Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 10. 2021,
22.37

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

105

Natisni članek

dohodek epidemija PCT trgovina

Torek, 12. 10. 2021, 22.37

2 leti, 6 mesecev

Trgovci: Zaradi pogoja PCT razmišljamo o zaprtju trgovin #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

105

Vse več trgovcev opozarja na velik upad prihodkov od prodaje zaradi pogoja PCT. Več kot polovica trgovcev namreč beleži upad od 20 do 50 odstotkov, medtem ko jih kar 60 odstotkov meni, da trenutni ukrepi omejujejo njihovo poslovanje. Skoraj polovica se jih zaradi razmer, povezanih s pandemijo, spopada tudi s težavami pri dobavi blaga, 13 odstotkov trgovcev pa razmišlja celo o zaprtju svojih trgovin. To je med drugim pokazala anketa, ki jo je sekcija trgovcev pri OZS izvedla med svojimi člani.

"Neživilske trgovine so bile v obdobju epidemije med najbolj prizadetimi dejavnostmi, saj so bile zaprte kar sedem mesecev. Dodatno pa jih je zdaj prizadel pogoj PCT za potrošnike, s čimer se neživilske trgovine znova postavlja v neenakopraven položaj. Potrošniki se namreč pogosteje odločajo za nakup specializiranega blaga v živilskih trgovinah, kjer pogoj PCT ne velja. Če želimo specializirane trgovine ohraniti pri življenju, jim je nujno treba zagotoviti državno pomoč ali odpraviti pogoj PCT, s čimer bi specializirane trgovine postavili v enakopraven položaj z živilskimi trgovinami," je prepričan predsednik sekcije trgovcev pri OZS Primož Černic. 

Anketa je pokazala, da so prihodki od prodaje upadli 71 odstotkom trgovcev 

Od začetka preverjanja pogoja PCT kar 71 odstotkov trgovcev beleži upad prihodkov od prodaje. Tretjina sodelujočih v anketi, 33 odstotkov, beleži upad med 20 in 30 odstotkov, 31 odstotkov pa ima od 30- do 50-odstotni upad prometa. O več kot 50-odstotnem upadu poroča 11 odstotkov vprašanih, medtem ko ima četrtina vprašanih manj kot 10-odstotni upad prihodkov od prodaje.

Če ne bodo dobili pomoči v obliki nadomestil za skrajšan delovni čas ali čakanje na delo doma, jih slaba tretjina vprašanih (29 odstotkov) napoveduje odpuščanja, 13 odstotkov bo moralo svojo trgovino zapreti, dobra polovica vprašanih (58 odstotkov)  pa o zapiranju ali odpuščanju ne razmišlja. 

Na eni strani odpuščanje delavcev, na drugi pomanjkanje kadra

Med temi, ki bodo primorani odpuščati, jih polovica ocenjuje, da bo delež odpuščenih delavcev znašal manj kot 15 odstotkov, slaba četrtina vprašanih (22 odstotkov) bo primorana odpustiti med 25 in 50 odstotkov delavcev, 17 odstotkov vprašanih pa meni, da bo delež odpuščenih med 15 in 25 odstotkov. Več kot polovico svojih zaposlenih bo moralo odpustiti 11 odstotkov vprašanih. 

Kljub temu, da bodo zaradi razmer in strogih pogojev dela primorani odpuščati, pa se tudi v trgovski dejavnosti spopadajo s pomanjkanjem kadra. Slaba polovica sodelujočih v anketi, 41 odstotkov trgovcev, ima namreč težave dobiti ustrezen kader.

Zaradi epidemije imajo težave z dobavo blaga

Zanimalo nas je tudi, s kakšnimi izzivi se trenutno spopadajo trgovci zaradi razmer v povezavi z epidemijo bolezni covid-19. Šestdeset odstotkov anketiranih pravi, da trenutno veljavni ukrepi omejujejo njihovo poslovanje, 41 odstotkov jih ima težave pri dobavi blaga, prav toliko jih tudi zaznava upad povpraševanja po izdelkih in storitvah pri končnih potrošnikih.

Na vprašanje, ali v svoji trgovini preverjajo pogoj PCT, je 62 odstotkov trgovcev odgovorilo pritrdilno, delno jih pogoje preverja 17 odstotkov, pogoja pa ne preverja 21 odstotkov vprašanih.

Anketo je izvedla sekcija trgovcev pri OZS med svojimi člani, in sicer med 8. in 10. oktobrom 2021. V anketi je sodelovalo 82 trgovcev, članov sekcije.

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice Učitelju grozi odpoved zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT
Janez Poklukar
Novice Poklukar o tem, kdaj pogoj PC ne bo potreben #video
Ne spreglejte