Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2022,
20.06

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

2

Natisni članek

požar gasilci Matej Tonin

Torek, 5. 4. 2022, 20.06

2 leti

Tonin ob ogledu pogorišča nad Potočami v Preddvoru: Državo in lokalno skupnost čaka veliko dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

2

Matej Tonin | Minister se je zahvalil vsem gasilcem, ki so sodelovali v intervenciji, in vodstvu intervencije za učinkovito vodenje. Prav tako je zaželel hitro okrevanje vsem, ki so se poškodovali, na srečo nihče od njih huje. | Foto Ministrstvo za obrambo

Minister se je zahvalil vsem gasilcem, ki so sodelovali v intervenciji, in vodstvu intervencije za učinkovito vodenje. Prav tako je zaželel hitro okrevanje vsem, ki so se poškodovali, na srečo nihče od njih huje.

Foto: Ministrstvo za obrambo

Obrambni minister Matej Tonin je ob današnjem ogledu pogorišča nad Potočami v Preddvoru poudaril, da lokalno skupnost in državo čaka veliko dela. Pojasnil je tudi, da bo ministrstvo v prihodnosti namenilo poseben helikopter, ki bo v stalni pripravljenosti za primer požara.

"Kar smo danes videli, je žalostno, prihodnost bo zahtevna, da se bo vse to obnovilo in postavilo v prvotno stanje," je povedal minister. Ob tem je dodal, da sta za nadaljnjo sanacijo zelo pomembni dve stvari. Kot prvo je navedel uporabo sredstev, ki bodo poskrbela za to, da bo obnova gozda kar najbolj intenzivna. Kot drugo pa nadzor nad populacijo lubadarja, saj pogorele smreke pomenijo morebitno vabo. "Gozd bo treba v prihodnjih tednih in mesecih še posebej spremljati," je opozoril.

Izrazil pa je tudi optimizem, saj naj bi na pogorišču že rasel žafran, kar po njegovem mnenju pomeni, da bo narava tudi sama pomagala pri obnovi.

požar Preddvor
Novice Speča pošast ostaja nevarna
Požar Preddvor
Novice Preddvor: požar omejen, a še gasijo posamezna žarišča #foto

 

Tonin tudi o novem letalu za gašenje požarov

Povedal je tudi, da so že nakazali 22 milijonov evrov za novo letalo C-27J spartan, ki bo imelo poseben modul za gašenje požarov in ki bo v enem naletu preneslo tudi do sedem ton vode, kar pomeni še dodatno zmogljivost. Ob tem je še pojasnil, da se je že sestal s šefom podjetja Leonarda, ki ta letala proizvaja. Ta je po Toninovih besedah obljubil, da bodo letalo dobavili še letos.

Minister se je zahvalil vsem gasilcem, ki so sodelovali v intervenciji, in vodstvu intervencije za učinkovito vodenje. Prav tako je zaželel hitro okrevanje vsem, ki so se poškodovali, nihče od njih sicer huje.

Požar je izbruhnil na Potoški gori 28. marca in zajel 700 hektarjev, z njim pa se je tri dni spopadalo 1.100 gasilcev iz 160 gasilskih enot iz Gorenjske in tudi od drugod. Piloti helikopterjev Slovenske vojske so na požarišče odvrgli 400 tisoč litrov vode, pomagale pa so tudi druge intervencijske službe.

Bojan Požar
Novice Požar za Planet TV: Govorimo o Vukovićevi, ne o Cirmanu. Razen če ... #video
policijski helikopter AB-212
Novice Rešil je številna življenja in gradil, kjer je najtežje, zdaj pa dobil svoje častno mesto #video
Požar bohinj
Novice Požar pri Preddvoru se širi, razmere so kritične. Hrvaški canadair pomaga gasiti #video
Ne spreglejte