Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2022,
9.08

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

gašenje gasilci Canadair Gorenjska Preddvor požar

Sreda, 30. 3. 2022, 9.08

2 leti

Preddvor: požar omejen, a še gasijo posamezna žarišča #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Požar Preddvor | Kot je izpostavil namestnik poveljnika štaba Civilne zaščite Preddvor Marko Bohinec, so razmere na terenu izredno zahtevne in nevarne. Skale se krušijo, teren je marsikje neprehoden. Na srečo v torek poškodb ni bilo, so pa ekipe nujne medicinske pomoči in gorske reševalne službe ves čas v pripravljenosti. Pogorelo je tudi nekaj opreme, cevi in orodja. | Foto Facebook

Kot je izpostavil namestnik poveljnika štaba Civilne zaščite Preddvor Marko Bohinec, so razmere na terenu izredno zahtevne in nevarne. Skale se krušijo, teren je marsikje neprehoden. Na srečo v torek poškodb ni bilo, so pa ekipe nujne medicinske pomoči in gorske reševalne službe ves čas v pripravljenosti. Pogorelo je tudi nekaj opreme, cevi in orodja.

Foto: Facebook

Gasilci se še vedno borijo z gozdnim požarom, ki je v ponedeljek popoldan izbruhnil na Potoški gori in Babi nad Potočami v Občini Preddvor. Ponoči, ko je bilo na terenu okoli 110 gasilcev, sta se veter in požar nekoliko umirila, vendar na nekaterih točkah na območju Babe še vedno gori. Situacija je trenutno pod nadzorom. V kombinaciji s helikopterji Slovenske vojske danes gasi več kot 260 gasilcev. Dopoldan so gasili štirje helikopterji, popoldan trije. Hrvaško letalo je sinoči zaradi protokolov odletelo nazaj v Zadar, Slovenija pa je za njegovo pomoč zaprosila tudi danes. Poveljnik Civilne zaščite Preddvor Aleš Drekonja je pojasnil, da se še pojavljajo posamezni izbruhi, ki pa jih ekipe na terenu takoj zatrejo. Padavine zaenkrat večjega učinka še niso prinesle, je pa rahlo pršenje vsaj zmanjšalo prašenje.

Ves čas je na kraju tudi nujna medicinska pomoč, so ob 14.35 sporočili s Policijske uprave Kranj. Dopoldan so gasili štirje helikopterji, popoldan trije. 

"Predvideno je, da bodo helikopterji Slovenske vojske iz zraka glede na potrebe gasili do teme, gasilci pa bodo na kraju do nadaljnjega, ker je na območju še vedno več žarišč, ki lahko poslabšajo situacijo. Letalo za gašenje R. Hrvaške iz zraka danes ni bilo vključeno v intervencijo, ker je bil včeraj in ponoči zaradi kombinacije gašenja z letalom, helikopterji in gasilci na tleh dosežen velik preboj pri omejevanju širjenja in gašenja požara," je sporočil Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi pri PU Kranj. 

požar Preddvor | Foto: PGD Komen Foto: PGD Komen

Gasilci trenutno na terenu "odpirajo zemljo" in tudi peš iščejo ter ugašajo posamezna žarišča. Od začetka požara je ogenj zajel pobočje Potoške gore in hriba Baba, širil pa se je tudi proti planini Čemšenik, vendar je bil vmes ustavljen.

Na območju še vedno okoli pet ali šest žarišč 

Kot je dopoldan za STA povedal poveljnik Gasilsko-reševalne službe Kranj in vodja intervencije Andraž Šifrer, se je ponoči požar nekoliko umiril. Upa, da ne gre samo za navidezno umirjanje. Opravljeni ogled z vrha je pokazal, da še vedno gori na petih ali šestih mestih na območju Babe.

Poveljnik štaba Civilne zaščite Preddvor Aleš Drekonja je pojasnil, da je stanje boljše kot v torek. "Še vedno ostajajo posamezni odseki, kjer prihaja do izbruhov, je pa nočnim ekipam uspelo zadržati območje, da se ogenj ni širil," je poudaril.

"Če nam uspe to pogasiti do močnejšega vetra, smo požar vsaj omejili, če pa ne, nas spet čaka kar naporna delovna sreda," je pojasnil Šifrer. Kot je izpostavil, jih skrbi predvsem veter, saj se vzgornik, ki se pojavlja po hribu navzgor, znova krepi.

Zjutraj ni bilo nevarnosti zaradi dima, vendar se glede na vreme razmere lahko hitro spremenijo. Zato še vedno velja opozorilo in previdnost pred dimom.

Evakuacija prebivalcev ne bo potrebna

Nevarnosti za naseljena območja za zdaj ni, saj se ogenj in njegova žarišča širijo po hribu navzgor, tako tudi evakuacija prebivalcev ni potrebna. Še vedno pa velja, naj se ne zadržujejo zunaj in naj ne odpirajo oken. Prav tako je dostop do območja, kjer gori že več kot 40 ur, še vedno prepovedan.

V torek čez dan so pri gašenju sodelovali trije helikopterji Slovenske vojske, popoldne pa jim je na pomoč priletelo še hrvaško letalo canadair. Čez ves dan je bilo na terenu okoli sto gasilcev, trije helikopterji pa so zajemali vodo iz jezera Črnava in jo zlivali na goreče in tleče površine. Večji helikopter je z enim poletom prepeljal okoli dva tisoč litrov, manjša dva pa od 600 do 800 litrov vode.

Popoldan je k zajezitvi ognja pomembno prispeval še canadair iz Zadra, ki je večkrat pripeljal vodo iz Bohinjskega jezera, so sporočili iz štaba Civilne zaščite Preddvor. Kljub izrednim naporom vseh, ki se trudijo pogasiti ogenj in tudi tistih, ki skrbijo za logistiko in pomoč, pa ogenj še vztraja, prav tako razmere še vedno otežuje veter, so pojasnili v torek pozno zvečer.

letalo gašenje gasilci
Avtomoto Izjemni posnetki gašenja z letalom na Gorenjskem #video

Hrvaško letalo se je vrnilo v Zadar

Čez noč je širjenje požara skušalo preprečevati 110 gasilcev, v pripravljenosti pri Jelovici na Hribu pa jih je bilo še 45. Zjutraj so se ekipe gasilcev zamenjale. Trenutno je na terenu okoli 140 gasilcev, ne le iz Gorenjske, ampak tudi iz drugih gasilskih zvez. Pri gašenju že od jutra pomagajo tudi štirje helikopterji. Letalo je zvečer zaradi protokolov odletelo nazaj v Zadar, država Slovenija pa je za njegovo pomoč zaprosila tudi danes. Kot je pojasnil Drekonja, je letalo v pripravljenosti, na pomoč pa bo priletelo, če bo treba. "Vsi z upanjem na težko pričakovani dež gledamo radarske karte," je poudaril.

požar Preddvor PGD Jevnica | Foto: PGD Jevnica Foto: PGD Jevnica

 

Požar bohinj
Novice Požar pri Preddvoru se širi, razmere so kritične. Hrvaški canadair pomaga gasiti #video
Novice Potoška gora: gori v velikem obsegu, na delu 200 gasilcev. Zaprite okna, izogibajte se območju. #video
avto ogenj
Novice Ljubljana: požigalec podtaknil tri požare
Ne spreglejte