SiolNET. Novice Slovenija
1,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cepila bi se le vsak sedmi maturant oziroma maturantka #video

1,15

termometer

Maturanti so imeli danes do 12. ure čas, da se prijavijo na cepljenje proti novemu koronavirusu v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Cepljenje naj bi potekalo ta petek. 

Na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje (NIJZ) so prejeli naročilo za 2.625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Med njimi je 47 naročil za cepljenje mlajših od 18 let, so na NIJZ pojasnili za STA. Maturante je vlada v prenovljeno strategijo uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit.

Ljubljana in Maribor

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so do 12. ure zabeležili 1.255 prijav za cepljenje s strani maturantov in zaposlenih, ki sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni.

V mariborskem zdravstvenem domu se je do poldneva na cepljenje prijavilo proti covidu-19 skupno 239 maturantov in pet njihovih učiteljev, je za STA povedal direktor Jernej Završnik. Glede na to, da je na mariborskem območju okoli 1.800 maturantov, to pomeni, da se jih je zaenkrat pripravljenih cepiti 13 odstotkov.

Celje, Koper in severna Primorska

V celjski zdravstveni dom je do 13. ure prispelo 112 prijav maturantov, v Zdravstvenem domu Koper so prejeli 102 prijavi za cepljenje, od tega je 92 maturantov in deset učiteljev, ki bodo sodelovali pri sami maturi in še niso bili cepljeni. Na Severnem Primorskem pa se je za cepljenje odločilo 285 maturantov in 23 zaposlenih.

Po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki pa še niso dokončni, bo poklicno in splošno maturo v letošnjem šolskem letu opravljalo nekaj manj kot 17 tisoč dijakov.

matura Novice Prihodnji teden cepljenje maturantov proti covid-19 #video

Kdaj in kako bo potekalo samotestiranje v šolah?

Prvotno je bilo predvideno, da bi poskusno samotestiranje dijakov steklo že v petek, 16. aprila, vendar so začetek zaradi zamude pri dobavi testov prestavili. Pristojni se bodo predvidoma danes ponovno sestali z ravnatelji osnovnih šol glede poteka samotestiranja.   

Skupno 300 tisoč testov kitajskega proizvajalca Joysbio (Tianjin) Biotechnology, ki so v četrtek prispeli v državni logistični center Roje in jih je Slovenija kupila iz skupnega razpisa EU, je zdaj že pri regijskih štabih civilne zaščite. Minister za zdravje Janez Poklukar je pretekli teden presodil, da bodo samotestiranje dijakov lahko izpeljali v tem tednu.

Učenci zadnjega triletja osnovnih šol naj bi po torkovih navedbah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja samotestiranje začeli po prvomajskih praznikih.

Za zdaj je znano, da naj bi se učenci in dijaki prostovoljno samotestirali zjutraj ob prihodu v šolo, da bi lahko v primeru okužbe odšli domov, še preden bi imeli tesnejše stike s sošolci. Vsak pozitiven test bo treba nato potrditi še s PCR-testom.
matura Novice Kdo je predlagal prednostno cepljenje maturantov? #video

Ravnatelji osnovnih šol predlagali samotestiranje učencev v domačem okolju

Ravnatelji osnovnih šol so na današnji predstavitvi poteka samotestiranja na novi koronavirus za učence tretjega triletja predlagali, da bi se učenci testirali v domačem okolju in ne v šoli, je za STA povedal predsednik združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Začetek samotestiranja sicer še ni znan.

Po Pečanovih besedah so ravnatelji danes opozorili na neustreznost izvajanja testiranja v šolah in predlagali, da bi se učenci testirali doma, tudi zato, ker je do zdaj izražen interes za samotestiranje nizek, okoli petine. Kot je opozoril, to prinaša številne težave, med drugim tudi stigmatizacijo tistih, ki se bodo testirali, kot tudi tistih, ki se ne bodo.

  strežba gostinski lokal Novice Odpirajo se terase gostinskih lokalov, na shodih dovoljeno zbiranje do 100 ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin