SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sproščanje ukrepov: to boste spet lahko počeli

10

termometer

Tedenski prirast 21 april
Foto: Sledilnik za covid-19

Po tem, ko so se s tem tednom v osmih statističnih regijah začele upoštevati omejitve iz oranžne faze vladnega sproščanja, je vlada potrdila: terase se v soboto odpirajo po vsej državi, v rumenih regijah tudi notranjost lokalov, v ponedeljek nastanitve z določenimi omejitvami. Od petka je odpravljena tudi prepoved prehajanja med regijami, dovoljene so prireditve do deset ljudi. Prihodnji teden se odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov.

  • Vlada je sklenila, da se v devetih statističnih regijah, kot je določeno za oranžno fazo sproščanja ukrepov, dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov ter ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob.
  • V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, pa bo od sobote poleg na vrtovih in terasah mogoče opravljati gostinsko dejavnost tudi znotraj gostinskih obratov. Od ponedeljka bo medtem tudi v teh regijah omogočeno ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, in sicer ne glede na velikost. Opravljanje obeh dejavnosti v notranjih prostorih in nastanitvenih obratih je sicer dovoljeno le pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju..
  • Od petka je odpravljena prepoved prehajanja med regijami, dovoljene so prireditve do deset ljudi.
  • V skladu z načrtom sproščanja se prihodnji teden odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. To pomeni, da bodo znova omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah, priporočen je hibridni model (kombinirana izvedba študijske dejavnosti z izvedbo v živo in izvajanjem na daljavo). Vrata bodo odprli tudi študentski domovi.
  • Vlada je sprejela nov odlok za šport v času pandemije novega koronavirusa, po katerem se sproščajo vsa tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa bo dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do desetih. Odlok bo začel veljati 26. aprila in se bo uporabljal do vključno 2. maja.

Spremenjen pa je tudi odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo, v katerega so dodana nova cepiva za vstop v državo brez napotitve v karanteno in nekatere spremembe pri izjemah za vstop v državo. 

V Slovenijo bo odslej brez napotitve v karanteno mogoče vstopiti z negativnim PCR testom, ki je bil izdan v Združenem kraljestvu ali v ZDA, ne le v državah Evropske unije ali schengenskega območja. Test pa ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Skrajšali so tudi obdobje dokazila o prebolelem covidu-19, torej pozitivnega PCR testa, ki je po novem lahko star vsega deset dni, razen če zdravnik ne presodi drugače. Ne sme pa biti starejši od šestih mesecev. Zadostuje tudi potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in da od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Dokazila veljajo, če so bila izdana v EU, schengenskem prostoru, Veliki Britaniji ali ZDA.

Razširili so tudi seznam cepiv proti covidu-19, s katerimi je mogoče vstopiti v Slovenijo brez napotitve v karanteno. Tako je ob cepljenju s cepivi Pfizerja/BioNTecha, Moderne, AstraZenece, Johnson & Johnson in ruske Gameleja (Sputnik V) v Slovenijo mogoče vstopiti tudi, če so bile osebe cepljene s cepivi indijskega proizvajalca Serum Institute/AstraZeneca ter kitajskih Sinovac Biotech in Sinopharm.

Vlada je tudi odpravila obvezno testiranje osebam, ki se vračajo s službene napotitve, če predložijo tridnevni negativni PCR test. Gre za pripadnike policije, uslužbence državnega organa in akreditirane novinarje na službeni poti v tujini. To določilo se bo začelo uporabljati od 26. aprila 2021.

Na tri dni so podaljšali tudi rok za vrnitev tistim, ki so mejo prečkali za pomoč drugim osebam ali za vzdrževalna dela na nepremičnini. Tudi to določilo se bo začelo uporabljati s ponedeljkom.

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno dovoli tudi državljanu članice EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice EU ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v 72 urah po prehodu meje. Predložiti pa mora negativni rezultat PCR testa ali hitrega testa, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa.

Na državni ravni povprečje novih okužb 706

Epidemiološka slika se je v Sloveniji v zadnjih dneh izboljšala. Po zadnjih uradnih podatkih je sedemdnevno povprečje novih okužb padlo na 706, kar pomeni, da skoraj vse regije izpolnjujejo pogoje za oranžno fazo po vladnem semaforju. Za primerjavo, pred natanko enim tednom je sedemdnevno povprečje novih okužb znašalo 1.021, v bolnišnicah pa je bilo 622 oseb.

Čeprav je število novih okužb v zadnjem tednu padlo, pa na drugi strani še vedno raste število ljudi v bolnišnicah. Kot je pred dvema dnevoma dejala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, upajo, da se bo tudi na tem področju epidemija začela umirjati.

"Situacija v splošni populaciji se v zadnjem tednu umirja. Ukrepi, ki smo jih izvajali od 1. do 11. aprila, kažejo svoj učinek. Seveda se ta učinek še ne kaže pri bolnikih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in zdravljenje v intenzivnih enotah," je dejala Logarjeva.

Pogled na tedenski prirast v statističnih regijah kaže zelo obarvano državo, kar pomeni, da je prirast negativen. Največji padec okužb je zabeležila obalno-kraška regija, kjer je bil padec skoraj 42-odstoten.

Dve že "rumeni"

Umirjanje epidemije se pozna tudi ob pogledu povprečja novih primerov v zadnjih sedmih dneh na 100 tisoč prebivalcev v posameznih regijah. V rdeči fazi tako po podatkih sledilnika za covid-19 ostaja le še zasavska regija, ki je povsem na meji z oranžno fazo, medtem ko sta obalno-kraška in pomurska že "rumeni". A po drugi strani na državni ravni ni izpolnjen drugi pogoj za rumeno fazo, to je manj kot 500 hospitaliziranih oseb.

Kaj prinaša oranžna faza?

Oranžna faza predvideva začetek pouka tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu, zbiranje do deset oseb, odprtje trgovin v celoti ter odprtje teras in vrtov v gostinskih lokalih. Odprli se bodo tudi študentski domovi ter se sprostilo gibanje med regijami.

S ponedeljkom so sicer v osmih regijah že začeli veljati ukrepi, predvideni v oranžni fazi. Tako so se na primer odprle terase lokalov, v večini primerov prvič po lanskem 23. oktobru. Strežba je dovoljena med 7. in 19. uro, ob tem pa morajo med mizami ponudniki med drugim zagotoviti razdaljo najmanj treh metrov, za mizo so lahko največ štiri osebe, osebje restavracije oziroma lokala pa se mora enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom.

Semafor (covid, vlada, koronavirus) Foto: Vlada RS

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin