SiolNET. Novice Slovenija
1,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Termokamera za merjenje temperature zaposlenih? Informacijska pooblaščenka opozarja na previdnost.

1,25

termometer

Termo kamera |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozarja na previdno uvajanje uporabe termokamer za merjenje telesne temperatur, saj je namen njihove uporabe odkrivanje posameznikov s povišano temperaturo in pravočasno ukrepanje, torej gre neizogibno za obdelavo osebnih podatkov

Kot so zapisali pri Informacijskem pooblaščencu, so v zadnjem obdobju opazili povečano oglaševanje termokamer, ki se predstavljajo kot učinkovito preventivno orodje za omejevanje širitev okužbe z novim koronavirusom.

"Proizvajalci tovrstnih sistemov navajajo, da lahko na ta način podjetja pri posameznikih, kjer termalna kamera odkrije povišano telesno temperaturo, nadalje ukrepajo in tako zajezijo morebitno širitev okužbe v podjetju," so zapisali.

Podjetja niso na splošno upravičena do merjenja telesne temperature

Mojca Prelesnik | Foto: STA , Foto: STA , Ponudniki sisteme oglašujejo, kot da so v celoti skladni z zagotavljanjem zasebnosti in uredbo o varstvu podatkov (GDPR), ker termalna kamera ne prikazuje podrobnosti, na podlagi katerih bi lahko prišlo do prepoznave obraza in s tem posameznika.

"Nobena tehnologija sama po sebi ne more že vnaprej zagotavljati skladnosti s pravili glede varstva podatkov, saj so vedno ključni nameni in preostale konkretne okoliščine uporabe tehnologije. V primeru termokamer je namen njihove uporabe identifikacija posameznika s povišano temperaturo in pravočasno ukrepanje, torej gre neizogibno za obdelavo osebnih podatkov," so zapisali pri Informacijskem pooblaščencu.

termična kamera, Berlin Digisvet Morda nam bodo delovna mesta pred covid-19 varovale – termične kamere

Podjetja in ustanove na splošno niso upravičene do meritev telesne temperature zaposlenih ali obiskovalcev ter s tem obdelave njihovih zdravstvenih osebnih podatkov.

"Ti podatki spadajo med posebne vrste osebnih podatkov in splošna uredba določa, da je njihova obdelava prepovedana, če ni podana katera od izjem. Podjetja in ustanove bi se morale pred uvajanjem merjenja o tem posvetovati s predstavniki medicinske stroke, za mnenje lahko povprašajo izbranega izvajalca medicine dela in pridobijo oceno stroke, ali je tovrstno merjenje nujno in upravičeno, v kakšnem obsegu naj se izvaja ter kakšen obseg hrambe podatkov je primeren, če sploh."

Hidroksiklorokin Novice Lahko te tablete vrnejo človeštvo v običajen vsakdan? #video

Odločiti mora zdravstvena stroka

"Zdravstvena stroka je torej tista, ki lahko da verodostojen odgovor o nujnosti in primernosti obdelave teh podatkov. Če presodi, da je merjenje oziroma spremljanje ustrezno, mora podjetje/ustanova spoštovati vse določbe splošne uredbe – predvsem načela varstva osebnih podatkov, posameznike mora o tem ustrezno obvestiti, zagotoviti pa tudi vse potrebne varovalke, med drugim minimizacijo in sorazmernost obsega obdelave osebnih podatkov in rokov hrambe, varnost podatkov ter njihovo točnost in ažurnost," je še zapisala Prelesnikova.

Koronavirus Infekcijska Novice V zadnjih 24 urah brez novih okužb, umrl še en bolnik #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin