SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Črnomlju za 18 milijonov evrov škode #video

0,26

termometer

Civilna zaščita je predstavila razsežnosti škode po petkovem neurju, ko je toča po zadnjih ocenah povzročila okoli 18,5 milijona evrov škode. Gasilci so za prekrivanje streh porabili okoli 32 ton oziroma 193 tisoč kvadratnih metrov folije. S posledicami neurja se je spopadlo 2.700 gasilcev iz 14 regij in 300 pomagačev. Poškodovanih je okoli 1.300 objektov.


Pomoč po neurju v številkah

Gasilci so za pomoč po neurju porabili okoli 32 ton folije, kar pomeni okoli 193 tisoč kvadratnih metrov folije, podatki pa še prihajajo, zato je številka višja. Porabili so še 25 kubičnih metrov desk, več kot 12 tisoč litrov goriva, okoli 40 komadov purpena, razdeljenih je bilo 2.134 obrokov, število še ni končno, porabili so še 723 kilogramov žebljev.

Na območju neurja je pomagalo 2.685 gasilcev, prvi dan 250 iz Bele krajine, potem so se jim pridružile tudi preostale regije. Že takoj naslednji dan, torej v soboto, je bilo na terenu 466 gasilcev.

Pomagalo je tudi okoli 295 drugih oseb iz različnih služb, kot so štab civilne zaščite, občinska uprava, pogodbeni izvajalci ali dobavitelji, prostovoljci, Rdeči križ Slovenije, ki so pomagali gasilcem na terenu.

Gasilci so prekrili oziroma zasilno zaščitili 1.110 objektov. Ker jih je bilo veliko tudi z manjšimi poškodbami, nekatere pa so takoj zaščitili ali sanirali sami prebivalci, je sicer število poškodovanih objektov bistveno večje - ocenjujejo, da okoli 1.200 ali 1.300.

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini. Novice Petkovo neurje v Črnomlju povzročilo za 18,5 milijona evrov škode #video

Razmere za delo so bile nevarne

Najbolj nevarno je bilo za gasilce ponoči. Delo so začeli v petek popoldne ob četrti uri in nadaljevali pozno v noč. Ker sta sledila še dva naliva, so bile strehe mokre. Ponoči so uporabljali še razsvetljevanje, da so poskušali urediti vsaj nekaj objektov, v preostalih dneh so delali le podnevi, je povedal poveljnik civilne zaščite Jože Weiss.

Zgodile so se tudi lažje poškodbe gasilcev. Poškodovale so se štiri osebe, šlo pa je za ureznine na snegobranih, udarce pri zdrsih, poškodovane je bilo tudi kar nekaj gasilske zaščitne opreme, je povedal poveljnik črnomaljske gasilske brigade. Tudi podatke o poškodovani opremi še zbirajo.

Regijski poveljnik Boštjan Majezle je dejal, da je takoj stopil v stik z gasilci sosednjih regij. "Kljub pozni uri, klical sem jih okoli polnoči, so se takoj oglasili in mi zagotovili, da bo naslednji dan na pomoč prišlo 345 gasilcev. V tem času so nam zagotovili pomoč še iz 14 regij od 17, ob tem, da je bila ves čas na delu tudi domača regija. Pomagali so nam tudi kolegi iz Karlovačke županije," je dejal Majezle in se vsem zahvalil.

Toča povzročila 18,5 milijona evrov škode

Po podatkih, predstavljenih na seji občinskega sveta v Črnomlju, skupna škoda znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov.

Po podatkih črnomaljske občine škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Na devetih objektih kulturne dediščine je nastalo za sto tisoč evrov, na kmetijskih posevkih in trajnih nasadih pa za nekaj manj kot 330 tisoč evrov škode.

Kot je povedala županja, je občina zaprosila za pomoč državo. Izdan je bil sklep, da začnejo ocenjevati škodo.

Skrajni rok za oddajo obrazcev za oceno škode je 26. junij

"Komisije so na terenu, rok za oddajo ocene škode mora biti tretjega julija, da bo vidno, kakšna je škoda. To pomeni, da moramo predhodno pobrati predpisane obrazce vseh, ki so utrpeli premoženjsko škodo," je povedala županja. Kmetijstvo je iz teh vlog za zdaj izvzeto.

Skrajni rok za oddajo obrazcev je 26. junij, ko jih bodo ugotavljali še ves dan, potem pa vnesli v aplikacijo, da bo ovrednotena. Ob tem županja opozarja, da je zelo pomembno, da se prebivalci roka držijo, saj bo po njem težko kaj doseči za nazaj. Kdor ne uporablja interneta, lahko pokliče tudi kar na številko občine, dodaja.

Rdeči križ Slovenije (RKS) je iz svojega sklada solidarnosti za pomoč prizadetim v neurju območnemu združenju RKS Črnomelj danes nakazal pomoč v znesku 30.000 evrov.Denarno pomoč, vsaka po 10.000 evrov, sta do zdaj prispevali tudi Škofija Novo mesto in slovenska Karitas. Prostovoljne denarne prispevke za prizadete družine in posameznike RKS še naprej zbira na posebnem računu in s SMS donacijami.

Kje lahko ponudite pomoč ali zanjo zaprosite

V zvezi z darovanjem strešnikov, fizično pomočjo pri prekrivanju strehe in drugo vrsto pomoči svoje podatke (ime in priimek, telefonska številka, način pomoči) posredujte na naslov sanja.hadjur@crnomelj.si ali pokličite telefonsko številko 040 726 001 oziroma pišite na nina.modrinjak@crnomelj.si ali pokličite številko 07 30 61 134.

Tisti, ki potrebujete pomoč, prav tako sporočite ali pokličite na zgoraj zapisana kontakta. Za pomoč lahko zaprosite z Obrazcem – Pomoč pri opravljanju posledic po neurju.

Vsi, ki bi želeli pomagati Črnomaljcem po neurju, jim lahko sredstva za pomoč tudi nakažete. Zbirajo jih na tekočem računu Gasilske zveze Črnomelj, Belokranjska cesta 10, 8340 Črnomelj, št. računa SI56 0243 0001 8399 492, sklic: 00 8-6-2018.

toča Črnomelj Novice V Občini Črnomelj zbirajo vloge za prijavo škode, nastale zaradi petkovega neurja

Pridelovalci zelenjave škodo ocenili na pol milijona evrov

Neurje s točo, ki je v torek zajelo vzhodno Dolenjsko oz. območje, kjer kooperanti Kmetijske zadruge Krka letno pridelajo približno 2.500 ton zelenjave, je najbolj prizadelo tamkajšnje nasade jedilnih bučk, buč, solate, melon, mini lubenic, stročjega fižola in paprike. Pridelovalci neposredno škodo ocenjujejo na približno pol milijona evrov.

Iz novomeške Kmetijske zadruge Krka so danes sporočili, da bo znesek posredne škode še višji, hkrati pa se bosta opazno skrčila tržni delež dolenjske sezonske zelenjave in delež tovrstne samooskrbe.

Ponovno sajenje poškodovanih poljščin bi po njihovem mnenju pomenilo podvojitev stroškov pridelave in povzročilo približno dvomesečni zamik zelenjadarske proizvodnje.

Torkova toča je sicer najbolj poškodovala zelenjadnice na prostem, hkrati pa tudi rastlinjake in tako povzročila dodatno škodo, so še sporočili iz Kmetijske zadruge Krka, ki povezuje kmetije Dolenjske in Bele krajine ter s tržno zelenjavo oskrbuje približno tretjino slovenskega trga.

Hotel Palace Posel danes Zakaj bi se srbski tajkun rad znebil Kempinskega v Portorožu? Antarktika Novice Alarm: Antarktika izgubila 2.700 milijard ton ledu Gneča na mejnem prehodu Obrežje Avtomoto Greste na Hrvaško? V petek so možni zastoji po vsej državi. #protest

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin