SiolNET. Novice Slovenija
1,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger
strategija cepljenja maturantov, potek mature in samotestiranje šolarjev

Maturanti na cepljenje lahko že čez en teden, mature ne bodo premikali #video

1,72

termometer

Vsi postopki, navodila in časovnice izvedbe mature potekajo, kot je bilo določeno in predstavljeno decembra, so za STA pojasnili na MIZŠ. Nekateri mediji so danes namreč poročali, da so pisanje maturitetnega eseja z začetka prestavili na konec maja. Novost pa je možnost cepljenja maturantov, ki bo po napovedih MIZŠ potekalo konec naslednjega tedna.

Podrobnejše informacije o cepljenju maturantov bo v prihajajočih dneh podalo ministrstvo za zdravje, so za STA navedli na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Vlada bo sicer danes obravnavala spremembe strategije cepljenja, po kateri bi prednostno cepili tudi maturante. S katerim cepivom bi jih cepili, bo odločitev stroke, je po sredini seji vlade v Odmevih na TV Slovenija povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je pojasnil, želijo tako vsem dijakom omogočiti opravljanje mature.

Maturanti se bodo lahko cepili predvidoma že konec naslednjega tedna. Maturanti se bodo lahko cepili predvidoma že konec naslednjega tedna. Foto: STA

Na zdravstvenem ministrstvu se naj ne bi posvetovali s strokovno skupino

Kot poroča POP TV, se na zdravstvenem ministrstvu glede uvrstitve maturantov v prednostno skupino za cepljenje očitno niso posvetovali s strokovno skupino za cepljenje, vprašali so jih le, katero cepivo naj pri tem uporabijo.

"Neke odločitve, katero cepivo bi priporočali, pravzaprav niti nismo sprejeli, ker je bila velika večina članov te skupine proti temu, da se to sploh izvede," je za POP TV pojasnil član posvetovalne skupine za cepljenje Alojz Ihan. Meni, da naj tisti, ki se je tega spomnil, predlaga tudi cepivo. Prioriteta cepljenja ostaja cepljenje starejših, ki življenjsko potrebujejo cepivo, medtem ko cepljenje dijakov ni zdravstveno opravičeno, je dejal, poroča STA.

Svetovalna skupina je predlagala zamik pisanja eseja  Svetovalna skupina je predlagala, da se pisanje maturitetnega eseja zamakne. Svetovalna skupina je predlagala, da se pisanje maturitetnega eseja zamakne. Foto: STA

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je po pisanju STA za TV Slovenija sicer potrdila, da je svetovalna skupina predlagala, da se pisanje maturitetnega eseja, ki je predvideno za 4. maj, prestavi na konec meseca.

Kot je pojasnila Logarjeva, bi tako lahko dosegli odpornost maturantov proti covidu.

Sredi prihodnjega tedna podrobnejše informacije o maturi

V sredini naslednjega tedna pa bo na temo izvedbe letošnje mature posebna novinarska konferenca, na kateri bodo prisotni ministrica za izobraževanje Simona Kustec, direktor državnega izpitnega centra in predsednika obeh maturitetnih komisij, so napovedali.

Zdravstveni delavci naprošeni, da sodelujejo pri prvem poskusnem samotestiranju 

Ministrstvo je srednjim šolam danes poslalo okrožnico glede prostovoljnega testiranja dijakov na okužbo z novim koronavirusom, v katerem jih obvešča, da bodo dijaki in šole o začetku testiranja naknadno obveščeni. Zaradi zamude pri dobavi testov se to namreč ne bo začelo v petek, kot je bilo to sprva predvideno, še dodaja STA.

"Prav tako vas prosimo, da se za podporo pri prvem poskusnem samotestiranju dogovorite z zdravstvenimi domovi oziroma zdravstvenimi delavci, ki so že bili naprošeni, da sodelujejo pri prvem poskusnem samotestiranju," je ministrstvo še zapisalo v okrožnici. "Prav tako vas prosimo, da se za podporo pri prvem poskusnem samotestiranju dogovorite z zdravstvenimi domovi oziroma zdravstvenimi delavci, ki so že bili naprošeni, da sodelujejo pri prvem poskusnem samotestiranju," je ministrstvo še zapisalo v okrožnici. Foto: Ana Kovač

Teste bodo šole prevzele na regijskih izpostavah uprave za zaščito in reševanje. "Prav tako vas prosimo, da se za podporo pri prvem poskusnem samotestiranju dogovorite z zdravstvenimi domovi oziroma zdravstvenimi delavci, ki so že bili naprošeni, da sodelujejo pri prvem poskusnem samotestiranju," je ministrstvo še zapisalo v okrožnici.

Sviz: o samotestiranju v šolah je nujen dogovor s sindikatom

sviz stavka Foto: STA Dokler ne bo jasno, kakšne so obveznosti in odgovornosti zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pri izvedbi testiranj učencev in dijakov, bo Sindikat vzgoje izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) izvajanje tovrstnih nalog članstvu odsvetoval. O samotestiranju v šolah je nujen dogovor s sindikatom, opozarjajo v Svizu, piše STA.

Sviz zamisel o prostovoljnem samotestiranju učencev in dijakov podpira, saj bi to zagotovo prispevalo k zmanjšanju prenosa okužb. Takšno je bilo stališče sindikata že ob uveljavitvi obveznih testiranj zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, so zapisali v sporočilu za javnost. A v Svizu opozarjajo, da izvajanje nalog, ki so povezane s samotestiranjem, v skladu s pogodbami o zaposlitvi ne spada v delokrog učiteljev ali drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki za izvajanje omenjenih nalog tudi niso ustrezno strokovno usposobljeni. Pri sindikatu še pravijo, da mora biti naprej jasno, kakšne bodo njihove dolžnosti in odgovornosti.

Kot dodaja STA, Sviz zato vztraja, da se o dodatnih nalogah in obremenitvah, povezanih s prostovoljnim testiranjem učencev in dijakov, vnaprej sklene pisni dogovor med kvalificiranimi predstavniki zaposlenih in šolsko oblastjo. V zvezi s tem je ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec sindikat sicer že v torek pisno pozval, a ni do zdaj prejel še nikakršnega odgovora.

Sindikat ponovno zahteva tudi, da se za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju končno zagotovi manj invazivno testiranje, ki bi ga lahko ti izvajali sami doma. Od letošnjega januarja je sindikat ministrstvo k temu že večkrat pozval, a do zdaj prav tako ni prejel nobenega odgovora.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice Zamuda pri dobavi testov, v petek še ne bo samotestiranja srednješolcev

Spodbuda k čim večjemu sodelovanju

Zaposlene v šolah v želji, da bi pouk v šolskih prostorih omogočili vse do poletnih počitnic, tudi prosijo, da sodelujejo pri izvedbi projekta in da po svojih močeh k čim večjemu sodelovanju spodbudijo dijake in njihove starše.

Samotestiranje z vidika javnega zdravja prinese velike prednosti, ker izboljšuje dostopnost do testiranja, zmanjšuje tveganje za prenos okužbe, zmanjšuje obremenitev zdravstvenih delavcev in zmanjšuje poklicno izpostavljenost zdravstvenih delavcev, rezultati pa so na voljo v relativno kratkem času. To omogoča pravočasno samoizolacijo in posledično zmanjšuje tveganje za prenos okužbe. V primeru samotestiranja je pomembno, da posameznik morebitni pozitivni rezultat sporoči svojemu izbranemu osebnemu zdravniku, ki ga napoti na test PCR za potrditev okužbe, so sporočili po sredini seji vlade, na kateri so zagotovili pravno podlago za samotestiranje.

Minister za zdravje Janez Poklukar Minister za zdravje Janez Poklukar Foto: Daniel Novakovič/STA

Poklukar: še ta teden strategija cepljenja dijakov

Vlada je potrdila, da omogočimo vsem dijakom enakopravno opravljanje mature in posledično maturantom omogočimo, da se bodo lahko cepili, je včeraj v Odmevih na RTV Slovenija dejal zdravstveni minister Janez Poklukar. Pristojni bodo še ta teden pripravili strategijo cepljenja maturantov s ciljem, da bodo vse podrobnosti dogovorjene prihodnji teden. Kdaj se bodo maturanti lahko cepili, Poklukar še ni vedel, odgovor je obljubil za danes.

Sputnik V Novice Razvijalci Sputnika V: cepivo ne povzroča krvnih strdkov Infekcijska klinika Novice Iz UKC Ljubljana prosijo za pomoč: Pazite nase in na bližnje #video posel služba Posel danes Slovenci v epidemiji popolnoma spremenili vrednote v službi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin