Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 4. 2021,
8.06

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

12

Natisni članek

Koronavirus strežba terasa gostilna

Nedelja, 18. 4. 2021, 8.06

2 leti, 12 mesecev

Strežba na terasah: to so pogoji, ki jih bo treba izpolniti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

12

V osmih statističnih regijah se bodo lahko v ponedeljek odprle terase in vrtovi gostiln in lokalov. Strežba bo potekala pod določenimi pogoji: med mizami bodo morali ponudniki zagotoviti razdaljo, za mizo bodo lahko največ štiri osebe, osebje restavracije oz. lokala se bo moralo enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom.

V pomurski, podravski, koroški, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji bo od ponedeljka od 7. do 19. ure dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

Razmak med gosti in mizami, število gostov, delovni čas ...

Postrežba bo sicer od ponedeljka dovoljena le za mizami in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra in najmanj tri metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe, je v novem odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ta teden zapisala vlada. Gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje do 19:30.

strežba gostinski lokal | Foto: STA , Foto: STA ,

Gostinci morajo pred odprtjem lokalov poskrbeti za odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe in jedilni listi, tako da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov. Gostom mora biti na voljo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso, nujno je razkuževanje miz pred menjavo gostov. Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi. V notranjost lokala lahko gostje vstopijo izključno za uporabo toaletnih prostorov, pri čemer si morajo nadeti masko.

Tedensko testiranje zaposlenih

Lokali bodo lahko terase odprli le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev, enkrat tedensko izvedejo testiranje na novi koronavirus. Izjemoma se ni treba testirati tistim zaposlenim, ki so cepljeni proti covid-19 ali so bolezen preboleli.

strežba gostinski lokal | Foto: STA , Foto: STA ,

"Kaj bo po enem tednu, je odvisno od vseh nas"

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je ocenil, da bo odpiranje gostinskih vrtov in teras vneslo nekaj dodatnega optimizma med ljudi. Je pa tako gostincem kot potrošnikom položil na srce, da upoštevajo navodila in pogoje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter tudi nadalje spoštujejo veljavne ukrepe. "Kaj bo po enem tednu, je odvisno od vseh nas in tega, koliko smo se pripravljeni držati navodil NIJZ," je dejal po poročanju STA.

Gostinci bi odprli tudi notranje prostore

S tokratnim odpiranjem teras v delu države sicer niso zadovoljni v Obrtno-podjetniški zbornici (OZS). "Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost, in ne zgolj terase," je ta teden poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. Kot je izpostavil, so v panogi izgubili že 12 tisoč zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj.

strežba gostinski lokal | Foto: STA , Foto: STA ,

Tudi v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so prepričani, da je v gostinstvu povzročena škoda bistveno večja od tiste, ki bi nastala, če bi gostinci delali ob doslednem spoštovanju ukrepov in nadzoru. Sindikat od vlade in gospodarskega ministra zahteva, da se panoga zažene v celoti. Opozarjajo namreč, da terase ob slabem in hladnem vremenu ne bodo imele gostov, poleg tega vsi subjekti niti nimajo vrtov in teras.

Ves čas zaprtja lokalov je sicer povsod, tudi v regijah s slabšo epidemiološko sliko, dovoljeno izvajanje storitev za poslovne subjekte, torej denimo lahko gostinec malice streže zaposlenim v določenem podjetju, s katerim ima sklenjeno pogodbo. Tudi do tega so v sindikatu delavcev gostinstva in turizma kritični. "Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse," so zapisali.

Oglejte si še:

Aleš Hojs
Novice Hojs: S ponedeljkom ob upoštevanju ukrepov dovoljeno zbiranje do sto oseb na shodih #video
Ne spreglejte