Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 1. 2022,
18.46

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

37

Natisni članek

komentar Branko Masleša Nika Kovač Robert Golob oddaja Ura moči

Nedelja, 30. 1. 2022, 18.46

2 leti, 2 meseca

Ura moči: Pravosodje se po vzoru nekdanjega sistema postavlja nad vse #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

37

"Mislim, da se ta zgodba nikdar ne bo zaključila do konca. Problematična je, ker je Masleša predstavnik ene od treh vej oblasti. In v demokraciji so vse veje oblasti podvržene javnemu nadzoru. Pravosodje se po vzoru iz nekdanjega sistema postavlja nad vse. Če rečem, da imam izpit, diplomo, mi morate preprosto verjeti, sicer bom užaljen," je trenutno dogajanje o zadevi Masleša v oddaji Ura moči z Bojanom Požarjem komentiral politični komentator in analitik Peter Gregorčič. 

Opozoril je tudi na sodni svet, kjer so imeli veliko težavo, ker niso vedeli, kaj narediti. "Niso hoteli iti proti Masleši in zato so podali sklep, ki je sam s sabo v kontradikciji."

"V naši državi in v EU je ena od temeljnih pravic pravica do poštenega sodišča, kamor spada zakonito sodišče in zakoniti sodnik. Vtis tega, da smo videli tri različice diplome, da je bila toliko časa tišina, da se je sodni svet začel zapletati, daje slutiti, da je nekaj močno narobe. In to ni dobro za ugled sodstva, predvsem za tisti del, ko mora biti sodstvo vsaj navidezno pristransko," je bil jasen Peter Gregorčič.

Bojan Požar
Novice Videtič v oddaji Ura moči: To je največji problem Roberta Goloba #video

Masleša je dal izjavo mediju, ki o zadevi sploh ni poročal 

Požarju in Gregorčiču se je pridružil tudi Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo, ki meni, da je Masleša dosegel vtis, da je v naših predstavah o sodstvu postal simbol vsega, česar ne bi smelo biti na sodišču. "Na eni strani neverjetna aroganca, saj je porabil ogromno časa, da se je sploh odzval, na drugi neverjetna preračunljivost, ki zahteva nujno forenzično preiskavo, po tretji strani pa neverjetna neobjektivnost, da greš samo skozi targetiran medij. In najhujše, da greš z izjavo v medij, ki o tem sploh ni poročal.

Gregorčič je ob tem poudaril, da je Masleša verjetno ocenil, da je to edino varno okolje, kjer ne bo neprijetnih vprašanj in odkrivanja ozadja. 

Bojan Požar
Novice Štih v oddaji Ura moči: To je edino, o čemer se nekateri na levi znajo pogovarjati #video

Kadič: Inštitut 8. marec je obskurna entiteta brez posebne vsebine 

Poleg Masleše je v preteklih dneh prah dvigovala tudi Nika Kovač oziroma Inštitut 8. marec, od koder so napovedali tožbo zoper štiri političarke stranke SDS in upokojenega novinarja Vinka Vasleta. Požar je sogovornika povprašal, kaj menita o tem. 

"Ne zagovarjam te nizke politične kulture v javnosti, ker zmanjšuje pomen same politike, ki je v parlamentarni demokraciji izjemno pomembna. Po drugi strani pa se moramo zavedati, da mora vsak, ki stopi v politični prostor, imeti debelejšo kožo in se ne more odzvati na vsako provokacijo, ker potem ne bo nikdar uspešen," je dejal Gregorčič.

Inštitut osmi marec bi lahko imel drugačen pristop, pokazali bi, da so drugačna kultura, pravi Gregorčič in dodaja, da njihov izkupiček podpore ne bo prav velik.

Kadič pa pravi, da je inštitut osmi marec obskurna entiteta brez posebne vsebine. Imajo tri novinarje, ki ves čas producirajo novice. "Nika Kovač me spominja na 'scrkljanega mulca', ki terorizira vse v šoli, ko ga nekdo okrog ušes useka je pa kričanje, jokanje in starši priletijo v šolo in tožijo vse okrog sebe. Vse, ki podpirajo Inštitut osmi marec, pozivam, da si pogledajo njihovo konferenco, ki so jo uprizorili pred državnim zborom."

Precej besed pa so sogovorniki namenili tudi novonastali stranki Roberta Goloba. Strokovnjaka odgovarjata, zakaj so se v stranki odločili za tajni kongres. 

Kot pravi Kadič, tajni kongres organiziraš, ker nimaš nikogar, ki bi bil tam prisoten. Vse skupaj deluje skrivnostno in dopušča dovolj manevra za sprotni razvoj dogodkov, za prilagajanje. 

Bojan Požar
Novice Gregorčič v oddaji Ura moči: Golob ima od vsega najraje sebe #video

"Če hočeš imeti gibanje, narediš odprti kongres. Zelo bi bil pazljiv, kakšna sporočila prodajajo in koliko verodostojnosti je v njih. Gibanje Svoboda nas bo osvobodilo trenutne vlade, pravijo, v to smer bo šla Golobova politična kampanja," je ocenil Gregorčič.

Voditelj meni, da je Gibanje Svoboda precej dramatično ime za stranko. Tudi Gregorčič se strinja, da je ime nenavadno. Spomnil je, da je Golob poudaril, da je gibanje, ker ne mara strankokracije.

Takole pa strokovnjaka ocenjujeta nastop Roberta Goloba 

"Kot nastopajoči ima atribute dobrega govorca, ko govori tisto, kar se je namenil povedati. Problematične pa so njegove osebnostne lastnosti. Ima zelo izrazne obrazne grimase in pove vse, tudi tisto, kar ni primerno. Se posmehuje, zavija z očmi in uporablja kazalec, ki pomeni poslušajte mene, jaz sem tisti, ki bo povedal. To je zelo delikatna gesta, to se lahko hitro razume kot nekaj, kar mu bo škodovalo in ne pomagalo. On nima treme, ko govori, tremo ima, ko mu postavljajo vprašanja," je Edvard Kadič podrobno opisal in ocenil Golobov nastop. 

Bojan Požar
Novice Ura moči: Izjave o zmagovalcih letošnjega leta, ki jih ne smete spregledati #video

Tudi Gregorčič se strinja s Kadičem. "Zbuja občutek, da se počuti ogroženega. In potem komunicira z grimasami. Druga zadeva, on se bo moral pogovarjati z drugače mislečimi. On pa je denimo dejal, da se s trenutno vlado sploh ne bo pogovarjal. Zbuja občutek, da gre v to kampanjo iz želje po maščevanju."

Novice Ura moči: Oblast bi morala z lustracijo preprečiti tem ljudem pot do javnih funkcij #video
Ura moči
Novice Ura moči: "Afera Masleša odpira pokrovko tam, kjer je ne bi smela" #video
Ne spreglejte