SiolNET. Novice Slovenija
3,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je nov zmogljivi helikopter slovenske policije #foto #video

3,76

termometer

helikopter slovenska policija
Za delo z novim helikopterjem je usposobljenih osem pilotov in šest letalskih tehnikov. Foto: Siol.net

Na brniško letališče je danes popoldne iz Italije s 16-dnevno zamudo priletel nov helikopter znamke Augusta Westland AW169 proizvajalca Leonardo Helicopters. Gre za "relativno nov, izredno zmogljiv" in dobro opremljen helikopter, ki je uporaben tako podnevi kot ponoči, pojasnjujejo na Policiji. Njegova največja prednost pred preostalimi šestimi v policijski floti je napredna tehnologija, z njo pa je povezana neprimerno boljša varnost.

policija, helikopter Novice Letalska enota policije: februarja prizemljeni, danes optimistični

"Po 12 letih je na naši platformi zopet pristal nov helikopter, ki pa trenutno še ni naš. Končuje se postopek končnega prevzema, ki bo trajal predvidoma še ves dan jutri, ko pa se lastništvo prenese na policijo, bo potrebnih še kup upravnih postopkov, tako da računamo, da bo helikopter čim prej operativen," je takoj po pristanku helikopterja na ploščadi dejal Dejan Kink, vodja Letalske policijske enote, v kateri imajo trenutno šest helikopterjev, z novim vred sedem, trenutno so operativni trije, novi pa še ne.

Gre za helikopter, ki se izredno hitro uveljavlja na trgu. Prvič je letel leta 2012, od 2015 pa ima tudi tipski certifikat EASA. "Gre za zelo zmogljiv, moderen helikopter, ki ima najmodernejše sisteme. Prvi je bil izdelan leta 2012, naš helikopter ima serijsko številko 102. Dobimo še vso opremo, ki jo potrebujemo za izvajanje policijskih nalog, opremljen je z vitlom in nosili, da se lahko izvaja tudi gorsko reševanje," je pojasnil Kink, ki je tudi vodil vse postopke v povezavi z nabavo novega helikopterja.

Uradni in svečani prevzem bo sledil, ko bodo dokončani vsi potrebni postopki. Uradni in svečani prevzem bo sledil, ko bodo dokončani vsi potrebni postopki. Foto: Metka Prezelj

AW169 Novice Čakanje policije na nov helikopter se bo še podaljšalo

Za pregled starega helikopterja 12 dni, za novega pol ure

"Helikopter je toliko zmogljiv, da se lahko tudi v primeru odpovedi enega motorja reši iz urbanega naselja in ne ogroža nikogar. Predvsem se poveča letalska varnost, tudi razpis smo zastavili tudi tako, da smo zmožni prepeljati svoje desantne skupine na skrajno vzhodno točko Slovenije, v Lendavo, ali pa na najvišjo točko, na Triglav, in se še uspešno vrniti nazaj," je dejal Kink.

Velika prednost novih tehnologij je tudi ta, da za standardni stourni pregled starih helikopterjev v floti porabijo 12 delovnih dni, nova tehnologija pa jim bo omogočala, da bodo takšen pregled na novem helikopterju opravili v pol ure.

Na vprašanje, ali se lahko zdaj v enoti s takim helikopterjem piloti počutijo tudi bolj varne, je Dejan Kink odgovoril, da kratkoročno še ne, a bodo to dolgoročno, če jim bo uspelo doseči cilj, da bi floto pomladili in poenotili, zagotovo dosegli. Na vprašanje, ali se lahko zdaj v enoti s takim helikopterjem piloti počutijo tudi bolj varne, je Dejan Kink odgovoril, da kratkoročno še ne, a bodo to dolgoročno, če jim bo uspelo doseči cilj, da bi floto pomladili in poenotili, zagotovo dosegli. Foto: Metka Prezelj

Varno delo je v letalski enoti dolgoročnejši projekt

"Ves prikazovalnik v helikopterju je sestavljen iz zaslonov, zelo malo je gumbov, stikal, pri starih je tega več. Ima veliko boljšo avtomatiko, performančna vrednost je večja, saj lahko peljemo več ljudi v bolj oddaljene kraje, tudi avtonomija poleta je daljša kot pri preostalih," je ključne razlike med starimi in novim helikopterjem v nadaljevanju pojasnil Kink.

Na vprašanje, ali se lahko zdaj v enoti s takim helikopterjem piloti počutijo tudi bolj varne, je Kink odgovoril, da kratkoročno še ne, a bodo to dolgoročno, če jim bo uspelo doseči cilj, da bi floto pomladili in poenotili, zagotovo dosegli.

S helikopterji v enoti leti 18 pilotov in dve pilotki. S helikopterji v enoti leti 18 pilotov in dve pilotki. Foto: Metka Prezelj

Ker so v enoti ugotovili, da so najbolj šibki prav na področju večnamenskih transportnih helikopterjev, načrtujejo zamenjavo dveh starejših, in sicer modelov augusta bell 212 in augusta bell 412. Nakup novega helikopterja je načrtovan za leto 2021, razpisna dokumentacija je v pripravi.

EC135 čaka na obnovo motorjev, ki so trenutno na pregledu v Nemčiji in bodo tam do konca oktobra. EC135 čaka na obnovo motorjev, ki so trenutno na pregledu v Nemčiji in bodo tam do konca oktobra. Foto: Metka Prezelj

Helikopter Cougar Novice V treh mesecih štirje resni incidenti zrakoplovov Slovenske vojske
Ključne lastnosti: omogoča samodejno lebdenje in visoko hitrost križarjenja

To je dvomotorni helikopter, ki s svojo opremljenostjo omogoča dnevno, nočno, instrumentalno letenje in letenje z uporabo očal za nočno gledanje, tako imenovanih očal NVG.

Njegova maksimalna vzletna masa znaša 4.800 kilogramov, od tega do 1.650 kilogramov uporabne mase za posadko, gorivo, policiste ali drug tovor. V potniškem prostoru je mogoče namestiti do deset sedežev. Posadko helikopterja sestavljata dva pilota in tehnik letalec.

Helikopter uporablja dva digitalno krmiljena turbinska motorja Pratt & Whittney 210A, njegova najvišja hitrost je 306 kilometrov na uro in ima štiriosnega avtopilota, ki omogoča tudi samodejno lebdenje.

Opremljen je z zunanjim vitlom, opremo za desantiranje osebja iz helikopterja, zelo močnim reflektorjem, kljuko za prenos zunanjega tovora in samostojnim snemljivim medicinskim interierjem z nosili.

Kot glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda policija navaja veliko hitrost križarjenja, ogromno zalogo moči in prilagodljivost opreme za različne naloge. Ima sodobno in najbolj prilagodljivo potniško kabino v svojem razredu, vidljivost je zelo dobra.

Pomeni novo generacijo sodobnih helikopterjev, ki izpolnjujejo vse sodobne standarde letalske varnosti in hrupa. To pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, večjo varnost ob odpovedi enega motorja, omogoča pa bistveno hitrejše prelete na različne naloge.
1 / 22
2 / 22
3 / 22
4 / 22
5 / 22
6 / 22
7 / 22
8 / 22
9 / 22
10 / 22
11 / 22
12 / 22
13 / 22
14 / 22
15 / 22
16 / 22
17 / 22
18 / 22
19 / 22
20 / 22
21 / 22
22 / 22
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin