SiolNET. Novice Slovenija
4,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fafangel zapustil strokovno skupino: Jaz se boga ne želim igrati

4,45

termometer

Mario Fafangel |  | Foto: STA
Foto: STA

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je izstopil iz strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije bolezni covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Kot razlog je navedel, da so sprejete odločitve pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi z ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov. Minister za zdravje Janez Poklukar je že našel menjavo.

Fafangel, ki je izstopil že iz prejšnje svetovalne skupine pod vodstvom Bojane Beović, se je nato znova vključil v prenovljeno svetovalno skupino, ki jo vodi Mateja Logar. "Ko sem prejel vaše povabilo za ponovno sodelovanje v strokovni skupini, sem resnično verjel, da bo v drugem krogu drugače. Drugače je res, slabše je," je zapisal v pismu ministru za zdravje Janezu Poklukarju. Ob tem je navedel, da je njegov izstop nepreklicen.

"V svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje glas epidemiološkega kolegija, ki ga zastopam, še naprej ostaja v manjšini in predstavlja le en glas," je pojasnil.

Mateja Logar Novice Logarjeva: Učinek "lockdowna" se še ne odraža v številu hospitaliziranih #video

Odločitve pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiologov

Odločitve, ki so po njegovem mnenju pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiologov, jih, kot je zapisal, spravljajo v stisko. "Zato pri tem ne morem in ne želim več sodelovati. Neprestano opozarjanje na nesmiselne odločitve, ki rušijo utečene postopke delovanja epidemiološke službe, in pisanje ločenih mnenj za zapisnik strokovne skupine je nesmiselno in neproduktivno," je bil jasen.

Borut Štrukelj Digisvet "Dvom je koristen, če ga s pravimi odgovori lahko razblinimo"

Kritičen do aprilske ustavitve javnega življenja

Ob tem je navedel, da je epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v zadnjih mesecih "prek vseh možnih kanalov podala številne predloge", ne glede na to, ali so bili vprašani ali ne. Predlagali so drugačen pristop pri obvladovanju epidemije, kot je bil sprejet. Kritičen je bil predvsem do aprilske 11-dnevne ustavitve javnega življenja v po njegovih besedah "nerazumljivi izvedbi" in pojasnil, da se mu zdi grozljivo, da bi odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. "Jaz se boga ne želim igrati," je dodal.

Poklukar: Odstop obžalujem

Janez Poklukar | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA Minister za zdravje Janez Poklukar odstop Fafangla obžaluje in mu želi vse dobro na nadaljni poti.

"Odstop kolega dr. Fafangla obžalujem in se mu iskreno zahvaljujem za njegovo dosedanje sodelovanje. Pri nadaljnjem delu mu želim vse dobro in se veselim skupnih projektov ministrstva za zdravje in NIJZ v bodoče," je v odzivu zapisal Poklukar in dodal, da je že našel menjavo za Fafangla v strokovni skupini.

"Za pomoč pri zajezitvi epidemije in za sodelovanje v posvetovalni skupini sem zaprosil kolegico epidemiologinjo doc. dr. Ireno Grmek Košnik, ki je sodelovanje potrdila. Nemudoma bo začela delo v posvetovalni skupini," je dejal zdravstveni minister.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin