Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
2. 1. 2019,
4.01

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

Natisni članek

tujci v Sloveniji

Sreda, 2. 1. 2019, 4.01

5 let, 3 mesece

Tujci v Sloveniji v letu 2018

To je tujce v Sloveniji najbolj presenetilo

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60
tujci v Sloveniji | Foto Gregor Jamnik

Foto: Gregor Jamnik

Tujce, ki živijo v Sloveniji, tu marsikaj preseneti. Preberite, kaj je v deželi na sončni strani Alp šokiralo naše sogovornike v letu 2018.

Slovenci so jo pričakali z ognjemetom

Veronica iz ZDA se svojega prihoda v Slovenijo spominja zelo veličastno, saj, kot pravi v šali, jo je ob prihodu pričakal ognjemet. V Slovenijo se je namreč preselila ravno 1. maja 2004, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo. "Spomnim se, da je bil na ta dan ob vstopu Slovenije v EU ognjemet. Ali pa je bil ta zame," se šali Američanka in dodaja, da so jo Slovenci zelo lepo sprejeli. "Ko sem se preselila, so vsi želeli z menoj vaditi angleščino, kar je hkrati pomagalo pri mojem učenju slovenščine," razlaga.

Veronica tujka v Sloveniji
Novice Američanka v Sloveniji: Tukaj ima hrana pravi okus!

V Sloveniji je bila deležna številnih ponižanj

Ukrajinka Marijana je bila v Sloveniji zaradi svoje narodnosti deležna marsikaterih ponižanj. "Najhujše žalitve sem doživela v Sloveniji. Takega poniževanja, kot sem ga doživela tu, ga nisem nikjer drugje." Zaradi slovenskega stereotipa so jo nekateri moški ogovarjali za striptizeto in plesalko ob drogu: "S kakšno pravico lahko nekdo nekomu drugemu reče kaj takega. To je huda žalitev." Še bolj jo je šokiralo in prizadelo, da jo je neka ženska vprašala, ali zna plesati ob drogu.

MM
Novice Ukrajinka: Najhujše žalitve sem doživela v Sloveniji

Najemodajalci se v angleščini niso hoteli niti pogovarjati

Italijanka Antonella je v Sloveniji doživela največji šok, ko je iskala stanovanje. "Ko sem klicala najemodajalca in prosila, ali lahko govoriva v angleščini, ni bilo malo takih, ki so kar odložili slušalko."

AL
Novice Antonella iz Italije: Slovenska pica ni pica

Italijan hitro izkusil slovenski rek, naj sosedu krava crkne

Italijanu Fabbriju se je v Sloveniji zataknilo pri razumevanju logike hišnega sveta. Ko je želel na streho bloka namestiti televizijsko anteno, da bi v miru gledal tekme nogometnega kluba Roma, je naletel na nemogoče težave. Za to bi moral zbrati 75 odstotkov podpisov prebivalcev bloka, a tu se je zgodba zataknila. "Tu se je pokazal slovenski rek, naj sosedu crkne krava. Ena od sosed se je odločila, da z mojo anteno ne bo nič. Vsem stanovalcem je poslala pismo, v katerem je omenjala tudi odvetnike in tožbe," doda Italijan, sicer strastni navijač Rome.

Tujec v Sloveniji
Novice Valerio iz Italije: Ko so me kaznovali policisti, sem mislil, da gre za skrito kamero

Najbolj ga je presenetila črnogledost

Argentinec Isaac pravi, da je življenje v Sloveniji veliko bolj stresno kot v njegovi domovini. "Tudi mentaliteta ljudi je povsem drugačna. Kar naprej se hiti, ljudje pa na vse gledajo z neko posebno zaskrbljenostjo. Pri ljudeh sem začutil tudi neke vrste črnogledost in strah, da bo nekaj šlo narobe. Se mi pa vseeno zdi, da mi je uspelo začutiti Slovence."

Isaac Palma
Novice Isaac Palma: Starši so me pozabili posvariti, naj se v Sloveniji ne zaljubim #intervju

Ni znala prebrati niti avtobusnega voznega reda

Trisha iz Avstralije je imela največ težav zaradi jezika: "Bilo je kar precej strašno, saj sem se znašla v popolnoma novi kulturi z izjemno težkim jezikom," pravi. Na začetku ni znala prebrati niti avtobusnega voznega reda, vendar je na srečo kar hitro spoznala nove prijatelje, ki so ji pomagali in odgovorili "na sto različnih vprašanj".

Trisha
Novice "Da sem se lahko preselila v Slovenijo, sem varčevala osem let"

Kot bi se preslikal v zgodbo Harryja Potterja

Ko je Južnokorejec Kim prvič prišel v Ljubljano, se mu je zdelo, kot da bi prišel v film o Harryju Potterju. "Stare hiše v središču mesta so se mi zdele enake kot hiše v filmu o Harryju Potterju," pravi. Zdaj se je na Ljubljano že povsem navadil, počuti se zelo domače. "Ne poznam pa še preostale Slovenije, saj še nisva imela časa obiskati drugih krajev."

Dukhwan Kim
Novice "Življenje v Ljubljani je podobno življenju na vasi v Koreji"

Ni vedela, ali naj se smeje ali joče

Biljana je bila najbolj šokirana, ker se Slovenci ob snidenju ne objamejo in poljubijo na lice. "V Makedoniji bi kaj takega pomenilo, da je nekaj narobe," je povedala. Še bolj jo je presenetila Slovenka, ki jo je vprašala, ali imajo v Makedoniji barvno televizijo. "Nisem vedela, ali naj se smejem ali jočem," je povedala Biljana.

Biljana
Novice Slovenka jo je vprašala, ali imajo v Makedoniji barvno televizijo

Prijatelj jo je povabil na kopanje in je mislila, da bodo kopali jamo

Mariani se je zaradi razlik pa tudi podobnosti v jezikih pripetilo kar nekaj smešnih nesporazumov. Prijatelj jo je povabil na "kopanje", kar v srbščini pomeni "kopati jamo", in ker se ji aktivnost ni zdela zabavna, se na povabilo ni odzvala. Šele naslednji dan, ko je na sliki videla, da na vrtu niso kopali jam, ampak so se kopali v bazenu, se je naučila, da v slovenščini "kopanje" pravzaprav lahko pomeni tudi plavanje. Zelo podobni se ji zdita tudi besedi čebela in čebula, zato ju včasih zameša. "Prišla sem v trgovino in prodajalko prosila za dva kilograma čebel. Gledala me je, kot da se mi je zmešalo."

Novice "Bila sem tako nesrečna, da sem nekaj morala spremeniti"

Hrvatica v Sloveniji pomotoma prosila za azil

Barbana iz Hrvaške je bila najbolj presenečena v študentskem referatu. "Ko sem se prijavljala na fakulteto prek interneta, sem po nesreči označila, da sem prosilka za azil. Ko sem prišla na univerzo, me je gospa v referatu gledala z velikimi očmi in spraševala, ali imam kakšen dokument in kako to, da zaprošam za azil. Ko sva ugotovili, da gre za napako, sva vse hitro uredili," pripoveduje med smehom in dodaja: "Na Hrvaškem sem enkrat prišla v referat in vprašala, ali lahko zamenjam enega od predmetov. Ženska, ki je delala tam, mi je vzela indeks in mi ga skoraj vrgla v glavo."

Barbara Bedeković
Novice Barbaro iz Hrvaške v Sloveniji resnično moti le ena stvar
Ne spreglejte