Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
8.22

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

ulica Slovenija anketa mladi vojska

Petek, 1. 3. 2024, 8.22

1 mesec, 3 tedne

Si slovenska dekleta želijo v vojsko bolj kot pa fantje? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Francoski predsednik Emmanuele Macron je te dni dvignil prah z idejo o pošiljanju evropskih vojakov v Ukrajino, čemur drugi evropski voditelji sicer niso naklonjeni, veliko pa se razpravlja tudi o uvedbi obveznega vojaškega roka. Kako mladi razmišljajo o vojni oziroma predvsem o odhodu v vojsko, so v anketi preverili na slovenskih ulicah. Odgovore si lahko pogledate v zgornjem videoposnetku. 

Francoski predsednik Emmanuele Macron je na srečanju visokih predstavnikov držav v Parizu, ki se ga je udeležil tudi premier Robert Golob, izjavil, da vedenje Rusije postaja vse agresivnejše tako na politični ravni kot na fronti, zaveznice pa ob tem pozval k okrepitvi pomoči Ukrajini, pri čemer ni izključil pošiljanja kopenskih sil v Ukrajino.

Slovenija ne razmišlja o pošiljanju Slovenske vojske v Ukrajino 

Med udeleženci sestanka sicer glede tega predloga ni bilo soglasja, se je pa prvič do zdaj zgodilo, da so države odkrito razpravljale o možnostih pošiljanja vojakov v Ukrajino. Na slovenskem ministrstvu za obrambo so ob tem dejali, da ne razpravljajo o možnostih pošiljanja Slovenske vojske v Ukrajino. 

Se pa v državah zadnje čase veliko razpravlja tudi o uvedbi obveznega vojaškega roka. Ta je že obvezen v Litvi, Latviji, Grčiji, Estoniji, Avstriji, na Danskem, Švedskem, Norveškem in Finskem. Nazadnje so obvezno služenje ponovno uvedli v Srbiji, o uvedbi 30-dnevnega obveznega vojaškega roka resno razmišlja tudi Hrvaška. 

Bi slovenska mladina šla v vojsko?

Novinarji Megafona so medtem na slovenskih ulicah preverili, kaj si o odhodu v vojsko mislijo mladi. Eden od sogovornikov je tako dejal, da v vojsko ne bi šel, ker ne želi umirati za politike. "V vojsko bi šel, saj je to kultura. Naši očetje so šli, zakaj ne bi šli še mi. Se naučiš neke discipline," je dejal drugi. 

Kar nekaj deklet pa je dejalo, da bi šle v vojsko, saj se tam človek nauči discipliniranosti, reda in preživetja v naravi. "Večina mladih sploh ne pozna več nobene discipline in reda. Niti postelje več ne pospravljajo za sabo," je sklenila ena od anketirank. 

Olaf Scholz
Novice Je Scholz z razkritjem tajnega podatka res pomagal Rusom? #vŽivo
Tajvan
Novice V bližini Tajvana zaznali več kitajskih vojaških plovil in letal
Vojska, vojaki
Novice Še ena v vrsti mnogih evropskih držav uvedla služenje vojaškega roka
Ne spreglejte