SiolNET. Novice Slovenija
5,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požar pri Preddvoru se širi, razmere so kritične. Hrvaški canadair pomaga gasiti #video

5,76

termometer

V okolici Preddvora še vedno divja obsežen požar. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so zaradi razsežnosti požara aktivirali letalo za gašenje požarov iz Hrvaške. Vodo bodo zajemali iz Bohinjskega jezera, čeprav so najprej objavili, da bo intervencija potekala iz Zbiljskega jezera. Policisti pozivajo vse, naj se odstranijo z vodnih površin in naj jih do preklica ne uporabljajo. Iz uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so danes popoldne aktivirali državni načrt za večje požare, ki predvideva aktiviranje štaba civilne zaščite.

Na pomoč je že priletel hrvaški canadair: 

"Vlada Republike Slovenije je odločila, da na podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in civilizacijskimi nesrečami, Republiko Hrvaško zaprosi za dvostransko pomoč pri gašenju požara v naravnem okolju na območju Občine Preddvor z letalom Canadair," so z vlade zvečer sporočili po današnji dopisni seji. 

Večje žarišče je na območju izletniške točke in pobočja hriba Baba. Ogenj je enako kot včeraj razdeljen na levo in desno stran in se še vedno širi. V Potočah se je ustvarila velika količina dima, ki se širi tudi proti naselju. 

Požar je včeraj gasilo 250 gasilcev, ti delo nadaljujejo tudi danes. Poleg poklicnih gasilcev iz Kranja in z Jesenic je vključenih še okoli 50 gasilskih društev, nujna medicinska pomoč in gorski reševalci.

Največji požar v naravi letos na Gorenjskem pomagajo gasiti tudi trije helikopterji Slovenske vojske. Dva sta v gašenju sodelovala že v ponedeljek, delo jima je zelo oteževal veter. Opravila sta skupno 50 preletov območja požara in nanj odvrgla skupno 50 tisoč litrov vode. Kot ključen element za gašenje z uporabo helikopterja se je izkazalo jezero, ki omogoča zajem velikih količin vode. Helikopter lahko naenkrat odvrže od 1.100 do 2.400 litrov vode, odvisno od tipa helikopterja. V helikopterju so trije člani posadke, intervencije pa so izjemno zahtevne. To je letos sedmi požar, ki ga gasijo tudi z vojaškimi helikopterji. 

Prizorišče požara si je ogledal tudi obrambni minister Matej Tonin. Dejal je, da se bo danes popoldne helikopterjema SV pridružil še tretji, za sredo pa bodo zagotovili skupno štiri helikopterje.

Razmere kritične, požar divja v polnem obsegu 

Po oceni poveljnika Gasilsko-reševalne službe Kranj in vodje intervencije Andraža Šifrerja požar, ki je v ponedeljek izbruhnil na območju izletniške točke in pobočja hriba Baba nad krajem Potoče v okolici Preddvora, še vedno divja v polnem obsegu in je po nestrokovnih ocenah zajel že od 600 do 700 hektarjev.

požar Potoška gora Novice Potoška gora: gori v velikem obsegu, na delu 200 gasilcev. Zaprite okna, izogibajte se območju. #video

Trije gasilci so se poškodovali. Reševali so jih gorski reševalci z gasilci. Pri dveh gre za lažje poškodbe, pri enem pa stopnjo poškodbe spodnje okončine še ugotavljajo.

Trenutne razmere ocenjuje kot "še vedno zelo kritične," saj se požar hitro širi. Požar je namreč izbruhnil tudi v podrasti oziroma pod zemljo in tako se ves čas vžigajo nova območja. Dodatna težava je veter, ki se nad Preddvorom krepi in stalno spreminja smer. "Do obilnega deževja nam požara ne bo uspelo pogasiti," je menil Šifrer.

Požar nad Preddvorom | Foto: Uprava za zaščito in reševanje Foto: Uprava za zaščito in reševanje Včeraj je pogorelo tudi nekaj počitniških objektov, naselje Potoče pa za zdaj ni ogroženo.

Požar nad Preddvorom | Foto: PGD Križe Foto: PGD Križe Dostop na območje je zaradi intervencije še naprej prepovedan. Prebivalci naj še naprej zapirajo okna in se izogibajo vdihavanju dima, so še sporočili s PU Kranj.

Požar je izbruhnil v ponedeljek popoldne. Kot je v ponedeljek povedal Šifrer, gre za velik požar, zato je težko oceniti, koliko časa bo intervencija trajala.

Požar nad Preddvorom | Foto: Uprava za zaščito in reševanje Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Stroške za državni načrt bo kril državni proračun  

Na podlagi danes aktiviranega državnega načrta za večje požare bodo aktivirali tudi gasilske enote iz drugih regij, stroške intervencije pa bodo krili iz državnega proračuna, so za STA pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje. Mednje spadajo stroški prevoza, prehrane, namestitve reševalcev, stroški nadomestil oziroma refundacije plače med opravljanjem nalog, stroški poškodovane in uničene opreme.

Pojasnili so, da je temeljni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju izdelan za primer velikega požara na območju ene ali več regij oziroma ko je aktiviranih več kot dve tretjini razpoložljivih gasilskih enot v gasilski regiji.

Med velikimi požari je za njegovo gašenje odgovoren vodja intervencije iz vrst gasilcev, za izvajanje drugih nalog zaščite, reševanja in pomoči ter njeno koordinacijo pa so odgovorni občinski in regijski poveljniki civilne zaščite oziroma njen poveljnik.

Pohodniki naj se ne približujejo območju 

Vzrok požara za zdaj še ni znan. Policija za informacije prosi predvsem tiste, ki so ga videli v njegovi začetni fazi.

Vse pohodnike, ki so se v prihodnjih dneh nameravali odpraviti na pohod v okolico, kjer gori oziroma je gorelo, je tiskovni predstavnik PU Kranj pozval, naj se območju še nekaj časa izogibajo, saj je vročina zelo velika. Dostop na območje je tudi sicer zaradi intervencije še naprej prepovedan.

Požar nad Preddvorom | Foto: Uprava za zaščito in reševanje Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin