Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
21. 4. 2021,
8.49

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

17

Natisni članek

Koronavirus cepljenje epidemija testiranje

Sreda, 21. 4. 2021, 8.49

3 leta

V torek več kot tisoč novih okužb, Beovićeva ne pričakuje omejitev glede Johnson & Johnson #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

17

V torek so v Sloveniji ob 4.816 PCR-testih po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, potrdili 1.034 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 21,5-odstoten. Povprečje potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh se je po podatkih vlade še znižalo, zdaj znaša 706. Umrli so štirje covidni bolniki.

V torek so opravili tudi 24.995 hitrih antigenskih testov, a ni znano, koliko je bilo pozitivnih. Trenutno je aktivno okuženih 12.176 oseb. V primerjavi s prejšnjim torkom je bilo včeraj za 16,3 odstotka manj primerov odkritih okužb. Je pa danes, prvič po 13. aprilu, število okuženih znova preseglo tisoč.

V bolnišnicah se zdravi 631 covidnih bolnikov oziroma 18 manj kot dan prej. Intenzivno terapijo potrebuje 155 bolnikov, kar je en manj kot včeraj. Iz bolnišnic so odpustili 62 oseb.

14-dnevna incidenca na ravni države znaša 576, najvišja je v primorsko-notranjski regiji.

Sedemdnevna incidenca na ravni državi znaša 235, primorsko-notranjsko regijo je na vrhu zamenjala zasavska regija.

V ponedeljek 20 odstotkov okuženih

V ponedeljek so sicer ob 3.537 PCR-testih potrdili 718 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 20,3-odstoten. Povprečje potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh se je znižalo na 737. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom je bilo včeraj za 31,6 odstotka manj primerov odkritih okužb.

V bolnišnicah se je zdravilo 649 bolnikov, torej trije manj kot v nedeljo. Intenzivno terapijo je potrebovalo 156 bolnikov oziroma eden manj kot v nedeljo. Umrlo je pet covidnih bolnikov.

Vlada tudi o morebitnem sproščanju ukrepov

Vlada bo na popoldanski seji obravnavala epidemiološko stanje v državi. Ob umirjanju epidemije covid-19 bodo govorili tudi o sproščanju ukrepov po vladnem semaforju. Trenutno se Slovenija uvršča v oranžno fazo protikoronskih ukrepov. Vse regije so oranžne, razen obalno-kraške, ki je rumena, in primorsko-notranjske, ki je rdeča.

Glede na semafor sproščanja ukrepov oranžna faza predvideva začetek pouka tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu, zbiranje do deset oseb, odprtje trgovin v celoti ter odprtje teras in vrtov v gostinskih lokalov. Odprli se bodo tudi študentski domovi in sprostilo gibanje med regijami.

Stanje v bolnišnici Murska Sobota (video: Planet TV):

Beovićeva ne pričakuje kakšnih omejitev glede uporabe cepiva Johnson & Johnson

Bojana Beović meni, da v četrtek ne bodo sprejeli posebne omejitve glede uporabe cepiva Johnson & Johnson.  | Foto: STA , Bojana Beović meni, da v četrtek ne bodo sprejeli posebne omejitve glede uporabe cepiva Johnson & Johnson. Foto: STA , Kot poroča STA, vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović meni, da v četrtek ne bodo sprejeli posebne omejitve glede uporabe cepiva Johnson & Johnson. Smiselno pa se ji zdi, da bi v posameznih cepilnih centrih lahko nadaljevali cepljenje po strategiji, če bi jim ostajalo cepivo po tistem, ko bi precepili prednostne skupine.

Beovićeva je pojasnila, da se bodo v četrtek na svetovalni skupini za cepljenje pogovorili glede uporabe cepiva Johnson & Johnson po tistem, ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) v torek sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj. A glede na to, da svetovalna skupina tudi pri cepivu AstraZenece, glede katerega je Ema dala enako mnenje, ni sprejela posebnih omejitev, Beovićeva meni, da bo tako tudi v primeru cepiva Johnson & Johnson, še dodaja STA.

Možno je, da bi morali letos ponoviti cel krog cepljenja

Poudarila je, da ni predvidenih nobenih posebnih skupin, da bi se morali cepiti s cepivom Johnson & Johnson. Edina izjema glede starostne omejitve je cepivo Pfizerja in BioNTecha, ki je registrirano za starejše od 16 let, medtem ko so ostala cepiva registrirana za starejše od 18 let. Koliko časa cepivo ščiti posameznika, še ni točno jasno. Po besedah Beovićeve je možno, da bomo letos morali ponoviti cel krog cepljenja bodisi zato, ker bo učinek cepiva manjši, ali pa ker bodo nove različice novega koronavirusa in jim bodo prilagodili cepivo kot pri gripi.

Franc Vindišar | Foto: STA , Franc Vindišar Foto: STA , Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je danes na vladni novinarski konferenci ocenil, da bi glede na število cepljenih v posameznih starostnih skupinah in spodbudnih podatkih o dobavah cepiv lahko posegli v cepilno strategijo in cepljenje omogočili nadaljnjim rizičnim skupinam, najverjetneje starejšim od 50 let. V prihodnjem tednu v Sloveniji sicer pričakujemo 12.000 odmerkov cepiva Johnson & Johnson, je še dejal Vindišar.

Diplomati, ki so s sklepom vlade uvrščeni med prednostne skupine s sklepom vlade in za katere je bilo v navodilu zapisano, da bodo cepljeni s cepivom AstraZenece, bodo po besedah državnega sekretarja cepljeni s cepivom, ki bo takrat na voljo. Cepiva pa ne bodo mogli izbirati.

Preberite še:

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V ponedeljek 718 na novo okuženih s koronavirusom #video
Simona Kustec
Novice Šolska ministrica zagotavlja, da matura bo. V petek cepljenje maturantov. #video
Mario Fafangel
Novice Fafangel zapustil strokovno skupino: Jaz se boga ne želim igrati
Johnson & Johnson
Novice EMA našla morebitno povezavo med cepivom Janssen in krvnimi strdki
AstraZeneca, cepivo
Novice V tej državi z AstraZeneco ne bodo več cepili mlajših žensk
Ne spreglejte