Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 3. 2023,
10.16

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

93

Natisni članek

The Guardian Slovenija Rusija vohuni

Sobota, 25. 3. 2023, 10.16

1 leto, 1 mesec

The Guardian razkriva nove podrobnosti o ruskih vohunih, ki v Sloveniji še niso bile znane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

93

Dom, hiša v Črnučah, kjer naj bi prebivali ruski vohuni. |  Z dvema mladoletnima otrokoma so živeli v ljubljanskih Črnučah na Primožičevi ulici 35. | Foto Bojan Puhek

Z dvema mladoletnima otrokoma so živeli v ljubljanskih Črnučah na Primožičevi ulici 35.

Foto: Bojan Puhek

Pri domnevnih ruskih vohunih, ki so ju decembra aretirali v Ljubljani in jima v četrtek podaljšali pripor, je bila najdena ogromna vsota denarja, menda tako velika, da so policisti potrebovali več ur, da so ga prešteli, poroča The Guardian. Pišejo tudi, da naj bi, medtem ko v Sloveniji čakata na sojenje, v ozadju med Moskvo in zahodnimi državami potekali pogovori na visoki diplomatski ravni o njuni zamenjavi za osebo ali več ljudi, ki so trenutno v zaporu v Rusiji. 

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je decembra lani odkrila in v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) priprla dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Maria Mayer in Ludwig Gisch, ki sta se izdajala za državljana Argentine, sta imela v najeti pisarni v poslovni stavbi Lesnine za ljubljanskim Bežigradom odprto podjetje, ki naj bi se uradno ukvarjalo s preprodajo starin in nepremičnin. Z dvema mladoletnima otrokoma so živeli v ljubljanskih Črnučah na Primožičevi ulici 35.

Ljudem, ki so ju spoznali, sta bila všeč, saj so bili novi prišleki iz Latinske Amerike prijazni in radovedni, a nikoli vsiljivi. Prijateljem sta povedala, da ju je k selitvi v Evropo spodbudil strah pred uličnim kriminalom doma v Argentini. Mirna in hribovita Slovenija je nudila osvežujočo spremembo. 

Pri sebi sta imela veliko količino gotovine

Poleg že znanih podatkov britanski The Guardian razkriva, da sta pri sebi imela veliko zalogo gotovine, ki so jo našli med preiskavo pisarne. Menda naj bi je bilo toliko, da je policija potrebovala več ur, da jo je preštela. Velika zaloga gotovine bi lahko nakazovala, da so njune dolžnosti vključevale plačila ruskim neformalnim agentom ali obveščevalcem. Moskva za tovrstne naloge včasih uporablja ilegalce, saj bi lahko bili obveščevalci, ki delajo na veleposlaništvih, predmet rutinskega nadzora, s čimer tvegajo razkritje virov. 

Zakulisna pogajanja o zamenjavi 

The Guardian poroča tudi, da je vir, ki je poznal manevre v zakulisju, povedal, da medtem ko domnevna vohuna v Sloveniji čakata na sojenje, v ozadju med Moskvo in zahodnimi državami potekajo zakulisna pogajanja o zamenjavi za osebo ali več ljudi, ki so trenutno v zaporu v Rusiji.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino so zahodne države izgnale na stotine legalnih vohunov, ki so pod diplomatsko krinko delovali na veleposlaništvih po vsej Evropi. To je verjetno prisililo Moskvo, da se je bolj zanašala na ilegalce. Težko je z gotovostjo trditi, kakšne dejavnosti bi zakonca, ki živita v Sloveniji, morda izvajala za SVR, vendar bi namigi lahko bili v njunem delu in vzorcih potovanj. 

Slovenija, s šibkejšim protiobveščevalnim okoljem kot številne evropske države, ki se nahaja znotraj schengenskega območja prostega gibanja, je bila odlično izhodišče, da je par lahko prepotoval večino Evrope brez mejnih kontrol. "Večina njune dejavnosti ni bila v Sloveniji," je za The Guardian še povedal vir. 

Njun pripor je podaljšan

V četrtek je zunanja ministrica Tanja Fajon potrdila, da sta aretirana v resnici državljana Rusije, in ne Argentine, ter sporočila, da je obtožnica zoper njiju pravnomočna, kar pomeni, da je njun pripor podaljšan. "Obtožena sta dveh kaznivih dejanj, in sicer kaznivega dejanja vohunjenja ter kaznivega dejanja overovitve lažne vsebine," je dejala. 

Za razliko od legalnih ruskih obveščevalcev, ki se pretvarjajo za diplomate na ruskih veleposlaništvih po svetu, t. i. ilegalci delujejo brez vidnih povezav z Moskvo. Več let jih urijo, da se lažno predstavljajo kot tujci, nato pa jih pošljejo v tujino, kjer zbirajo obveščevalne podatke. Mnogi imajo otroke, ki odraščajo v tej prikriti identiteti in sploh ne vedo, da so njihovi starši v resnici Rusi. 

Fajonova je v četrtek povedala še, da bodo na pogovor o primeru poklicali ruskega veleposlanika v Sloveniji, a vsebina pogovorov ni znana. 

Zakonca sta v priporu povedala le malo. "Vse sta sprejela stoično. Očitno je, da sta profesionalca. Vendar ne govorita," je po poročanju Guardiana še dejal vir in dodal, da pogajanja o njuni zamenjavi potekajo na visoki ravni. "Zdaj bomo videli, kako pomembni so ti ljudje za Rusijo. To je zdaj velika igra. Jasno je, da je Slovenija tukaj le del večje slike."

MZZ Ministrstvo za zunanje zadeve Mladika
Novice Obtožnica zoper ruska vohuna pravnomočna, na zagovoru ruski veleposlanik
Dom, hiša v Črnučah, kjer naj bi prebivali ruski vohuni.
Novice Razkrivamo način delovanja ruskih vohunov iz Ljubljane #video
Art Gallery 5'14
Novice To je hiša v Črnučah, kjer sta živela ruska vohuna #foto #video
Lesnina Ljubljana
Novice Sredi Ljubljane prijeli ruska vohuna. To je sledilo.
Ne spreglejte