Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2019,
16.32

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

vrtec sanacija Ministrstvo za okolje in prostor

Četrtek, 12. 9. 2019, 16.32

4 leta, 7 mesecev

Kdo bo saniral onesnaženo zemljino pri celjskih vrtcih? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Okoljsko ministrstvo se zaveda perečega problema onesnaženosti zemljine nekaterih vrtcev v Celju. Ob tem pa zagotavlja, da bo postopek izbora izvajalca sanacije zemljine prvih dveh vrtcev končan prihodnji teden in da bo sanacijo izvajal tisti ponudnik, ki bo med sanacijo in po njej zagotovil popolno varnost okolja in zdravja otrok.

Kot so danes sporočili z ministrstva, sta na javni razpis prispeli dve ponudbi za sanacijo zemljine prvih dveh vrtcev. Zaradi pomanjkljivosti vlog je ministrstvo oba ponudnika zaprosilo za dopolnitev dokumentacije. Rok za oddajo dopolnjenih vlog se izteče v petek, za sanacijo pa je zagotovljenih skoraj 600 tisoč evrov.

Ministrstvo si aktivno prizadeva za rešitev problema

Odločitev o izboru izvajalca sanacije bo sprejeta predvidoma prihodnji teden. Po navedbah ministrstva bo za sanacijo izbran tisti ponudnik, ki bo jasno predstavil, od kod bo pripeljal onesnaženo zemljino ter kako in kam bo odstranil onesnažen izkop, da bosta zagotovljena popolna varnost okolja ter zdravje otrok in prebivalcev Celja.

Na ministrstvu se zavedajo problematike onesnaženosti tal nekaterih vrtcev na območju Celja in si po njihovih navedbah aktivno prizadevajo za rešitev tega perečega problema ter za sistematično ureditev težave glede onesnaženosti tal tudi glede podobnih primerov.

Vrtec. Stres. Uvajanje. Šolanje.
Trendi Uvajanje v vrtec je večkrat drama staršev kot otrok

Leta 2018 je ministrstvo tako najprej pripravilo pravno podlago za sanacijo zemljine celjskih vrtcev, in sicer z uredbo za ugotavljanje stopnje preobremenjenosti okolja zaradi onesnaženosti tal z nevarnimi snovmi. Otroška igrišča v celjski občini, ki so onesnažena, je ministrstvo z odredbo uvrstilo v prvo stopnjo obremenjenosti okolja zaradi onesnaženosti tal z nevarnimi snovmi.

Vrtce Mavrica in Zarja v Celju pa je z odlokom razglasilo za degradirano območje in zato določilo sanacijo z zamenjavo zemljine na omenjenih igriščih. Za potrebe te sanacije je ministrstvo letos opravilo še eno analizo onesnaženosti tal v vrtcih. Na podlagi te analize pa je skupaj s celjsko občino določilo prioritetni vrstni red sanacije vrtcev.

Kot je znano, je celjska občina že zamenjala zemljino na igrišču vrtca Tončke Čečeve v Hudinji in igrišču Vrtca Tončke Čečeve na Aljaževem hribu. Zamenjava zemljine pa je bila potrebna, ker so bile na igrišču presežene opozorilne ali kritične vrednosti kadmija, svinca in cinka.

Novice Ribnica: tatovi iz starega vrtca odnesli vse, kar je bilo koristno #video
Ne spreglejte