SiolNET. Novice Svet
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EMA našla morebitno povezavo med cepivom Janssen in krvnimi strdki

1,65

termometer

Johnson & Johnson | S cepivom podjetja Johnson & Johnson je bilo do zdaj cepljenih sedem milijonov ljudi. | Foto: Reuters
S cepivom podjetja Johnson & Johnson je bilo do zdaj cepljenih sedem milijonov ljudi. Foto: Reuters

Dobrobiti cepiva podjetja Johnson & Johnson so večje od tveganj, meni Evropska agencija za zdravila.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti novemu koronavirusu Janssen podjetja Johnson & Johnson. Ob tem poudarja, da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

Krvni strdki na seznamu stranskih učinkov

EMA je tako priporočila, da se zelo redki primeri nenavadnih krvnih strdkov dodajo na seznam stranskih učinkov cepiva Johnson & Johnson. Strdki se lahko pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic v roku treh tednov po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih proučili, so bili zelo podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom AstraZenece.

Velika Britanija, koronvirus, covid Novice Nova raziskava: prebolevnike bodo ponovno okužili s koronavirusom

Vse prizadete osebe mlajše od 60 let

Odbor agencije za varnost zdravil je pod drobnogled vzel redke primere neobičajnih krvnih strdkov, ki so jih po cepljenju s tem cepivom zaznali v osmih primerih v ZDA, eden od njih je bil smrten. Do 13. aprila so s tem cepivom cepili več kot sedem milijonov ljudi v ZDA. Večinoma gre pri krvnih strdkih za primere cerebralne venske sinusne tromboze, ki so se v večini primerov pojavili v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi. Vse primere so zaznali pri osebah, mlajših od 60 let, večinoma ženskah. Glede na trenutne dokaze ne morejo potrditi specifičnih dejavnikov tveganja.

strežba gostinski lokal Novice Odprti lokali: tako so prvi srečneži uživali na terasah #video

Cepivo odobreno marca

Cepivo Johnson & Johnson je bilo za uporabo v EU odobreno 11. marca, njegova razširjena uporaba v uniji pa naj bi se začela prejšnji teden. A potem ko so pristojne oblasti v ZDA zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, je podjetje začasno ustavilo dobavo svojega cepiva državam unije. EMA je sicer že takrat sporočila, da med opravljanjem pregleda ostaja pri mnenju, da dobrobiti cepiva pri preprečevanju bolezni covid-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov.

Podobna zgodba s cepivom AstraZenece

Enako sporočilo je nedavno podala po naknadni proučitvi varnosti cepiva AstraZenece, potem ko je potrdila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva.

Dom starejših občanov Novice V domu starejših v Trbovljah izbruh okužb z novim koronavirusom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin