Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 4. 2021,
22.14

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

14

Natisni članek

cepljenje cepivo Nemčija AstraZeneca

Sreda, 14. 4. 2021, 22.14

3 leta

covid-19 dogajanje in cepljenje po svetu

Razvijalci Sputnika V: cepivo ne povzroča krvnih strdkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

14

evropska unija | Članice EU so na veleposlaniški ravni dosegle dogovor o skupnem stališču o covidnem potrdilu, za katerega želijo, da bo pripravljeno do poletja. | Foto Getty Images

Članice EU so na veleposlaniški ravni dosegle dogovor o skupnem stališču o covidnem potrdilu, za katerega želijo, da bo pripravljeno do poletja.

Foto: Getty Images

Članice EU so danes na veleposlaniški ravni dosegle dogovor o skupnem stališču o covidnem potrdilu, ki bo njihov mandat za pogajanja z Evropskim parlamentom. Cilj je, da je potrdilo, ki naj bi Evropejcem olajšalo potovanja v pandemiji, nared do poletja. Razvijalci cepiva Sputnik V zagotavljajo, da ne povzroča motenj v strjevanju krvi.

18:59

Sprememba v Nemčiji

16:33

Francija: za starejše Johnson

14:59

Poljska podaljšuje ukrepe

14:57

Drugi odmerek cepiva za Putina

14:55

EU stavi na BioNTech in Pfizer

  • 18:59

    Sprememba v Nemčiji

     

    Nemčija je ena izmed evropskih držav, ki je omejila uporabo cepiva AstraZenece na starejše ljudi, potem ko so pri mlajših zaznali nekaj posameznih primerov pojava krvnih strdkov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemčija je ena izmed evropskih držav, ki je omejila uporabo cepiva AstraZenece na starejše ljudi, potem ko so pri mlajših zaznali nekaj posameznih primerov pojava krvnih strdkov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Odločitev bo v Nemčiji vplivala na okoli 2,2 milijona ljudi, mlajših od 60 let, ki so že bili cepljeni s prvim odmerkom cepiva AstraZenece.

    V Nemčiji bodo mlajše od 60 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu družbe AstraZenca, drugič cepili s cepivom drugega proizvajalca, so se v torek strinjali deželni ministri za zdravje in vlada. V Nemčiji od konca marca mlajših ne cepijo več z AstraZeneco zaradi možnosti pojava redkih primerov krvnih strdkov, poroča STA.

    "Ta rešitev predstavlja dobro stopnjo varnosti," je dejal bavarski minister za zdravje Klaus Holotschek.

    Odločitev bo vplivala na okoli 2,2 milijona ljudi, mlajših od 60 let, ki so že bili cepljeni s prvim odmerkom cepiva AstraZenece. Ministri so sicer v torek sledili priporočilu nemške komisije za cepiva iz prejšnjega tedna. Komisija je še priporočila, da se z drugim odmerkom cepi 12 tednov po prvem cepljenju z AstraZeneco, poročajo tuje tiskovne agencije.

    Nemčija je ena izmed evropskih držav, ki je omejila uporabo cepiva AstraZenece na starejše ljudi, potem ko so pri mlajših zaznali nekaj posameznih primerov pojava krvnih strdkov, še dodaja STA.

  • 16:33

    Francija: za starejše Johnson

    Francija vztraja pri načrtu, da bodo s cepivom proti covidu ameriškega podjetja Johnson & Johnson cepili starejše od 55 let, je danes sporočil tiskovni predstavnik francoske vlade. Pri tem vztrajajo, čeprav so v ZDA zaradi pojava redkih motenj strjevanja krvi po cepljenju s tem cepivom prekinili cepljenje z njim, piše STA.

    "Prejeli smo prvo pošiljko cepiva. V začetku tedna je k nam prišlo 200.000 odmerkov, ki so na poti v zdravstvene domove in lekarne," je po seji francoske vlade povedal njen tiskovni predstavnik Gabriel Attal, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

    Pojasnil je, da ga bodo "razdelili in cepili pod enakimi pogoji, kakršni trenutno veljajo za cepivo AstraZenece, to je za osebe, starejše od 55 let".

    Pri cepljenju s cepivom te ameriške farmacevtske družbe vztrajajo, čeprav so v ZDA in Južni Afriki zaradi pojava redkih motenj strjevanja krvi ustavili cepljenje z njim. Johnson & Johnson pa je sporočil, da zaradi teh težav začasno ustavlja dobavo cepiva evropskim državam, dodaja STA.

  • 14:59

    Poljska podaljšuje ukrepe

    Poljska bo zaradi trajajočega pritiska na zdravstveni sistem podaljšala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je danes sporočil poljski minister za zdravje Adam Niedzielski. Po pisanju STA je minister poudaril, da je cilj predvsem zmanjšati pritisk na intenzivno nego.

    V bolnišnicah trenutno zdravijo več kot 33.900 covidnih bolnikov, kar je blizu rekordu. Na ventilatorju pa je skoraj 3500 bolnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Ukrepe, ki so jih sprejeli konec marca, bodo tako podaljšali za en teden do predvidoma 25. aprila. Še naprej bodo tako zaprta nakupovalna središča, omejeno je tudi obiskovanje drugih trgovin in cerkva. Zaprti ostajajo tudi frizerski in kozmetični saloni.

    Do predvidoma 3. maja ostajajo zaprti hoteli, je danes še sporočil Niedzielski. So pa na Poljskem od ponedeljka znova odprti vrtci ter športna igrišča na prostem.

    V zadnjem dnevu so na Poljskem umrli še 803 covidni bolniki, skupaj doslej 59.930. Obenem so v zadnjih 24 urah potrdili še 21.283 novih okužb, dodaja STA.

  • 14:57

    Drugi odmerek cepiva za Putina

    Ruski predsednik Vladimir Putin je bil danes cepljen z drugim odmerkom cepiva proti covidu-19. Ob tem je izrazil upanje, da bodo Rusi sledili njegovemu zgledu, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA.

    "Želim vas obvestiti, da sem prav zdaj, preden sem vstopil v to sobo, prejel drugi odmerek cepiva," je na srečanju odbora ruskega geografskega združenja, ki ga je prenašala televizija, sporočil predsednik. "Predvidevam, da boste vi, ki skrbite zase in vaše ljubljene, storili enako in sledili mojemu zgledu," je dodal.

    Iz Kremlja so pred časom sporočili, da je bil 68-letni Putin 23. marca cepljen s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, a pri tem niso pojasnili, katerega cepiva točno. V Rusiji so sicer zaenkrat registrirana tri cepiva - Sputnik V, EpiVacCorona in CoviVac, še piše STA.

  • 14:55

    EU stavi na BioNTech in Pfizer

    EU se po težavah z dobavo cepiv družb AstraZeneca in Johnson & Johnson osredotoča na sodelovanje z BioNTechom in Pfizerjem, s katerima začenja pogajanja o novi pogodbi za še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023. Poleg tega bosta ti podjetji še 50 milijonov odmerkov cepiva preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje, piše STA.

    BioNTech in Pfizer bo EU v drugem četrtletju pospešeno zagotovil še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz pošiljk, ki so bile sicer predvidene za zadnje četrtletje tega leta, je danes povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

    Skupaj naj bi tako BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju EU dostavila 250 milijonov odmerkov cepiv. Teh 50 milijonov odmerkov se po po besedah von der Leynove med članice razdelilo po načelu pro rata glede na prebivalstvo.

    Poleg tega začenja EU z BioNTechom in Pfizerjem pogajanja o tretji pogodbi o dobavi še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023, je sporočila predsednica komisije. Pri tem je kot ključno izpostavila prizadevanja za okrepitev in podaljšanje imunosti ter prilagajanje cepiv novim različicam novega koronavirusa, še dodaja STA.

Med ključnimi dopolnili članic k osnovnemu predlogu Evropske komisije je poudarek dejstva, da to potrdilo ni pogoj za prosto gibanje in da ni potovalni dokument, s čimer se želi poudariti načelo nediskriminacije, še zlasti v odnosu do necepljenih oseb, je sporočilo portugalsko predsedstvo, poroča STA.

Članice so tudi nadgradile mednarodno razsežnost potrdila s pojasnilom glede obravnave potrdil, izdanih državljanom unije in njihovim družinskim članom ali državljanom tretjih držav, ki zakonito bivajo v uniji, če so bili ti cepljeni v tretjih državah.

V portugalskem predsedstvu med dopolnitvami izpostavljajo še krepitev določil o varstvu podatkov in prehodno določilo, v skladu s katerim bodo lahko članice šest tednov po uveljavitvi evropske zakonodaje še uporabljale obstoječe sisteme in dokler evropski okvir ni v celoti operativen na njihovem ozemlju.

Po pisanju STA so na slovenski strani izpostavili, da potrdilo ne sme voditi v dodatne omejitve in da mora biti na voljo vsem prebivalcem. Poudarili so še, da je poleg ustreznih pogojev za izdajo potrdil treba poskrbeti tudi, da bodo imeli njihovi imetniki čim jasnejše informacije o pogojih, ki veljajo za prehod meja.

EU po težavah z AstraZeneco in Johnson & Johnson stavi na BioNTech in Pfizer

EU se po težavah z dobavo cepiv družb AstraZeneca in Johnson & Johnson osredotoča na sodelovanje z BioNTechom in Pfizerjem, s katerima začenja pogajanja o novi pogodbi za še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023. Poleg tega bosta ti podjetji še 50 milijonov odmerkov cepiva preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje, poroča STA.

BioNTech in Pfizer bo EU v drugem četrtletju pospešeno zagotovil še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz pošiljk, ki so bile sicer predvidene za zadnje četrtletje tega leta, je danes povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Skupaj naj bi tako BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju EU dostavila 250 milijonov odmerkov cepiv. Teh 50 milijonov odmerkov se bo po besedah von der Leynove med članice razdelilo po načelu pro rata glede na prebivalstvo.

Premier Janez Janša je na Twitterju v odzivu na zapis predsednice Evropske komisije navedel, da to za Slovenijo pomeni dodatnih 230.000 doz cepiva do konca junija.

Razvijalci ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V so zagotovili, da njihovo cepivo ne povzroča motenj strjevanja krvi.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Razvijalci ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V so zagotovili, da njihovo cepivo ne povzroča motenj strjevanja krvi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sputnik po navedbah razvijalcev ne povzroča krvnih strdkov

Razvijalci ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V so zagotovili, da njihovo cepivo ne povzroča motenj strjevanja krvi. Sputnik V je sicer podobno cepivoma podjetij AstraZeneca ter Johnson & Johnson, po cepljenju s katerima beležijo krvne strdke, piše STA.

"Celovita analiza neželenih učinkov med kliničnimi testiranji in med množičnim cepljenjem s cepivom Sputnik V ni pokazala primerov tromboze možganskih ven in sinusov," so sporočili z ruskega inštituta Gamaleja, ki je razvil cepivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danci v celoti prečrtali cepljenje z AstraZeneca, Čehi bi kupili njihove zaloge Danska je prva članica Evropske Unije, ki se je v celoti odpovedala cepljenju z AstraZeneco. | Foto: Sportida Danska je prva članica Evropske Unije, ki se je v celoti odpovedala cepljenju z AstraZeneco. Foto: Sportida

Danska se v celoti in dolgoročno odreka cepivu proti covidu-19 družbe AstraZeneca, je danes sporočil direktor danskega urada za zdravje Soren Brostrom. Kampanjo cepljenja bodo tako nadaljevali z drugimi cepivi, poročajo tuje tiskovne agencije. Danska je s tem postala prva država članica Evropske unije, ki se je odločila za ukinitev cepljenja z AstraZeneco po pojavu redkih, a resnih stranskih učinkov, piše STA.

Kljub priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropske agencije za zdravila (Ema) naj se cepivo AstraZenece še naprej uporablja, bo Danska kampanjo cepljenja nadaljevala brez tega cepiva, je povedal Brostrom.

Po pisanju STA je Danska začasno preventivno nehala cepiti z AstraZeneco 11. marca, od takrat cepljenja s tem cepivom niso obnovili.

Češka je izrazila interes, da od Danske odkupi preostale odmerke cepiva proti covidu podjetja AstraZeneca, potem ko se je ta država odločila za ukinitev cepljenja z njim, je danes prek Twitterja sporočil češki notranji minister Jan Hamaček.  "Pripravljeni smo kupiti cepivo AstraZenece od Danske," je zapisal Hamaček, ki začasno opravlja tudi dolžnosti zunanjega ministra. Interes za nakup je pri danskih oblasteh izrazil češki veleposlanik v Koebenhavnu, je dodal.

Poudaril je še, da cepiva proti covidu iščejo po vsem svetu. Zato bo v ponedeljek obiskal tudi Moskvo, kjer se bo pogovarjal o možnosti dobave ruskega cepiva Sputnik V, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

Ema naj bi stališče glede cepiva Johnson & Johnson objavila prihodnji teden

Ema naj bi stališče glede cepiva Johnson & Johnson sporočila prihodnji teden. | Foto: Reuters Ema naj bi stališče glede cepiva Johnson & Johnson sporočila prihodnji teden. Foto: Reuters Po pisanju STA Evropska agencija za zdravila (Ema) načrtuje, da bo prihodnji teden objavila stališče glede primerov krvnih strdkov v ZDA, ki jih je mogoče povezati s cepivom proti covidu-19 ameriškega podjetja Johnson & Johnson.

Ema je sporočila, da bo njen odbor za varnost zdravil (PRAC), ki pregleduje redke primere nenavadnih krvnih strdkov, do katerih je prišlo v ZDA po cepljenju s cepivom podjetja Johnson & Johnson, pregled izvedel po hitrem postopku. Dodaja, da se je tip krvnih strdkov, o katerih so poročali - cerebralna venska sinusna tromboza (CVST) - v večini primerov pojavil v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi, piše na spletni strani Eme.

Ema preučuje vse prijavljene primere in bo odločila, ali je potrebno regulativno ukrepanje. Pri tem tesno sodeluje z ameriško zvezno upravo za hrano in zdravila (FDA) in drugimi mednarodnimi regulatorji. Dodala je, da medtem ko poteka pregled, ostaja na stališču, da dobrobiti cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov, dodaja STA.

cepivo Johnson & Johnson
Novice Johnson & Johnson ustavil dobavo cepiva za EU

 

Soho House Berlin
Trendi Znana modna hiša sredi lockdowna v Berlinu priredila divjo zabavo #video
London žurka koronavirus
Novice Odpravili koronaukrepe: Angleži žurali, kot da "so spet premagali naciste" #foto
Ne spreglejte