Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 4. 2021,
10.56

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

58

Natisni članek

Vesna Kerstin Petrič matura cepljenje COVID-19 Koronavirus Slovenija

Petek, 16. 4. 2021, 10.56

3 leta

Kdo je predlagal prednostno cepljenje maturantov? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

58

Posodobljena strategija cepljenja je med prednostne skupine za cepljenje uvrstila maturante in zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje. Maturantje se bodo cepili že 23. aprila, pobudo za uvrstitev na prednostno listo pa je podala državna komisija za splošno maturo. 

"Peto verzijo strategije cepljenja je vlada sprejela na četrtkovi dopisni seji. S to spremembo želimo omogočiti, da se bodo dijaki čim bolj sproščeno in varno pripravljali na maturo in zrelostni izpit tudi čim bolje opravili. Dijake želimo razbremeniti vsake negotovosti glede potencialne okužbe," je določitev pojasnila Vesna Kerstin Petrič

Vlada je odločitev sprejela na pobudo državne komisije za splošno maturo

Odločitev je vlada sprejela na četrtkovi seji vlade. Predlog ni bil predlagan s strani strokovne skupine, pač pa s strani vlade. "To je skupna pobuda zdravstva in šolstva. Strokovna skupina je menila nekoliko drugače. Prav je, da se zdravstvena stroka odloča po zdravstvenih kriterijih, niso pa to edini kriteriji in vlada se je odločila drugače," je pojasnila Kerstin Petričeva. 

Pobudo za prednostno cepljenje letošnjih maturantov je podala državna komisija za splošno maturo. Po njihovem mnenju bi potencialno obolevanje maturantov za covid-19 lahko preprečili in bistveno omejili le, če bi jim omogočili prednostni dostop do cepljenja v najkrajšem možnem času, vsekakor pa še v mesecu aprilu 2021. 

V obrazložitvi so navedli, da je letošnje maturante potrebno nujno obravnavati kot posebej ranljivo skupino oziroma kot izjemo, ki lahko zaključi svoje šolanje na sekundarni ravni samo z uspešno opravljeno maturo, kar je obvezni in nujni pogoj za vpis na univerzo ter druge visokošolske in višješolske ustanove oziroma zaposlitve. Skrbi jih tudi za kandidate, ki bodo v času opravljanja mature prišli v stik z bolno osebo in bodo morali v karanteno. Za te kandidate so predlagali, da dobijo možnost vsakodnevnega testiranja. 

Novice Maturanti na cepljenje lahko že čez en teden, mature ne bodo premikali #video

Na cepljenje se lahko prijavite že danes

Cepilni centri so o tem ukrepu obveščeni in bodo maturante prednostno začeli cepiti že naslednji teden, 23. aprila. Cepljenje je prostovoljno. Tisti, ki se bodo zanj odločili, se morajo še danes ali najkasneje v ponedeljek do 12. ure prijaviti na cepljenje v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča, je poudarila Kerstin Petričeva. 

V epidemiji smo že velikokrat zamujali in žal tudi s to pobudo nismo prišli prej, je priznala Kerstin Petričeva: "Zdaj lovimo zadnje roke pred maturo in zato je pomembno, da se mladi prijavijo čim prej. Od tega je odvisna tudi dobava cepiv na cepilna mesta. Seveda pa se bodo lahko cepili tudi kasneje, zdaj ko so uvrščeni v prednostno skupino."

Maturantje ne bodo ogrozili cepljenja drugih skupin

Koliko časa bo veljala sprejeta strategija, še ni mogoče napovedati, upajo pa, da se bo za cepljenje odločilo čim več mladih. Interes med mladimi je po njenih besedah podoben kot sicer v populaciji, mogoče nekoliko večji. Gre za cepljenje več kot 18 tisoč ljudi, a ta skupina naj ne bi ogrozila cepljenja drugih skupin. 

Starejše nad 18 let bodo cepili s cepivi, ki bodo v tistem trenutku na voljo. Na prvi dan cepljenja, 23. aprila, bodo maturantje cepljeni z AstraZeneco. Za tiste, ki morajo biti cepljeni drugič, je na voljo Pfeizer, za tiste, ki morajo biti cepljeni prednostno in za posebej ranljive, pa Moderna. Za maturante, ki še niso dopolnili 18 let, cepivo AstraZeneca ni primerno. Cepljeni bodo s Pfeizerjem, je dejala Kerstin Petričeva.  

Kdaj se bo začela letošnja matura?

Začetek splošne mature je predviden 4. maja, ko naj bi maturantje pisali esej iz slovenščine, a naj bi obstajala tudi možnost, da bi bil prestavljen na konec maja. To namreč predlaga svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki meni, da bi lahko do konca maja po cepljenju dosegli odpornost maturantov proti covid-19. Na ministrstvu za izobraževanje so sicer še v četrtek pojasnjevali, da časovnica mature za zdaj ostaja nespremenjena. Začetek poklicne mature je že po zdajšnjem koledarju predviden za konec maja.

Sebastian Kurz
Novice Avstrijsko odpiranje države: svoboda je na dosegu roke

Pozitiven trend se nadaljuje

V četrtek smo v Sloveniji ob opravljenih 4.253 PCR-testih potrdili 860 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je še nekoliko nižji kot dan pred tem, in sicer znaša 20,2 odstotka. Podatki še naprej kažejo, da je bilo zaprtje uspešno.

Testiranje na covid-19
Novice V četrtek potrdili toliko okužb z novim koronavirusom #video
Ne spreglejte