Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
11.13

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

policija inšpektorat avtobus nadzor

Petek, 31. 5. 2024, 11.13

2 tedna, 6 dni

V akciji pregledali skoraj 300 avtobusov in našli tudi kritične napake #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
nadzor, avtobusi | Ugotovili so tudi kršitve v zvezi z zaposlovanjem voznikov avtobusov na črno ter nenajave občasnih prevozov, kot tudi nepravilno uporabo naprav OBU cestninskih zavezancev. | Foto Ministrstvo za infrastrukturo

Ugotovili so tudi kršitve v zvezi z zaposlovanjem voznikov avtobusov na črno ter nenajave občasnih prevozov, kot tudi nepravilno uporabo naprav OBU cestninskih zavezancev.

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Uslužbenci inšpektorata za infrastrukturo, policije in finančne uprave so 22. in 23. maja letos ob podpori Evropskega organa dela (European Labour Authority - Ela) izvajali usmerjen in poostren nadzor nad mednarodnimi prevozi potnikov v cestnem prometu. V nadzoru so pregledali 293 avtobusov in ugotovili vrsto nepravilnosti. Dva avtobusa so po izrednem tehničnem pregledu izločili iz prometa.

Med 293 avtobusi so pregledali 97 avtobusov domačih prevoznikov, 143 avtobusov evropskih prevoznikov in 53 prevoznikov iz tretjih držav.

Neustrezen izpuh | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Neustrezen izpuh Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Nadzor MPP, inšpektorji | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Nadzor MPP, inšpektorji Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Ugotovili so številne nepravilnosti pri izvajanju mednarodnih prevozov potnikov v cestnem prometu v povezavi z neizvajanjem linij, izvajanjem linij v nasprotju z izdanim dovoljenjem, voznim redom ali itinerarjem ter nepravilno izpolnjenimi potniškimi spremnicami. Ugotovili so tudi kršitve določb socialne zakonodaje, in sicer nepravilnosti v zvezi z manjkajočimi podatki za predhodnih 28 dni, ki jih mora voznik predložiti nadzornikom, zatajitve podatkov. Ugotovili so tudi vožnjo z drugo voznikovo kartico, vožnjo brez kartice, nepravilno uporabo preklopnih mehanizmov na tahografu, odsotnost ročnih vnosov v tahograf ter nezadostne tedenske čase počitka.

Ogledalo | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Ogledalo Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Nadzor so oba dneva izvajali sočasno na vseh krakih avtocestnega omrežja, skupno je vsak dan sodelovalo približno 40 policistov, 15 inšpektorjev IRSI, 15 uslužbencev Fursa, dva inšpektorja IRSD, 8 cestninskih nadzornikov Darsa, trije predstavniki Ele, predstavnik Evropske komisije ter 15 predstavnikov tujih nadzornih organov (Nemčija, Avstrija, Hrvaška). Nadzor so izvajali tudi s pomočjo helikopterja letalske policijske enote.  

Na področju tehnične brezhibnosti so prav tako ugotovili pomanjkljivosti in napake, dva avtobusa so po odrejenem izrednem tehničnem pregledu izločili iz prometa zaradi kritičnih napak na zavornem sistemu in krmilnem mehanizmu.

Vetrobransko steklo | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Vetrobransko steklo Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Letošnji nadzor predstavlja nadaljevanje skupnih aktivnosti, začetih v lanskem letu – podoben nadzor so lani aprila izvedli na avtocestnem počivališču Dul, sledil je skupni nadzor na Hrvaškem v decembru 2023. Nadzora so se letos kot opazovalci udeležili tudi predstavniki hrvaških inšpekcijskih organov (prometna inšpekcija) ter hrvaške policije (mobilna enota prometne policije), predstavniki avstrijske in nemške policije, med njimi tudi predstavnik Evropskega združenja prometnih policij (ROADPOL), predstavniki Evropskega organa dela (Ela) ter predstavnik Evropske komisije, ki pri generalnem direktoratu za mobilnost in promet pokriva navedeno področje.
Nadzor policistov nad tahografi | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Nadzor policistov nad tahografi Foto: Ministrstvo za infrastrukturo
Pri dogodku je sodelovalo ministrstvo za infrastrukturo, ki tesno sodeluje z vsemi nadzornimi organi, tudi pri pripravi zakonodajnih podlag, in je pristojno za izdajo dovoljenj za opravljanje mednarodnih prevozov potnikov. V nadzoru so sodelovali tudi uslužbenci inšpektorata za delo in inšpektor za javni potniški promet inšpektorata za okolje in energijo ter uslužbenci Darsa, ki so izvajali cestninski nadzor in izvedli preusmeritve vozil na nadzorne točke.

Nadzor MPP, policija in Dars | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Nadzor MPP, policija in Dars Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Jesenice
Novice Območje občine Jesenice bo ostalo brez mestne avtobusne povezave
Nesreča avtobusa v Sankt Peterburgu
Novice Avtobus v Sankt Peterburgu zletel v reko, več mrtvih #video
avtobus
Novice Huda nesreča avtobusa na maturantskem izletu: umrlo najmanj enajst ljudi
Požar. Hrvaška. Avtobus.
Novice V dveh dneh zagorela dva šolska avtobusa: "Popustile so zavore, avtobus je zletel s ceste"
vape elektronske cigarete
Novice Vse več mladih kadi na avtobusih, tako bodo ukrepali na LPP
Policija Srbija
Novice V hudem trčenju avtobusa in osebnega vozila v Srbiji ena oseba umrla, skoraj 40 je poškodovanih
Ne spreglejte