SiolNET. Novice Slovenija
2,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V bolnišnicah prostih le še devet covidnih intenzivnih postelj #video

2,43

termometer

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je za STA povedal, da je v državi prostih še devet covidnih intenzivnih postelj. Z direktorji covidnih bolnišnic bodo zato na večernem sestanku iskali rešitve za zagotavljanje dodatnih zmogljivosti. "Izvaja se daleč največja mobilizacija v zdravstvu," ob tem poudarja Vindišar.

Po Vindišarjevih besedah trenutni načrti covidnih bolnišnic obsegajo 290 intenzivnih in nekaj manj kot 1.100 navadnih postelj. Z direktorji vseh 15 covidnih bolnišnic se sestajajo vsak dan. Bolnišnice bodo morale zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov zmogljivosti nekoliko povečati še pred začetkom novega tedna, čeprav so upali, da bo 234 intenzivnih postelj dovolj do ponedeljka zjutraj, je povedal Vindišar.

Glavna ovira je pomanjkanje kadra

Glavna ovira niso postelje, niti prostor, glavna ovira je pomanjkanje kadra, opominja Vindišar. Kot pojasnjuje, so se na poziv ministra za zdravje Janeza Poklukarja k pomoči covidnim bolnišnicam že odzvali v zdravstvenih domovih, psihiatričnih bolnišnicah, specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in izobraževalnih ustanovah, med njimi so se odzvale zdravstvene šole in obe medicinski fakulteti.

HITRI TESTI Novice Pomembna novost: preberite, če ste pozitivni na hitrem testu

Prav tako so pomoč obljubili v civilni zaščiti in na Rdečem križu. Na ministrstvu so aktivirali zavode za zaposlovanje, upokojene zdravstvene delavce in prostovoljce. "Prav vsak, ki je pripravljen, je dobrodošel. Vsak par rok, ki je pripravljen pomagati v slovenskih bolnišnicah, pride še kako prav," je pozval Vindišar.

Vlada aktivirala tudi Slovensko vojsko

Na petkovi dopisni seji je vlada za pomoč covidnim bolnišnicam aktivirala tudi Slovensko vojsko (SV). Vindišar je pojasnil, da bo vojska bolnišnicam na pomoč priskočila v ponedeljek. Po njegovih besedah bo vojska v bolnišnice poslala štiri ekipe s tremi do petimi osebami.

Bolnišnica, intenzivna nega Novice Znani so podatki: toliko okužb je bilo potrjenih včeraj

"Vsekakor bodo dobrodošli, a mi potrebujemo desetine, stotine ljudi, da pomagajo v teh trenutkih, kajti zmogljivosti za covidne bolnike se bodo morale še povečevati," opozarja Vindišar.

Prej postelje namenjene možganski kapi in drugim boleznim, zdaj vse le za zdravljenje covida

Opominja, da je bilo v Sloveniji pred epidemijo skupaj 230 intenzivnih postelj, ki so bile na voljo bolnikom v primerih možganskih kapi, poškodb, težkih operacij, srčnih zastojev in drugih dogodkov. Danes pa so vse te postelje namenjene zdravljenju bolezni covid-19.

Institut Jožef Stefan (IJS) je v svoji najnovejši napovedi v petek ocenil, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov "predvidoma dosegla vrh četrtega vala". Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, so ocenili na IJS.

Koronavirus, maske, bolnišnica, covid-19 Novice IJS: Epidemija je predvidoma dosegla vrh četrtega vala

Nižje številke okuženih imajo vpliv na bolnišnice šele po 14 dneh

Ob tem je Vindišar poudaril, da nekoliko manj črnogleda napoved nikakor ni razlog za proslavljanje. "Jaz bom zelo vesel, če bomo lahko proslavljali novo leto. Trinajstega novembra pa smo v položaju, ko imamo na intenzivnih posteljah 225 bolnikov," je poudaril in opomnil, da imajo nižje dnevne številke novo okuženih na bolnišnice vpliv šele po 14 dneh.

"Ta trenutek je čas, da se zategnejo vse zavore, ki se lahko, da ljudje dosledno upoštevajo vsa pravila," poziva Vindišar. Vsak dodatno okuženi namreč pomeni morebitnega bolnika na intenzivni postelji.

Vindišar poziva k spoštovanju ukrepov

Po besedah Vindišarja pomoč respiratorja sicer trenutno potrebuje 150 bolnikov, 34 pa jih je na tako imenovani neinvazivni ventilaciji, "ki je običajno stopnja pred respiratorjem". Zato Vindišar vse ljudi poziva k spoštovanju ukrepov, saj je zdravstveni sistem izjemno obremenjen.

V petek so ob 9205 PCR-testih potrdili 3.666 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 981 covidnih bolnikov ali 27 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 225, kar je največ od začetka epidemije marca lani. Umrlo je 20 covidnih bolnikov.

Janez Poklukar Novice Minister Poklukar oblekel zdravniško haljo in pomagal obolelim

Bolnišnice širijo kapaciteto covidnih oddelkov z 10 dodatnimi intenzivnimi posteljami

Ministrstvo za zdravje in vodstva covidnih bolnišnic so se na večernem sestanku dogovorili, da bodo bolnišnice kapaciteto covidnih intenzivnih oddelkov povečale za 10 dodatnih postelj, je po sestanku za N1 povedal koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta.

Odpirajo maksimalne kapacitete za covidne bolnike

S ponedeljkom ali torkom pa bodo nato bolnišnice odprle maksimalne kapacitete, je napovedal Carotta. Tako bo skupaj na voljo približno 1200 postelj, od tega bo 280 postelj namenjenih covidnim bolnikom, ki potrebujejo intenzivno nego.

"Upamo, da bo zadostovalo. 1200 postelj naj bi bilo po trenutnih projekcijah dovolj za obvladovanje epidemije," je povedal Carotta. Vrh epidemije v bolnišnicah pričakujejo 24. novembra, glede na razvoj epidemiološke slike pa so trenutno nekoliko bolj optimistični, kot so bili prejšnji teden.

IJS: Predvidoma smo dosegli vrh četrtega vala

Institut Jožef Stefan (IJS) je v svoji najnovejši napovedi v petek namreč ocenil, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov "predvidoma dosegla vrh četrtega vala". Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, so ocenili na IJS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin