SiolNET. Novice Slovenija
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Logarjeva: Učinek "lockdowna" se še ne odraža v številu hospitaliziranih #video

1,30

termometer

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 dejala, da se razmere v zadnjem tednu sicer umirjajo, ukrepi že kažejo svoj učinek, ne odražajo pa se v številu hospitaliziranih.

"Situacija v splošni populaciji se v zadnjem tednu umirja. Ukrepi, ki smo jih izvajali od 1. do 11. aprila, kažejo svoj učinek. Seveda se ta učinek še ne kaže pri bolnikih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in zdravljenje v intenzivnih enotah," je dejala Logarjeva.

Opozorila je, da so bolniške postelje zelo zasedene, ob konca tedna pa je bilo potrebnega kar nekaj usklajevanja, da jim je uspelo vse bolnike, ki so potrebovali namestitev v bolnišnicah, tudi ustrezno oskrbeti.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice V nedeljo potrdili 234 novih okužb s koronavirusom #video

Nošnja mask in vzdrževanje razdalje izjemno pomembna

Logarjeva je poudarila, da kljub temu da se sproščajo številne dejavnosti, kar nam omogoča vrnitev v normalno življenje, moramo ob tem upoštevati tudi dodatne ukrepe, ki jih lahko izvajamo sami. Še enkrat je ponovila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, ki jih že vsi dobro poznamo, a tudi opozorila, da sta nošnja maske in vzdrževanje varnostne razdalje izredno pomembna.

"Virus SARS-CoV-2 se primarno širi s kapljicami, torej pri govorjenju, kašljanju, kihanju, petju in drugih aktivnostih nastajajo drobne kapljice, v katerih so virusi. Ti virusi nato potujejo po zraku. Če nimamo razdalje, bodo kapljice, ne glede na to, ali smo v zunanjem ali notranjem prostoru, prišle do nas, kar povzroča bolezen. Zato je pomembno, da takrat, ko ne moremo vzdrževati razdalje vsaj dveh metrov, uporabljamo maske. Tudi ko smo na odprtem," je pojasnila.

Ob tem je spomnila, da se vsak dan dotikamo veliko površin. Večina ljudi se ne zaveda, kako pogosto se potem dotaknemo svojega obraza. Zato je pomembno, da si redno umivamo oziroma razkužujemo roke in s tem odstranimo mikrobe, ki so se nabrali na površinah rok.

Kot izjemno pomembno je izpostavila tudi prezračevanje prostorov, sploh, če se v prostorih zadržuje večje število ljudi. Prostor prezračimo vsako uro za vsaj 15 minut. Na ta način zmanjšamo koncentracijo tistih kapljic, ki še ostajajo v zraku.

Novi koronavirus na Finskem Novice Rekorden teden za koronavirus: 5,2 milijona novih okužb

Samoizolacija in karantena

Logarjeva je spomnila še na ukrep samoizolacije, ko nekdo zboli in mora biti zaradi bolezni v domačem okolju. Pri covidnih bolnikih, ki nimajo težjega poteka bolezni, samoizolacija traja deset dni, pri tem pa mora biti izpolnjen pogoj, da bolnik nima vročine vsaj 48 ur.

Karantena pa je ukrep, s katerim preprečujemo, da ljudje, ki nimajo bolezenskih znakov, a so bili v stiku z okuženo osebo, ne prihajajo v stik z drugimi osebami in s tem ne širijo morebitne okužbe. "Karantena se izreče za desetdnevno obdobje od zadnjega stika. V družini je torej zadnji stik takrat, ko se izteče samoizolacija. To torej pomeni, da se po desetih dneh samoizolacije za člana istega gospodinjstva začne naša desetdnevna karantena. Če se oboleli povsem izolira iz okolja, gre torej živet v drugo stanovanje, ali pa so stanovanjski pogoji takšni, da omogočajo ločeno življenje, se karantena začne deset dni od zadnjega stika. Vsak od nas je zelo pomemben člen v verigi prenosov, ki omogoča, da se ta veriga ne prekine, da ne pride do dodatnega širjenja in se epidemija začne ustavljati," je še poudarila Logarjeva.

Izboljšanje trenutnih razmer pripisuje učinkom cepljenja in ukrepom 11-dnevne ustavitve države.

maturanti Novice Cepila bi se le vsak sedmi maturant oziroma maturantka #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin