SiolNET. Novice Slovenija
8,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V sredo potrdili 745 novih okužb

8,11

termometer

V sredo so v Sloveniji ob 4.258 PCR-testih potrdili 745 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 17,5-odstoten. Povprečje potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh znaša 691. Trenutno je v državi aktivnih 11.394 primerov. Umrlo je 11 ljudi.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 630 bolnikov, od tega 154 na intenzivni negi.

V primerjavi s preteklo sredo je bilo včeraj potrjenih 16 odstotkov manj okužb. Sredine številke so tudi nižje od torkovih, ko so potrdili 1.034 novih okužb.

Število hospitaliziranih je v primerjavi s torkom padlo za 11, v intenzivni negi pa je en pacient manj. Sedemdnevno povprečje novih okužb je v zadnjem dnevu padlo s 706 na 684.  

Še vedno vztraja pritisk na bolnišnice

"V Sloveniji se stanje novoodkritih okužb umirja, žal pa še vedno vztraja precejšen pritisk na bolnišnice. Stanje v bolnišnicah se začenja nekoliko umirjati za splošno populacijo, zato smo se odločili, da lahko začnemo nekatere ukrepe sproščati," je na novinarski konferenci povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

"Luč na koncu tunela se svetlika, upamo, da bo čedalje večja in da ne bo kakšnega dodatnega ovinka v tunelu," je dejala o poteku epidemije.

Dodala je, da se moramo kljub sproščanju ukrepov zavedati, da je virus še vedno med nami. "Če imamo trenutno okrog deset tisoč aktivnih primerov, je to pri sto ljudeh vsaj dva pozitivna, če pa upoštevamo statistiko, to število lahko naraste na štiri ali pet," je dodala.

Krek: Približujemo se 400 tisoč cepljenim z enim odmerkom

Milan Krek | Foto: STA Foto: STA Direktor NIJZ Milan Krek je povedal, da se je epidemiološka slika v Sloveniji izboljšala, kar je zasluga 11-dnevnega zaprtja države. V prihodnjih dneh sicer pričakuje poslabšanje slike.

"Približujemo se 400 tisoč cepljenim z enim odmerkom, kar je zelo lepa številka za Slovenijo," je dejal direktor NIJZ Milan Krek. Do konca junija bi lahko po njegovih besedah imeli več kot 60 odstotkov cepljenega prebivalstva. Po njegovih napovedih bo Slovenija do konca junija dobila 1,6 milijona odmerkov cepiva Pfizerja, 263 tisoč odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson, pri AstraZeneci pa je številka še neznanka.

"Percepcija cepljena se je v Sloveniji počasi spremenila in ljudje razumejo, da s cepljenjem ne zaščitijo samo sebe, ampak tudi druge," meni.

V Aziji in Ameriki poslabšanje, v Evropi upad okužb

Krek je dodal, da se epidemija v svetu ne umirja in da se je očitno začel nov epidemični vrh. "Število primerov se močno povečuje v Aziji in Ameriki, v Evropi pa je zaznati rahel upad. Še vedno smo v pandemiji, zato so nujno potrebni zaščitni ukrepi in cepljenje," je dejal Krek.

V Evropi je sicer po njegovih besedah R pod 1, kar je dober podatek, na drugi strani pa je slovenska dnevna incidenca višja od evropskega povprečja.

"Samo sedem držav ima slabše rezultate kot Slovenija. To nam nakazuje, da se nam na prvi pogled in število dnevno okuženih sicer kaže lepa slika, vendar velja opozorilo, da nismo v tako stabilnem obdobju, da bi lahko bili brez skrbi," je dejal Krek.

"Napovedi Instituta Jožef Stefan kažejo, da bomo prišli pod številko 300 okuženih na dan okoli 16. junija. To pomeni, da moramo v tem času še vedno razumeti, da smo v težkem epidemičnem stanju, in se moramo držati pravil, če želimo imeti odprte šole, gostinstvo in drugo," je dodal.

Sproščanja po oranžnem modelu

Zaradi boljše epidemiološke slike po državi je včeraj vlada na seji potrdila, da se v soboto odpirajo terase lokalov po vsej državi, v rumenih regijah tudi notranjost lokalov, v ponedeljek pa še nastanitve z določenimi omejitvami.

Od petka je odpravljena tudi prepoved prehajanja med regijami, dovoljene so prireditve do deset ljudi. Prihodnji teden se odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov.

strežba gostinski lokal Novice Sproščanje ukrepov: to boste spet lahko počeli Bojana Beović Novice V torek več kot tisoč novih okužb, Beovićeva ne pričakuje omejitev glede Johnson & Johnson #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin