Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 4. 2021,
10.50

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

26

Natisni članek

COVID-19 epidemija cepljenje matura Simona Kustec

Sreda, 21. 4. 2021, 10.50

3 leta

Šolska ministrica zagotavlja, da matura bo. V petek cepljenje maturantov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

26

"Današnje ključno sporočilo je, da matura v tem šolskem letu bo. Po trenutnih podatkih je na maturo skupaj prijavljenih nekaj več kot 17 tisoč dijakov – od tega nekaj več kot 10 tisoč na poklicno in nekaj več kot sedem tisoč na splošno maturo," je na novinarski konferenci zatrdila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Cepljenje maturantov bo ta petek.

Ministrica Simona Kustec je dejala, da koledarja obeh matur ostajata nespremenjena. To pomeni, da se splošna matura za šolsko leto 2020/21 začenja v torek, 4. maja, s pisanjem eseja iz materinščine. Poklicna matura in osrednji del splošne mature pa v soboto, 29. maja, s pisnim izpitom iz angleščine.

Poudarila je, da je bilo v pripravo letošnje mature vloženega veliko dodatnega dela, zato se je vsem, ki so pripomogli k temu, da jo bodo izvedli v skladu z maturitetnim koledarjem, zahvalila.

"Zavedam se, da je že v običajnih razmerah ta zrelostni izpit velika skrb in pomembna prelomnica, v teh nepredvidljivih časih pa je skrbi in nejasnosti pričakovano še več. Tako velikega projekta, kot je matura, ne bi bilo mogoče izpeljati brez sodelovanja ravnateljev in profesorjev, njihove strokovne podpore in razumevanja. Uspeh maturantov bo tudi njihov uspeh," je dejala Kustečeva.

Cepljenje maturantov v petek (video: Planet TV):

Cepljenje maturantov tudi zaradi zmanjšanja psihičnih obremenitev

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je povedal, da so na pobudo Državne izpitne komisije za splošno maturo, ki je bila podprta tudi s pozivom ravnateljev gimnazij, predlagali uvrstitev maturantov in zaposlenih v četrto prednostno skupino Nacionalne strategije cepljenja proti covid-19.

"Glavni namen prostovoljnega cepljenja je zmanjšanje tveganja za okužbo v času opravljanja mature in zmanjšanje dodatnih psihičnih obremenitev maturantov," je pojasnil Vindišar.

Dijaki, ki bodo v času pisanja mature v karanteni, jo bodo lahko prekinili in k maturi pristopili tisti z negativnim izvidom PCR-testa, ki ne bo starejši od 24 ur, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. | Foto: STA , Dijaki, ki bodo v času pisanja mature v karanteni, jo bodo lahko prekinili in k maturi pristopili tisti z negativnim izvidom PCR-testa, ki ne bo starejši od 24 ur, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Foto: STA , Dodal je, da se zaščita po cepljenju vzpostavi po prejemu cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech najmanj sedem dni po drugem odmerku (28 dni po prvem), proizvajalca Moderna po najmanj 14 dneh od prejema prvega odmerka, cepiva AstraZeneca po najmanj 21 dneh od prejema prvega odmerka in po najmanj 14 dneh od edinega odmerka proizvajalca Janssen. Trenutno je količina cepiv omejena, zato izbira cepiva ni mogoča, kar sicer velja za vse prebivalce.

Cepljenje bo ta petek

Po dopolnjeni strategiji so izdali navodila, ki vključujejo prijavo na lokalnih cepilnih centrih, vzpostavili so možnost dodatnega naročila cepiv in ta petek določili za dan cepljenja.

Vindišar je poudaril, da je cepljenje samo eden od ukrepov za omejitev širjenja okužb. Pomembni so omejitev stikov maturantov in tudi njihovih ožjih družinskih članov, prezračevanje prostorov, uporabo mask v zaprtih prostorih in razkuževanje rok.

V primeru odrejene karantene, ki je posledica visoko tveganega stika z okuženo osebo, je predvidena izvedba PCR-testa največ 24 ur pred vsako maturitetno obveznostjo v obdobju trajanja karantene. Pristop k maturi bo v teh primerih omogočen samo s predložitvijo negativnega PCR-testa, ki ne bo strejši od 24 ur. Ti maturanti bodo maturitetne obveznosti opravljali v ločenih učilnicah, z nadzorom učiteljev, ki so covid-19 že preboleli oziroma so bili ustrezno cepljeni.

Vindišar je napovedal, da bo ministrstvo za zdravje izvajalce testiranj pozvalo, naj maturantom dajo prednost, da bodo pravočasno prišlo na vrsto. Testiranje bo zanje brezplačno, nanj pa se bodo lahko naročili prek izbranega osebnega zdravnika.

Med opravljanjem mature bo za maturante s prekinjeno karanteno potrebna tudi uporaba zaščitne maske, pri čemer za maturitetne obveznosti, ki bodo trajale manj kot dve uri, priporočajo uporabo kirurške maske, pri dalj časa trajajočih pa uporabo tipa FFP2.

Na maturo tudi iz karantene

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je izrazil prepričanje, da bo koledar obeh matur normalno izpeljan. Pri izvedbi mature bodo upoštevali higienske ukrepe: zračenje prostorov, brez mešanja maturantov med odmori, razdalja najmanj 1,5 metra, maske, manjše obvezno število nadzornih učiteljev v prostoru, manj številčna komisija za ustne, na novo cepljeni učitelji ...

Zelo so bili veseli, da so jih podprli v prizadevanju, da se z negativnim PCR-testom – tistim, ki so v karanteni – dovoli k opravljanju maturitetnega izpita. Zanje bodo v šolah higienski ukrepi za izvedbo še okrepljeni. V praksi bo to videti tako, da bodo ti kandidati 3. maja poklicali osebnega zdravnika, ki jih bo v ponedeljek, 3. maja, napotil na brezplačen PCR-test. Z negativnim testom, tega bodo prejeli še isti dan, bodo lahko naslednji dan pristopili k pisanju eseja.

Maturanti, ki bodo v času opravljanja mature v spomladanskem roku imeli potrjeno okužbo z novim koronavirusom, bodo z ustreznimi dokazili imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj, je povedal direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. | Foto: STA , Maturanti, ki bodo v času opravljanja mature v spomladanskem roku imeli potrjeno okužbo z novim koronavirusom, bodo z ustreznimi dokazili imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj, je povedal direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Foto: STA , Število okuženih je po njegovih besedah že zdaj zelo nizko, na vsaki sedmi gimnaziji eden. "Vsako leto, brez epidemije, se po prvomajskih praznikih nekaj maturantov poškoduje, zboli … Zato gredo na maturo jeseni. Letos se bo okuženim opravljanje mature jeseni priznalo 'za nazaj'," je dejal Zupanc. To pomeni, da bodo maturantom, okuženim v času spomladanskega roka,  z ustreznimi dokazili omogočili maturo v jesenskem roku.

Preberite še:

maturanti
Novice Cepila bi se le vsak sedmi maturant oziroma maturantka #video
matura, dijaki, šola
Novice Samotestiranje dijakov napovedano za ta teden, a nihče nič ne ve #video
Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V torek več kot tisoč novih okužb, Beovićeva ne pričakuje omejitev glede Johnson & Johnson #video
Johnson & Johnson
Novice EMA našla morebitno povezavo med cepivom Janssen in krvnimi strdki

 

Ne spreglejte