Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2021,
9.25

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

14

Natisni članek

Koronavirus okužba COVID-19 testiranje

Petek, 23. 4. 2021, 9.25

3 leta

V četrtek 900 novih okužb s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

14

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V četrtek so v Sloveniji ob 5.371 PCR-testih po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, potrdili 900 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 16,8 odstotka. Povprečje potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh se je malenkost zvišalo, zdaj po vladnih podatkih znaša 689. Umrlo je šest covidnih bolnikov.

Opravili so tudi 29.266 hitrih antigenskih testov, a ni znano, koliko je bilo pozitivnih. Trenutno je aktivno okuženih 11.011 oseb. 

V bolnišnicah se zdravi 629 bolnikov, kar je devet več kot dan prej. Med njimi jih 159 potrebuje intenzivno nego, kar je pet več kot dan prej. Umrlo je šest covidnih bolnikov.

V primerjavi s četrtkom prejšnjega tedna so tokrat potrdili 40 primerov okužb več, delež okužb pa je bil prejšnji teden v četrtek višji, in sicer je znašal 20,2 odstotka, je na vladni novinarski konferenci predstavila voditeljica konference Maja Bratuša.

Sedemdnevno povprečje števila okužb, ki je v četrtek znašalo 684, se je po danes objavljenih podatkih zvišalo za pet.

14-dnevna incidenca med najvišjimi v EU

Pojavnost okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji po navedbah Bratuše ostaja visoka, po v četrtek objavljenih podatkih Evropskega centra za preprečevanje bolezni je 14-dnevna pojavnost okužbe v Sloveniji med najvišjimi v EU. Višjo pojavnost ima osem članic EU, in sicer Francija, Poljska, Nizozemska, Švedska, Madžarska, Hrvaška, Estonija in Ciper.

V Sloveniji 14-dnevna pojavnost okužbe na 100.000 prebivalcev znaša 520,3. Najvišja je v primorsko-notranjski (712), savinjski (656,5) in zasavski regiji (652,7). Najnižja pojavnost pa je v obalno-kraški regiji (299,5). Manj kot 500 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh beležijo tudi na Goriškem, v Pomurju, na Koroškem in v osrednjeslovenski regiji. Čeprav je razlika med regijo z najvišjo in najnižjo pojavnostjo okužb precejšnja, v splošnem po besedah Bratuševe velja, da se razlike med regijami počasi zmanjšujejo.

Kako poteka cepljenje maturantov? (VIDEO: Planet TV)

V sredo 17,5-odstotna okuženost

V sredo so sicer opravili 4.258 PCR-testov in ob tem potrdili 745 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 17,5 odstotka. V bolnišnicah se je zdravilo 620 covidnih bolnikov, od tega 154 na oddelkih za intenzivno terapijo. Umrlo je 11 covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje števila okužb se je zmanjšalo na 684.

Od danes je po vladnem odloku dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami. Dovoljeno je tudi zbiranje do deset ljudi, ki niso člani skupnega gospodinjstva, organizacija nekaterih kulturnih prireditev ter verouk.

Morda vas zanima še:

Testiranje na covid-19
Novice V sredo potrdili 745 novih okužb
Aleš Hojs
Novice Hojs: Zbiranje bo omejeno na deset in ne sto ljudi #video
igralci gledališče oder
Novice Nove sprostitve: vlada je odločila, da …
Cesta
Novice Znova dovoljen prehod med regijami in zbiranje do deset ljudi
Ne spreglejte