Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 4. 2021,
13.34

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

62

Natisni članek

prepoved shod protest Ustavno sodišče Aleš Hojs

Petek, 16. 4. 2021, 13.34

3 leta

Hojs: S ponedeljkom ob upoštevanju ukrepov dovoljeno zbiranje do sto oseb na shodih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

62

"Ustavno sodišče je v svoji odločbi ocenilo, da je prioritetno protestiranje oziroma izražanje mnenj pred varovanjem našega zdravja oziroma pred tem, da v čim večji meri zadržimo širjenje virusa. Vlada je bila dolžna taki odločitvi slediti," je po odločitvi ustavnega sodišča dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vlada bo novi odlok sprejela v popoldanskih urah, veljati bo začel v ponedeljek.

Ustavno sodišče je včeraj začasno zadržalo izvajanje vladnega odloka v delu, ki začasno prepoveduje prireditve, shode in zborovanja. Vladi je naložilo, naj prepoved v sedmih dneh uredi na novo, pri tem pa upošteva pomen shodov za delovanje demokratične države.

Minister Aleš Hojs je uvodoma poudaril, da je pobudo na ustavno sodišče vložila Sanja Fidler, ki naj bi v preteklosti večkrat organizirala shode, bila tudi oglobljena in je zato že sodno ugovarjala. Drugi pobudnik pa je Irfan Beširević, eden izmed izbrisanih, ki se je v pobudi opredelil kot aktivni uporabnik Roga, ki si zaradi odloka in bojazni pred globo ni upal organizirati protestov, na katerih bi izrazil nasprotovanje občinski politiki glede Roga.

Protest Ljubljana
Novice Ustavno sodišče  začasno zadržalo prepoved javnih shodov

"Zanimivo v tej pobudi je to, da oba navajata, da se z določenimi politikami ne strinjata, zato je nujno, da se shodi oziroma protesti dovolijo. Zanimivo je tudi to, da nasprotujeta nekaterim vladnim ukrepom za zajezitev epidemije, ker niso zadostni," je dejal.

Hojs: Ustavno sodišče se je opredelilo le do shodov

Poudaril je, da je vse kar je vlada storila v tem času omejevanja okoli shodov in prireditev, porok in ostalih slavij, služilo zgolj enemu interesu, in ta je, da v največji meri zajezimo medsebojna druženja in tako preprečimo širjenje virusa.

"Vlada je v odgovoru na to ustavno pobudo posebej izpostavila zadnje strokovne študije, kjer so opisane ključne poteze, ki so potrebne za preprečevanje epidemije. Prva je zamejevanje oziroma omejevanje stikov. Druga je zaprtje izobraževalnih institucij, tretja so ukrepi na mejah. Četrti ukrep je splošni ukrep do dostopa do zaščitnih sredstev, peti omejitev gibanja posameznikov in šesti, ki je najbolj drastičen, je t. i. lockdown," je dejal.

Vlada bo razpravljala, kaj bo z ostalimi zbiranji

Hojs je pojasnil, da se ustavno sodišče ni opredelilo do prepovedi porok in drugih slavij, ampak zgolj do shodov. Da je treba dovoliti zgolj shode. Napovedal je, da bo vlada v naslednjem tednu razpravljala tudi, kaj bo z ostalimi zbiranji.

Glede na odločitev ustavnega sodišča se dovoljuje zbiranje ljudi na organiziranih shodih, skladno z zakonom. Shodi so torej dovoljeni, če se organizirajo v zaprtih prostorih do ene osebe na 30 kvadratnih metrov.

Podobna zadeva je za shode, ki se bodo organizirali na prostem. Tam je omejitev ena oseba na deset kvadratnih metrov. Če so to osebe iz istega gospodinjstva, je oseb lahko več. Zgornja številka omejitve pa je 100. Pri tem mora biti medsebojna razdalja več kot 1,5 metra. Maske ob zagotavljanju ustrezne medosebne razdalje ne bodo potrebne, je povedal minister.

Vlada se je odločila, da bo novi predlog sprejela na dopisni seji v popoldanskih urah. Skladno z odločitvijo ustavnega sodišča bo novi odlok začel veljati v ponedeljek ob 00.00, je dejal Hojs.

"Ustavno sodišče mora prevzeti odgovornost"

Ker je ustavno sodišče navedlo, da obstajajo različni epidemiološki ukrepi, s katerimi bi bilo pri shodih mogoče preprečiti nastanek škodljivih posledic za zdravje ljudi, pa s tem po besedah notranjega ministra prevzema tudi odgovornost. Nadeja se, da bosta vlada in svetovalna skupina s strani ustavnega sodišča kar najhitreje prejeli predloge takšnih ukrepov, saj zanje sami ne vedo.

Ne spreglejte