brez mask.

Predsednik Pahor je na njegovo prošnjo na pogovor sprejel gospoda Stevanovića. | Foto: Urad predsednika republike Predsednik Pahor je na njegovo prošnjo na pogovor sprejel gospoda Stevanovića. Foto: Urad predsednika republike

Iz kabineta predsednika so pojasnili, da udeleženci pogovora mask niso nosili zaradi zadnje spremembe odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT.

30. septembra je namreč začel veljati odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Ta določa, da uporaba zaščitne maske ni obvezna za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj. 

Predsednik Pahor je že pred tem srečanjem sprejel protestnike (t. i. petkove protestnike) in predstavnike nekaterih civilnih iniciativ, ki nasprotujejo vladnim ukrepom. Prepričan je, da je dialoga in sodelovanja glede reševanja zdravstvene krize premalo in da bi se lažje in uspešneje spopadali z njo, če bi bilo dialoga in sodelovanja več, na vseh ravneh, so sporočili iz predsedniškega urada.

Zoran Stevanović
Novice Zoran Stevanović grozi državi: Ne pozabite, kaj je v torek

Stevanović je v nedeljo na slovensko vlado naslovil tudi pismo, v katerem jo poziva k takojšnji ukinitvi pogoja PCT in odstopu. V pismu namiguje, da bi se lahko protestniki med trajanjem vrha EU-Zahodni Balkan usmerili tudi proti Brdu pri Kranju. Zapisal je namreč, da vlada nosi "vso odgovornost za dogajanje na ulicah, trgih in protokolarnih lokacijah".

Na grožnje se je včeraj odzval premier Janez Janša. "Namesto da razgrajate po ulicah, napadate zdravstvene delavce, novinarje in policiste, se javite kot prostovoljci za delo na covidnih oddelkih, delajte tam teden dni brez zaščitne opreme in dokažite Sloveniji, da verjamete v to, kar govorite," je zapisal.

Janez Janša
Novice Janša odgovoril na grožnje: Nikjer drugje osrednji mediji iz takšnih ne delajo herojev

Ne spreglejte