Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 4. 2021,
9.06

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

3

Natisni članek

COVID-19 ZDA Koronavirus epidemija cepljenje

Ponedeljek, 19. 4. 2021, 9.06

3 leta

Koronavirus po svetu

Rekorden teden za koronavirus: 5,2 milijona novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

3

Novi koronavirus na Finskem | Strokovnjaki so še posebej zaskrbljeni zaradi naraščanja števila okužb in hospitalizacij ljudi, starih od 25 do 59 let. | Foto Reuters

Strokovnjaki so še posebej zaskrbljeni zaradi naraščanja števila okužb in hospitalizacij ljudi, starih od 25 do 59 let.

Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so v enem tednu po svetu zabeležili več novih okužb z novim koronavirusom kot kdajkoli prej.

21:14

Slovaška

21:11

Italija

16:32

Portugalska

16:32

ZDA

16:31

Poljska

16:30

Indija

16:29

Švica

16:28

Grčija

16:26

Hrvaška

  • 21:14

    Slovaška

    bratislava | Foto: Reuters Foto: Reuters Po štirih mesecih zaprtja, s katerim so se oblasti bojevale proti visoki ravni okužb in smrti zaradi okužb z novim koronavirusom, so se danes na Slovaškem znova odprle trgovine in številne storitve.

    Odprtje trgovin in storitev, med katerimi naj bi bili še posebej zaželeni frizerski saloni, je na ulice kljub deževnemu vremenu privabilo številne ljudi.

    Ob tem sicer veljajo strogi pogoji, vključno z omejitvijo števila oseb glede na površino, obvezno zaščito predela nosu in ust ter obveznim testom na novi koronavirus za stranke in osebje. Nekaterim manjšim trgovinam se odprtje niti ni izplačalo, saj velja omejitev ene stranke na 15 kvadratnih metrov površine.

  • 21:11

    Italija

    otroci | Foto: Reuters Foto: Reuters V Italiji se 26. aprila šolarji vračajo v učilnice, poroča STA. Na okužbo z novim koronavirusom jih nameravajo testirati s slino. S tovrstnim testiranjem nameravajo preprečiti nastanek morebitnih žarišč okužb, je danes sporočil državni sekretar na italijanskem ministrstvu za šolstvo Rossano Sasso.

    Kot je dodal Sasso, so testi s slino prijazni do otrok ter jih je moč dobro vključiti v šolski vsakdan. Prav tako je nasprotovanje tem testom manjše kot testom z odvzemom brisa iz nosu.

    Teste s slino poskusno uporabljajo že v tržaški bolnišnici Maggiore. Njihova zanesljivost je 98-odstotna, rezultati pa so znani v treh minutah.

  • 16:32

    Portugalska

    portugalska | Foto: Reuters Foto: Reuters Na Portugalskem, kjer se število okužb z novim koronavirusom še naprej zmanjšuje, so danes prvič po treh mesecih znova odprli nakupovalne centre, kinodvorane, gledališča, srednje šole in univerze. Novo sproščanje ukrepov je "znak upanja in zaupanja v prihodnost", je dejal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa.

    Od danes lahko gostinski obrati, kot so gostilne, kavarne in restavracije, pod določenimi pogoji v zaprtih prostorih znova gostijo goste.

    Vendar pa je tudi na Portugalskem kljub sproščanju ukrepov vrnitev v normalo še daleč. Gostinski obrati smejo goste sprejemati le do 22.30 ob delavnikih in do 13. ure ob koncih tedna in praznikih. Nadzor na kopenski meji s Španijo bodo ohranili še vsaj 15 dni, prehod je mogoč le z negativnim PCR testom.

  • 16:32

    ZDA

    Cepljenje v ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters Do nedelje je najmanj en odmerek cepiva prejelo okoli 50,4 odstotka vseh odraslih Američanov, kar je okoli 130 milijonov ljudi, je razvidno iz podatkov ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), ki jih po poročanju STA navaja nemška tiskovna agencija dpa.

    Delež cepljenih med rizičnimi skupinami in starejšimi od 65 let je 81 odstotkov, okoli dve tretjini pa jih je že zaščitenih pred virusom.

    V ZDA v povprečju na dan cepijo več kot tri milijone ljudi. Skupno so razdelili skoraj 210 milijonov odmerkov cepiva. Prva je bila medicinska sestra v New Yorku 14. decembra lani.

    V državi večinoma cepijo s cepivi proizvajalcev Moderna in Pfizer, začasno pa so opustili cepljenje s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, potem ko so zaznali posamezne primere krvnih strdkov, še navaja STA.

  • 16:31

    Poljska

    cepljenje | Foto: Reuters Foto: Reuters Poljska namerava do 10. maja prijavo na cepljenje proti novemu koronavirusu omogočiti vsem odraslim državljanom, je danes dejal poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki. Vse odrasle državljane nameravajo cepiti do konca avgusta, piše STA. 

    Poljska je že nekaj dni postopoma znižuje starost, ki je potrebna za prijavo na cepljenje proti koronavirusu. Od danes se lahko na cepljenje prijavijo vsi prebivalci Poljske, ki so bili rojeni pred letom 1968 oziroma v tem letu.

  • 16:30

    Indija

    Indija | Foto: Reuters Foto: Reuters Indijska prestolnica New Delhi se zaradi skokovitega porasta okužb z novim koronavirusom za teden dni zapira. V metropoli so v preteklem dnevu potrdili 25.500 novih primerov okužb, v celotni državi pa več kot 273 tisoč. To je bil že peti dan zapored z več kot 200.000 okužbami, piše STA. 

    New Delhi je trenutno najhuje prizadeto indijsko mesto v epidemiji covida-19, v preteklem dnevu je bila pozitivna skoraj tretjina opravljenih testov.

    "Zdravstveni sistem v Delhiju je na prelomni točki. Situacija glede covida-19 je precej kritična. Če ne bomo zdaj uvedli zaprtja, se bomo soočili z večjo katastrofo. Za teden dni se ustavlja večina dejavnosti, gibanje v mestu z 20 milijoni prebivalcev bo omejeno na nujne stvari," je dejal prvi mož mesta Arvind Kejriwal.

  • 16:29

    Švica

    Šviica | Foto: Reuters Foto: Reuters V Švici so že dlje časa odprti muzeji in trgovine. Vlada pa se je kljub porastu števila okužb odločila za odprtje drugih sektorjev. "Številke sicer še rastejo, ampak ne zelo," je prejšnji teden povedal minister za zdravje Alain Berset.

    Od danes so v državi znova odprte terase restavracij, kinodvorane, gledališče in fitnesi. Z omejenim številom obiskovalcev so znova dovoljeni tudi koncerti na prostem in ogledi nogometnih tekem, poroča STA. 

    V celoti je zaščitenih 8,5 odstotka prebivalcev. Učinki cepljenja so že vidni, vse manj je covidnih bolnikov v bolnišnicah. 

  • 16:28

    Grčija

    Grčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Grčija je odpravila karanteno za potnike iz držav članic EU in še petih držav, ki so cepljeni proti covidu-19 ali imajo negativen test na novi koronavirus. Kot so sporočile pristojne oblasti, negativni test ne bo smel biti starejši od treh dni, cepljene osebe pa morajo oba odmerka prejeti najmanj dva tedna pred prihodom.

    Grčija sedemdnevno karanteno odpravlja tudi za potnike iz Velike Britanije, Srbije, Izraela, Združenih arabskih emiratov in ZDA.

    Grška vlada močno podpira uvedbo evropskega covidnega potrdila, saj si želi ponovno zagnati turizem, ki predstavlja približno petino grškega gospodarstva, pandemija pa ga je močno prizadela.

    Po načrtih naj bi bilo t. i. digitalno zeleno potrdilo, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje, na voljo junija, Grčija pa si želi turistično sezono začeti že 14. maja.

    Grčija sprošča omejitve za turiste, čeprav število okužb v državi narašča. Trenutno beležijo več kot 1500 novih primerov na dan, za covidom-19 umre več deset ljudi. Prav tako v državi veljajo številne omejitve, med drugim je prepovedano gibanje med regijami razen za nujne primere.

  • 16:26

    Hrvaška

    Hrvaški državni načrt za cepljenje je predvideval, da bodo do sredine aprila cepili večino starejših od 65 let, a se je za cepljenje doslej odzvalo 38,6 odstotka te starostne skupine. Medtem so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah potrdili 410 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 39 covidnih bolnikov.

    Na Hrvaškem živi približno 853.000 prebivalcev, ki so starejši od 65 let. Vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 je doslej prejelo nekaj manj kot 330.000 ljudi. Oba odmerka cepiva je dobilo zgolj 6,6 odstotka starejših od 65 let, je danes potrdil hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

    V HZJZ niso uradno pojasnili, zakaj se iz druge prednostne skupine za cepljenje, v kateri so starejši od 65 let in kronični bolniki, cepljenja ni udeležilo 61,4 odstotka upravičenih. Neuradno naj bi množično zavračali cepljenje, ker niso želeli prejeti cepiva AstraZenece, ki ga je bilo doslej na Hrvaškem največ.

Potrjenih je bilo 5,2 milijona novih primerov, to pa je osmo zaporedno povečanje števila okužb na tedenski ravni, je opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kot je dejal, se je obenem peti teden zapored povečalo tudi število umrlih zaradi covida-19. "Devet mesecev je trajalo, da smo dosegli milijon smrtnih primerov, štiri mesece, da smo dosegli dva milijona, in tri mesece, da smo dosegli tri milijone," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril Tedros.

Strokovnjaki so še posebej zaskrbljeni zaradi naraščanja števila okužb in hospitalizacij ljudi, starih od 25 do 59 let. To povečanje je verjetno posledica bolj nalezljivih različic virusa in dejstva, da je v tej starostni skupini več socialnih stikov, je dejal Tedros.

Ne spreglejte