Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
20. 4. 2021,
10.14

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

10

Natisni članek

okužba COVID-19 Koronavirus epidemija

Torek, 20. 4. 2021, 10.14

3 leta

V ponedeljek 718 na novo okuženih s koronavirusom #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

10

V ponedeljek so v Sloveniji ob 3.537 PCR-testih po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, potrdili 718 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 20,3-odstoten. Povprečje potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh se je po vladnih podatkih še znižalo, zdaj znaša 737. Znižalo se je tudi število bolnikov v slovenskih bolnišnicah. Umrlo je pet covidnih bolnikov.

V ponedeljek so opravili tudi 39.436 hitrih antigenskih testov, a ni znano, koliko je bilo pozitivnih. Trenutno je aktivno okuženih 12.331 oseb. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom je bilo včeraj za 31,6 odstotka manj primerov odkritih okužb.

V bolnišnicah se zdravi 649 bolnikov, torej trije manj kot v nedeljo. Intenzivno terapijo potrebuje 156 bolnikov oziroma eden manj kot v nedeljo.

Na ravni države 14-dnevna pojavnost okužb (število okužb na 100 tisoč prebivalcev) znaša 586, pri čemer je epidemiološko stanje najslabše v primorsko-notranjski regiji (870,2), nad povprečjem so tudi savinjska in zasavska regijska ter jugovzhodna Slovenija. Najboljše stanje pa je v obalno-kraški regiji (373,1).

Sedemdnevno povprečje okužb na ravni države pa znaša 245,7. Najvišje je v primorsko-notranjski regiji, višje od povprečja pa še v zasavski, savinjski, jugovzhodni Sloveniji, posavski regiji in na Gorenjskem.

Mario Fafangel
Novice Fafangel zapustil strokovno skupino: Jaz se boga ne želim igrati

"Kljub temu da je bilo včeraj iz bolnišnic odpuščenih precej covidnih bolnikov, skupaj 69, je bilo žal včeraj tudi novih sprejemov v bolnišnice veliko, in sicer skupaj kar 71, kar kaže na to, da se razmere v bolnišnicah še ne izboljšujejo," je poudarila uradna vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša.

V nedeljo so sicer ob 1.605 PCR-testih potrdili 234 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 14,6-odstoten. V bolnišnicah se je zdravilo 652 oseb, 21 več kot dan prej. 157 bolnikov se je zdravilo v intenzivni terapiji. Umrlo je osem covidnih bolnikov.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V nedeljo potrdili 234 novih okužb s koronavirusom #video

Okuženi starostniki v Trbovljah imajo blage simptome

Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič je pojasnila izbruh okužb z novim koronavirusom v domu upokojencev Franc Salamon v Trbovljah. Oskrbovanci, ki so se kljub cepljenju okužili, imajo blage simptome, zato Martinčičeva ne pričakuje povečanega pritiska na bolnišnico.

Kako je prišlo do vdora okužbe v dom, še niso ugotovili. Martinčičeva ne izključuje možnosti, da je okužba prišla iz bolnišnice, kjer so pred tremi tedni zabeležili vdor koronavirusa na internem oddelku. "Nimamo še nobenega podatka, da bi okužba prišla iz bolnišnice v dom. Tega ne morem niti zanikat niti potrditi," je dejala.

Dom starejših občanov
Novice V domu starejših v Trbovljah izbruh okužb z novim koronavirusom

"Vsi vemo, da nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito. Je pa res, da preprečuje hude oblike bolezni. Oseba, ki se okuži, pa je bila cepljena, ima v telesu manj virusnih delcev, kar preprečuje težjo obliko zdravljenja," je pojasnila.

Izpostavila je, da takšni dogodki ne smejo biti vzvod za to, da smo proti cepljenju in proti cepivom. "Moramo se zavedati, da bomo le s cepljenjem zamejili epidemijo. Ob tem pa moramo še vedno upoštevati vse preostale zaščitne ukrepe," je opozorila.

cepivo Johnson & Johnson
Novice EMA bo objavila ugotovitve glede cepiva podjetja Johnson & Johnson

Povečanje okužb v domovih za starejše

V prvem in drugem valu so bili največje žrtve epidemije domovi za starejše. Tako stanovalci kot zaposleni. Na vrhuncu epidemije, v začetku decembra, je bilo v enem tednu več kot 1.150 okuženih stanovalcev in več kot 430 okuženih zaposlenih, je dejal Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti.

"Zahvaljujoč testiranju, cepljenju, ozaveščanju ministrstev za zdravje in delo ter vodstev domov, se je število okuženih v pomladanskih mesecih bistveno zmanjšalo," je izpostavil Uršič in se zahvalil vsem vodstvom domov, zaposlenim in stanovalcem, ker so se odločili za cepljenje.

Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, je dejal, da imamo v Sloveniji preko sto domov za starejše, okužbe pa imamo trenutno le v treh domovih.  | Foto: STA , Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, je dejal, da imamo v Sloveniji preko sto domov za starejše, okužbe pa imamo trenutno le v treh domovih. Foto: STA , V tednu od 5. do 11. aprila je bilo vseh okuženih stanovalcev devet, vseh okuženih zaposlenih pa 19. Številka je po Uršičevih besedah izjemno majhna, če vemo, da je v Sloveniji v vseh domovih skupaj približno 18.900 stanovalcev in 12.200 zaposlenih.

Se je pa v zadnjem tednu število okuženih v domovih nekoliko povečalo. V preteklem tednu je bilo skupno število okuženih stanovalcev v vseh domovih 47, skupno število vseh zaposlenih pa 26.

Večina okuženih je bila dvakrat cepljena

Največ okužb se je pojavilo v DSO Trbovlje. Od 28 okuženih, jih je bilo 26 že dvakrat cepljenih. Vsi okuženi so asimptomatski ali pa imajo blage znake bolezni. Premeščeni so bili v t. i. rdeče cone. Ena rdeča cona je v domu, druga pa v bližnjem župnišču.

cepivo, cepljenje
Novice "Dvom je koristen, če ga s pravimi odgovori lahko razblinimo"

Uršič je zatrdil, da ministrstvo za delo zelo dobro sodeluje z domsko zdravnico, s koordinatorko, z bolnišnico in drugimi zdravstvenimi ustanovami. Vodstvo pravi, da je bilo več kot 80 odstotkov vseh zaposlenih že cepljenih, ali pa so koronavirusno bolezen že preboleli, zato razlog za izbruh v domu še ni znan.

Okuženi tudi starostniki v Domžalah in Ljubljani

Okužba se je pojavila tudi v domu upokojencev v Domžalah. Trenutno imajo sedem okuženih. Od tega je bila ena stanovalka sprejeta na novo, a je bil upoštevan ves protokol, en stanovalec pa je bolezen covid-19 že prebolel. Preostali stanovalci so bili cepljeni z dvema odmerkoma.

Okužba se je pojavila tudi v DSO Fužine. Do nje je prišlo v bivalni enoti, kjer je trenutno 20 stanovalcev. Šest jih je bilo že cepljenih z dvema odmerkoma, dva sta bila cepljena z enim odmerkom, trije pa še niso bili cepljeni in še niso preboleli covid-19.

Uršič je novinarsko konferenco zaključil z besedami, da imamo v Sloveniji preko sto domov za starejše, okužbe pa imamo trenutno le v treh domovih. Ministrstvo za zdravje je pretekli teden ponovno opozorilo domove, da je v primeru okužb, ki zahtevajo bolnišnično obravnavo, možna takojšnja premestitev v negovalne oddelke bolnišnic.

Novi koronavirus na Finskem
Novice Rekorden teden za koronavirus: 5,2 milijona novih okužb

 

Ne spreglejte