SiolNET. Novice Slovenija
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Celju začeli zamenjavo onesnažene zemlje vrtcev #video

0,56

termometer

Pojavljajo se vedno nova pričanja stroke o tem, kako hudo je s težkimi kovinami zastrupljeno Celje, na to se je danes odzval okoljski minister Simon Zajc. Na celjski občini se je udeležil predstavitve projekta zamenjave zemlje v okolici celjskih vrtcev.

Končno naj bi začeli sanirati zemljo, polno ostankov svinca in kadmija, na katero Celjani čakajo že 20 let. Za zdaj sicer le na območju dveh vrtcev, Mavrica in Zarja, ki ju je Zajčevo okoljsko ministrstvo z odlokom označilo za degradirana. Letos sta prioriteta, preostalih osem celjskih vrtcev bo na vrsti prihodnje leto.

Stanje je resno, kar potrjuje tudi vlada, ki je že konec avgusta na dopisni seji v načrt razvojnih programov od leta 2019 do 2022 uvrstila projekt Sanacija zemljišč vrtcev Mavrica in Zarja v Celju.

Vrednost projekta je ocenjena na 590 tisoč evrov - letos naj bi za obnovo namenili 400 tisoč evrov, prihodnje leto še 190 tisoč evrov.

Prebivalci že 20 let opozarjajo na onesnaženje, so povedali v prispevku oddaje Planet 18 na Planetu.

Za zdaj bodo zemljo zamenjali le na območju dveh vrtcev, Mavrica in Zarja, ki ju je Zajčevo okoljsko ministrstvo z odlokom označilo za degradirana. Letos sta prioriteta, preostalih osem celjskih vrtcev bo na vrsti prihodnje leto. Za zdaj bodo zemljo zamenjali le na območju dveh vrtcev, Mavrica in Zarja, ki ju je Zajčevo okoljsko ministrstvo z odlokom označilo za degradirana. Letos sta prioriteta, preostalih osem celjskih vrtcev bo na vrsti prihodnje leto. Foto: Planet TV

Celje Novice Celje: zaradi onesnaženosti zemlje beležijo največ rakavih obolenj v državi #video

"To so dolgoročni ubijalci"

"Glede na obsežnost problematike mislim, da se na tem območju premalo naredi. Celje je onesnaženo s težkimi kovinami in organskimi polutanti. To so onesnažila, ki ne bolijo, ne pikajo, ne pečejo, ne grizejo. Ljudje pač preprosto mislijo, da jih ni. Pa so. In to so dolgoročni ubijalci," je dejala Cvetka Ribarič Lasnik, direktorica Inštituta za okolje in prostor Celje.

Tla v Celju so onesnažena s cinkom in kadmijem, višje vsebnosti so bile izmerjene tudi za svinec, živo srebro in delno arzen. Zaradi preseženih opozorilnih in kritičnih vrednosti teh nevarnih snovi je zamenjava zemljine nujna, se strinjajo na vladi.

"Zadeva je zelo resna in celjska kotlina spada v eno najbolj onesnaženih območij v Sloveniji, če ne celo v Evropi," pravi Ribarič Lesnikova. "Zadeva je zelo resna in celjska kotlina spada v eno najbolj onesnaženih območij v Sloveniji, če ne celo v Evropi," pravi Ribarič Lesnikova. Foto: Planet TV

Okolico vrtcev bodo uredili na novo

Sporno zemljo bodo odstranili, pripeljali novo, na novo bodo uredili zunanjost vrtcev, zamenjali pohodne površine in na novo uredili igrala. Po vrtcih pa predvsem civilna iniciativa kliče po prepotrebni sanaciji stare cinkarne, ki še danes zastruplja okolje.

"Zadeva je zelo resna in celjska kotlina spada v eno od najbolj onesnaženih območij v Sloveniji, če ne celo v Evropi. Ljudje se tega ne zavedajo, najmanj pa politika, ki bi prva morala pristopiti k tej zadevi," je bila kritična Ribarič Lasnikova.

Vrtec Novice Kdo bo saniral onesnaženo zemljino pri celjskih vrtcih? #video

Sanacija se bo začela oktobra

Če ne bo pritožb na izbiro izvajalca del, se bo sanacija začela oktobra. Minister Simon Zajc je napovedal tudi sprejem zakona o varstvu okolja v letu 2020.

Direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor Tanja Bolte je predstavila potek sanacije onesnažene zemljine na igriščih pri celjskih vrtcih. Dela morajo biti dokončana v 130 dneh od dneva podpisa pogodbe o izvedbi del, ki bo odvisna tudi od vremenskih pogojev in jo bodo izvajali takrat, ko otrok ni v vrtcih.

Nova zemljina mora biti čista, treba je tudi ustrezno poskrbeti za odlaganje onesnažene zemljine.

Odpadki Celje vrtec Novice Zakaj Celju pravijo tudi slovenski Černobil? #video

Opravili bodo tudi kontrolo nove zemljine

Profesorica na ljubljanski biotehniški fakulteti Helena Grčman je dejala, da bodo spremljali sanacijo zemljine, opravili bodo tudi kontrolo nove zemljine in kontrolni monitoring.

Pojasnila je, da so na fakulteti opravili raziskavo onesnaženosti tal pred začetkom sanacije pri omenjenih dveh vrtcih. Pri vrtcu Ringa raja so tako odvzeli 97 vzorcev, pri Mavrici pa 132. Analiza vzorcev je pokazala povišane vrednosti cinka, svinca in kadmija.

"Kovine v tleh so nevidna grožnja. Večji del Celja pa stoji na industrijskih odpadkih," je pojasnila Grčmanova.

Izvajalec del bo moral po njenih besedah izvesti odkop zemljine do globine 50 do 60 centimetrov, ponekod tudi do 80 centimetrov, sledila bo rekultivacija igrišč.

Celjska občina je že zamenjala zemljino na igrišču vrtca Tončke Čečeve na Hudinji in igrišču vrtca Tončke Čečeve na Aljaževem hribu. Zamenjava zemljine pa je bila potrebna, ker so bile na igrišču presežene opozorilne ali kritične vrednosti omenjenih kovin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin