SiolNET. Novice Svet
0,21

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 10:36

  Švedska

V tej državi z AstraZeneco ne bodo več cepili mlajših žensk

0,21

termometer

AstraZeneca, cepivo | Več držav je omejilo cepljenje s cepivom AstraZeneca, med drugim Španija in Italija, ki bosta cepili le starejše od 60, Belgija pa starejše od 55 let. | Foto: Reuters
Več držav je omejilo cepljenje s cepivom AstraZeneca, med drugim Španija in Italija, ki bosta cepili le starejše od 60, Belgija pa starejše od 55 let. Foto: Reuters

V Bolgariji s cepivom proti covidu-19, ki ga je izdelalo britansko-švedsko podjetje AstraZeneca, zaradi možnosti pojava krvnih strdkov kot redkega stranskega učinka ne bodo več cepili žensk, mlajših od 60 let. 

Odločitev o tem je v ponedeljek sporočil bolgarski minister za zdravje Kostadin Angelov. Kot je dejal, bodo tiste, ki po prvem odmerku cepiva AstraZenece niso imele resnih stranskih učinkov, morda prejele tudi drugi odmerek tega cepiva, piše STA. Vse, ki bodo zavrnile drugi odmerek tega cepiva, bodo v drugo cepili s cepivom Pfizerja in BionTecha. Minister je opozoril, da tisti, ki so bili cepljeni le z enim odmerkom, ne bodo prejeli potrdila o cepljenju.

V Bolgariji, ki ima 6,9 milijona prebivalcev, so doslej porabili skoraj 640.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Število novih okužb z novim koronavirusom v tej članici EU pada od 16. aprila, v državi pa so v zadnjih 14 dneh zabeležili 570 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Po objavi Evropske agencije za zdravila (Ema), da je treba določene motnje strjevanja krvi obravnavati kot zelo redek stranski učinek cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, je več držav omejilo cepljenje s tem cepivom. Španija in Italija bosta denimo z njim cepili le starejše od 60, Belgija pa starejše od 55 let.
cepivo Johnson & Johnson Novice EMA bo objavila ugotovitve glede cepiva podjetja Johnson & Johnson
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 10:36 20.04.2021

  Švedska

  švedska | Foto: Reuters Foto: Reuters

  V švedski prestolnici Stockholm vsak dan zavržejo več sto odmerkov cepiva AstraZeneca, saj je vedno več takih, ki zavračajo cepljenje s tem cepivom, je za švedsko televizijo SVT potrdil predsednik švedske Zdravniške zbornice Johan Styrud, navaja STA. Na Švedskem namreč nekateri zavrnejo cepljenje, ko izvejo, da bodo dobili odmerek AstraZenece.

  Styrud je v ponedeljek pojasnil, da ne uspejo dovolj hitro najti nadomestnih posameznikov, ki bi se bili pripravljeni cepiti z AstraZenecinim cepivom, in če cepivo ni porabljeno v nekaj urah, ga morajo zavreči. Hkrati je poudaril, da so koristi cepljenja v boju proti pandemiji covida-19 bistveno večje od tveganja, ter pozval ljudi, naj se cepijo. 

  Na Švedskem so po objavi podatkov, da so se pri manjšem številu ljudi po prejemu cepiva AstraZenece pojavili krvni strdki, cepljenje s tem cepivom omejili na starejše od 65 let.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin