SiolNET. Novice Slovenija
5,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Če Janša ne bo dal soglasja, bo Pahor počakal #video

5,44

termometer

Predsednik republike Borut Pahor bo v primeru, če od nobenega od potencialnih mandatarskih kandidatov ne bo dobil soglasja h kandidaturi, počakal do 23. julija, preden bo o tem obvestil DZ. S tem bo omogočil več manevrskega prostora tistim, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, je napovedal po pogovoru s predsednikom DZ Matejem Toninom.

Pahor in Tonin sta se namreč na današnjem srečanju pogovarjala o nadaljnjih postopkih glede predlaganja kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Pahor se bo namreč v četrtek sestal s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki ga namerava kot relativnega zmagovalca predlagati za mandatarski položaj.

Ker pa mu je Janša že na prvem srečanju povedal, da ne namerava sprejeti kandidature, če se bo oblikovala neka druga večina v DZ, se zastavlja vprašanje, ali bo na četrtkovem srečanju dal soglasje h kandidaturi.

Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor ima še dva tedna časa

Če ne bo kandidata, bo to sporočil šele po 30 dnevnem roku

Kot je po današnjem srečanju s Toninom pojasnil Pahor, sta se dogovorila, kako bo predsednik republike ravnal v primeru, če Janša soglasja ne bo dal. Napovedal je, da bo v takšnem primeru DZ o tem, da nima kandidata za mandatarja, obvestil šele po poteku 30-dnevnega roka, torej 23. julija. Na ta način bi tisti, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, dobili več časa, je pojasnil.

Tonin je dodal, da se bo v tem primeru prvi krog glasovanja o mandatarskem kandidatu "sam od sebe iztekel", ko bi se s tem seznanil DZ. Sledil bi drugi krog glasovanja. Če kandidata tudi v drugem krogu, v katerem lahko mandatarja predlagajo predsednik republike ali poslanske skupine, ne bi bilo, lahko sledi še tretji poskus. Če bi bil tudi ta neuspešen, pa začnejo teči roki za razpis volitev, je spomnil predsednik DZ.

Pahor in Tonin sta se pogovarjala tudi o vprašanju, kaj storiti, če bi kandidat za mandatarja dal soglasje h kandidaturi in ga nato umaknil. Pahor meni, da bo pripomogel k ustavno nespornemu ravnanju, če bo kandidata v roku 30 dni predlagal samo enkrat. Če bo kandidat umaknil soglasje, novega ne bo predlagal, je napovedal Pahor, saj želi, da je postopek transparenten in brez postopkovnih zapletov.

volitve Novice Dobro kaže le SDS in Levici, za vse vmes bi bile volitve lahko usodne

Pahor in Tonin razčistila dileme

Tonin se je danes Pahorju zahvalil za odločitev, da bo v primeru, da ne bo soglasja kandidata za mandatarja, čakal do izteka roka. Kot je dejal, je namreč vsak dan, ko stranke dobijo čas za dodatna usklajevanja, zelo pomemben, "saj bi bilo najslabše, da bi zaradi hitenja prišli v časovno stisko in se ne bi mogli ustrezno dogovoriti in bi to pripeljalo do predčasnih volitev". Na splošno sta po Toninovih besedah danes s Pahorjem razčistila vsa vprašanja, ki se pojavljajo, čemur je pritrdil tudi Pahor.

Matej Tonin Novice V NSi niso zadovoljni s ponudbo, ki jim jo je dal Šarec, a se bodo še pogajali #video

Glede postopka imenovanja novega guvernerja Banke Slovenije je Pahor danes povedal, da bo kandidata v imenovanje DZ predlagal do 20. septembra, ko se tudi izteče 30-dnevni rok, ko mora to narediti. Javni poziv za kandidiranje za to mesto se sicer izteče 20. avgusta. V petek namerava predsednik republike v uradnem listu objaviti tudi javni poziv za zbiranje kandidatur za sodnika ustavnega sodišča. Zdajšnji predsednici ustavnega sodišča Jadranki Sovdat namreč mandat poteče 18. decembra.

Tonin pa je dodatno odgovoril na vprašanje, ali bodo poslanci s 15. julijem odšli na parlamentarne počitnice. Po njegovi besedah poslovnik določa, da se od 15. julija do konca avgusta ne razpisuje rednih sej DZ, kar pa da ne pomeni, da ne bo izrednih sej DZ. "Vodjem poslanskih skupin sem zato na posvetu svetoval, naj poslancev ne pošiljajo na dopuste, ker nas julija in avgusta čakajo pogosta zasedanja DZ, in sicer zaradi ustavnih in drugih rokov, ki jim je treba slediti," je pojasnil.

Marjan Šarec Novice V javnost pricurljal nov predlog Šarčeve koalicijske pogodbe #video

Stranke pod vodstvom LMŠ nadaljevale pogajanja o koalicijski pogodbi

Šesterica strank pod vodstvom LMŠ je danes sicer nadaljevala pogajanja o vsebini koalicijske pogodbe. Kot so pojasnili v LMŠ, so danes govorili le o vsebini, ne pa tudi o kadrovskem razrezu potencialne vlade. V naslednjih dneh bodo sestankovale strokovne skupine po posameznih področjih, predsedniki strank pa se bodo znova srečali v soboto.

Po današnjih pogajanjih predstavniki strank izjav niso dajali. Predstavniki SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS so sicer na današnja usklajevanja prišli s pripombami na predlog koalicijske pogodbe, ki so jim ga v LMŠ posredovali v začetku tedna.

Luka Mesec, Levica. Novice Mesec: Levica s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala #video

Pred nadaljevanjem pogajanj so v potencialnih koalicijskih partnericah SD, SMC, SAB in DeSUS zadnji predlog sicer ocenili kot napredek, ki pa še potrebuje izboljšave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin