Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2022,
14.01

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

gasilci Slovenija Preddvor požar

Četrtek, 31. 3. 2022, 14.01

2 leti

Speča pošast ostaja nevarna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

požar Preddvor | Požar je navzven pogašen, a obstaja možnost, da tli pod zemljo in pride na površje. | Foto PGD Komen

Požar je navzven pogašen, a obstaja možnost, da tli pod zemljo in pride na površje.

Foto: PGD Komen

Požar na Potoški gori v občini Preddvor, ki je izbruhnil v ponedeljek popoldne, je navzven pogašen. Gasilci upajo na čim večjo količino padavin, da bo čim prej pogašen tudi v tleh. Na terenu ostaja ena ekipa, ki nadzira pojav morebitnih novih žarišč, so pojasnili na današnji novinarski konferenci v Preddvoru.

Na novinarski konferenci, na kateri so predstavili intervencijo, se je preddvorski župan Rok Roblek v imenu celotne občine, še zlasti pa krajanov Potoč, zahvalil vsem, ki so pomagali in poskrbeli, da se požar ni razširil na naseljeno območje. Kot je poudaril, je bil požar zastrašujoč. "Bil je filmski scenarij, ki se je prav tako filmsko v treh dneh, vsaj upamo tako, tudi zaključil," je poudaril ter opozoril, da je požar zdaj speča pošast in da je treba paziti, da ponovno ne vzplamti.

Danes ponoči je tako kot v sredo, ko je bil požar že omejen, še naprej potekalo gašenje, prekopavanje in iskanje posameznih žarišč. "Danes zgodaj zjutraj nam je na pomoč končno prišel tudi dež in začel zalivati to območje," je dejal vodja intervencije in poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj Andraž Šifrer, ki verjame, da je požar pogašen. Opozarja pa, da še obstaja možnost, da tli pod zemljo in pride na površje.

Straža bo požarišče še naprej nadzorovala 

Na terenu ostaja gasilska straža. Enota s petimi gasilci in terenskim vozilom nadzira teren in ga pregleduje. Tako bo ostalo tudi v prihodnjih dneh in nočeh. Ob tem Šifrer poziva občane, naj jih, če opazijo dim ali kakšno drugo dogajanje, takoj pokličejo, da bodo poskusili požar pogasiti v prvi fazi.

Dostop do območja požarišča je še naprej prepovedan, saj ostaja zavarovano tudi zaradi preiskave. Znova pa se bo odprla priljubljena izletniška točka na sv. Jakobu, pri čemer ljudi pozivajo, naj ne zahajajo proti Potoški gori, kjer je zaradi posledic požara še vedno nevarno, problematično je tudi padajoče kamenje.

Škoda bo ogromna, štela se bo v milijonih 

V petek bo potekal preliminarni sestanek pristojnih glede ocenjevanja nastale škode. Kot je poudaril župan, bo škoda ogromna in se bo štela v milijonih. Poškodovani so gozdovi, pa tudi gozdna infrastruktura in trije počitniški objekti, ki so v požaru pogoreli. Precej škode pa se bo pokazalo šele kasneje, saj bo območje izpostavljeno eroziji in gozdnim škodljivcem.

Pogorel je del varovalnega gozda, ki vas Potoče in tam živečih od 250 do 300 ljudi varuje pred padajočim kamenjem. Zato je treba čim prej sanirati poškodovano drevje in zasaditi novo, da bo koreninski sistem zadržal erozijo, je pojasnil župan.

Preiskava bo obsežna in zahtevna 

Na terenu se danes začenja tudi ogled kraja dogodka, ki ga z namenom najti vzrok požara izvajajo kriminalisti. Direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik je povedala, da prve informacije, fotografije in izjave o nastanku požara že imajo. Bo pa preiskava dolgotrajna, obsežna in zahtevna, saj ogenj uniči dokaze in sledi.

Upa, da jim bo uspelo raziskati, ali je posredi človeški dejavnik. V tem primeru bi šlo za kaznivo dejanje povzročanja splošne nevarnosti, lahko tudi poškodovanja tuje stvari. Kot je opozorila, so na njihovi policijski upravi zgolj v sredo prejeli kar osem prijav požarov v naravnem okolju. "To pomeni, da so bili po treh dneh naporov gasilcev na Potoški gori nekateri še vedno tako prepričani, da se ne more nič zgoditi, da so kršili prepoved kurjenja v naravi," je dejala.

"Na terenu so pustili svojo dušo in srce"

S požarom, ki je tri dni divjal na Potoški gori, se je spopadalo 1100 gasilcev iz 160 gasilskih enot z Gorenjske in tudi od drugod. Piloti helikopterjev Slovenske vojske so na požarišče odvrgli 400.000 litrov vode, pomagale pa so tudi druge intervencijske službe. Namestnik poveljnika 15. polka vojaškega letalstva Robert Špernjak je povedal, da se je še enkrat pokazalo, da je zmogljivost helikopterskega gašenja za Slovenijo še posebej v sušnih časih izjemno pomembna. 

Kot je izpostavil Andraž Šifrer, vodja intervencije, je težko opisati nadčloveško garanje gasilcev na izjemno težko dostopnem in nevarnem območju. "Na terenu so pustili svojo dušo in srce," je poudaril in dodal, da so ponovno dokazali, da znajo stopiti skupaj in da ne poznajo občinskih, regijskih in celo državnih meja.

Požar Preddvor
Novice Preddvor: požar omejen, a še gasijo posamezna žarišča #foto
Požar bohinj
Novice Požar pri Preddvoru se širi, razmere so kritične. Hrvaški canadair pomaga gasiti #video
Novice Potoška gora: gori v velikem obsegu, na delu 200 gasilcev. Zaprite okna, izogibajte se območju. #video
Ne spreglejte