Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
9.53

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

Natisni članek

protest Hrvaška gneča na cesti

Četrtek, 14. 6. 2018, 9.53

5 let, 10 mesecev

Greste na Hrvaško? V petek so možni zastoji po vsej državi. #protest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31
Gneča na mejnem prehodu Obrežje | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

V petek se na Hrvaškem zaradi rekordnega naraščanja cen goriva in trošarin prek družbenega omrežja Facebook napoveduje protest na cestah, ki bi lahko povzročil številne zastoje po vsej Hrvaški. Ob 17. uri, med prometno konico, naj bi vozniki za deset minut preprosto ugasnili svoj avtomobil. Podoben protest je za 18. junija napovedan tudi v Sloveniji.

Hrvaški vozniki, nezadovoljni s cenami goriva, ki v zadnjem času strmo naraščajo, so se odločili za protest. Na družbenem omrežju Facebook so ustanovili skupino pod imenom Stop rasti cenam goriva - državljanska pobuda, v kateri se je do danes zbralo že več kot 30 tisoč članov, ki so nezadovoljni s trenutnim stanjem cen goriva v svoji državi.

Prejšnji mesec je povprečna cena bencina na Hrvaškem znašala skoraj 11 kun na liter, to je okoli 1,47 evra (v Sloveniji 1,36 evra), kar je bila za številne prebivalce sosednje Hrvaške kaplja čez rob. 

V petek ob 17. uri bodo tako vozniki za deset minut ustavili svoje jeklene konjičke in tako pokazali svoje nestrinjanje s cenami goriva in trošarin na Hrvaškem. Facebook stran Stop rasti cenam goriva prebivalce Hrvaške poziva, naj v znamenje protesta proti vladi ugasnejo avtomobile na glavnih cestah. S tem želijo dokazati, da so spremembe možne in da pod nobenim pogojem ne bodo privolili v visoke cene goriva in trošarine na gorivo, je na novinarski konferenci pred začetkom protesta povedal Vedran Franc, eden od pobudnikov iniciative Stop rasti cenam goriva.

Še eden od pobudnikov na Facebook strani Damir Kristijan Rogin je za spletno stran nacional.hr povedal, da se je do zdaj odzvalo okoli dva tisoč ljudi iz različnih mest po vsej državi, ki bodo v znamenje nestrinjanja ugasnili svoje avtomobile na glavnih cestah in križiščih.

Trendi Manjši mejni prehodi s Hrvaško, na katerih se lahko izognete gneči #video

V Facebook skupini Stop rasti cenam goriva – državljanska pobuda so organizatorji protesta pripravili tudi pravila ustavljanja.

1. Avtomobile ustavite čim bližje pločnika, da se omogoči prehod vozilom na nujni pomoči (gasilci, policija, reševalna vozila).

2. Strogo prepovedano je povzročanje raznih incidentov in konfliktov. Če se srečate z osebo, ki morda ni seznanjena s protestom, poskušajte to rešiti na najbolj miren možen način.

3.  Če bodo prisotni organi pregona, se lahko sklicujete na državljansko neposlušnost. Če vas spet opozorijo, odpeljite naprej. Nikakor si ne želimo konfliktov s policijo ali kazenskih prijav.

V BiH protestni vozniki dosegli znižanje cen

Tudi v Bosni in Hercegovini so vozniki z ustavljanjem na cestah protestirali proti visokim cenam goriva, ki so v Bosni v zadnjem času presegle 1,2 evra na liter. Bosanska vlada je v odgovor na protest v torek skupaj s predstavniki največjih distributerjev goriva dosegla znižanje cen goriva za približno 0,025 evra.

V ponedeljek protest v Sloveniji?

Slovenska Facebook skupina STOP višanju cen goriva - iniciativa državljanov je za petek ob 17. uri napovedala enak protest kot Hrvati, a je protest zaradi premajhnega oziroma neenotnega odziva prestavljen na ponedeljek, ko se cene goriv glede na Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov ponovno oblikujejo za obdobje naslednjih 14 dni. 

Državljanska iniciativa STOP višanju cen goriv se zavzema za vrnitev cen goriv na en evro. Skupina ima na Facebooku ima sicer že več kot dva tisoč podpornikov.

Ne spreglejte