SiolNET. Novice Slovenija
3,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prihodnji teden cepljenje maturantov proti covid-19 #video

3,42

termometer

Maturanti imajo do ponedeljka do 12. ure čas, da se prijavijo na cepljenje proti covid-19, ki bo potekalo v petek. Skupaj z drugimi dijaki in šolarji naj bi prihodnji teden izvedeli tudi več o začetku samotestiranja na novi koronavirus.

V prihodnjem tednu je pričakovati več podrobnosti o maturi in posebnostih izvedbe zaradi epidemije covid-19, poroča STA. O izvedbi mature bodo na novinarski konferenci sredi tedna spregovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc in predsednika obeh maturitetnih komisij. V izpitnem centru so za STA že zatrdili, da ni pričakovati sprememb v časovnici mature, kot je bila sprejeta in predstavljena decembra lani.

Kaj bo z dijaki, ki zaradi okužbe ne bodo mogli opravljati mature?

Državna komisija za splošno maturo je namreč potrdila dosedanjo časovnico. Predsednica komisije Marina Tavčar Krajnc je v petek za Televizijo Slovenija povedala, da bodo dijakom, ki zaradi okužbe mature ne bodo mogli opravljati v spomladanskem roku, "omogočili priznavanje za nazaj". Tudi v primeru, da bodo morali opravljanje mature prekiniti na sredini, "bodo dobili priznano, kar bodo spomladi že opravili".

matura Foto: STA

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je sicer predlagala, da bi se začetek splošne mature prestavil na konec maja. Do takrat bi namreč maturanti, ki jih bodo proti covid-19 cepili v petek, postali odporni na okužbo.

Začetek splošne mature je tako predviden četrtega maja, ko bodo maturanti pisali esej iz slovenščine. Poklicna matura se bo po sprejetem koledarju začela konec maja.

Pozivajo k pravočasni prijavi maturantov na cepljenje

Da maturanti ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit, jih je vlada v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja proti covid-19 uvrstila med prednostne skupine.

Tiste, ki so se odločili za cepljenje, na ministrstvu za zdravje vabijo, naj se najkasneje do ponedeljka do 12. ure prijavijo na cepljenje v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Prijava je po njihovem pojasnilu pomembna, ker je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta.

matura Novice Kdo je predlagal prednostno cepljenje maturantov? #video

Kdaj samotestiranje dijakov in učencev?

Tako maturanti kot tudi drugi dijaki naj bi v prihodnjem tednu izvedeli tudi več o začetku samotestiranja na okužbo. Po prvotno predvidenem datumu bi morali začeti poskusno samotestiranje že v petek, vendar so začetek prestavili zaradi zamude pri dobavi testov.

šola učilnica covid Foto: STA

Skupno 300 tisoč testov kitajskega proizvajalca Joysbio (Tianjin) Biotechnology, ki so v četrtek prispeli v državni logistični center Roje in jih je Slovenija kupila iz skupnega razpisa EU, je zdaj že pri regijskih štabih civilne zaščite. Minister za zdravje Janez Poklukar je v teh dneh ocenil, da bodo samotestiranje dijakov lahko izpeljali v prihodnjem tednu, piše STA.

Več o začetku samotestiranja učencev zadnjega triletja osnovnih šola naj bi bilo znanega po sestanku med predstavniki ministrstev za izobraževanje, za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ravnatelji, ki bo predvidoma v ponedeljek, so za STA povedali na ministrstvu za zdravje.

Dijaki in učenci zadnjega triletja bi se po pripravljenem načrtu samotestirali enkrat na teden, in sicer zjutraj po prihodu v šolo. Če bi bil test pozitiven, bi morali oditi domov. Samotestiranje bo potekalo po neinvazivni metodi z brisom nosu, testi bodo brezplačni. Vsak pozitiven test bodo nato preverili še s PCR-testom.

Oglejte si še:

gostinski lokal Novice Strežba na terasah: to so pogoji, ki jih bo treba izpolniti #video Sputnik V Novice Slovenija razmišlja, da bi kupila tudi rusko in kitajsko cepivo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin