Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 8. 2021,
8.27

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

Natisni članek

vreme toča nevihta neurje

Ponedeljek, 16. 8. 2021, 8.27

2 leti, 8 mesecev

Takšne so posledice nedeljskega neurja #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

V več občinah vzhodne polovice države danes nadaljujejo z odstranjevanjem posledic nedeljskega neurja. Močan veter je odkrival strehe in podiral drevesa, zaradi česar je bilo v občini Šentilj v nedeljo zaprtih okoli 20 lokalnih cest. Na območju Brežic je podrto drevo poškodovalo hišo. Ponekod je klestila toča, prišlo je tudi do izpada elektrike.

Kot kaže, je nedeljsko neurje najbolj prizadelo dele Posavja in Štajerske. V občini Brežice je neurje z močnim vetrom, nalivi in točo najbolj prizadelo mesto Brežice z okolico. Močan veter je podiral in lomil drevesa, podrto drevo je po dostopnih podatkih poškodovalo hišo, so za STA pojasnili na brežiški občini.

Veter je tudi razkrival strehe objektov, poškodovani so drogovi javne razsvetljave in pokrovi kanalizacijskega omrežja. Vzdrževalci so že zagotovili prevoznost cest, ki so bile zaprte zaradi podrtih dreves, danes na terenu nadaljujejo z odpravljanjem poškodb na javni razsvetljavi.

Toča v kmetijstvu po podatkih pristojne službe ni povzročila večje škode, so še navedli na brežiški občini, kjer ocene škode zaradi neurja zaenkrat še nimajo. Gasilci so sicer na območju brežiške občine po podatkih centra za obveščanje v nedeljo posredovali na 15 lokacijah.

Neurje
Novice Ponekod klestila toča, sunki vetra lomili drevesa

Tudi na območju občine Krško je močan veter razkril nekaj streh objektov in podrl več dreves, nekatera so pri tem poškodovala osebna vozila in nekaj objektov. Gasilci so posredovali na devetih lokacijah, prav tako so posredovale ostale pristojne službe.

Po podatkih Elektra Celje je bilo v nedeljo na širšem območju Posavja zaradi posledic neurja brez električne energije 1534 odjemalcev. Ekipe Elektra Celje so v nočnih urah odpravile večino okvar na omrežju, tako da je danes zjutraj bilo brez električne energije še 48 odjemalcev, ki so napajani iz transformatorske postaje Glogov brod. Sicer pa je po navedbah Elektra Celje nedeljsko neurje povzročilo predvsem veliko materialno škodo na elektroenergetskem omrežju.

Na območju občine Šentilj je neurje najbolj prizadelo severovzhodni del občine, center za obveščanje pa je z območja občine prejel prijave o 14 dogodkih, povezanih z neurjem. Pihal je zelo močan veter, ki je podiral drevesa, odnašal veje in odkrival strehe nekaterih objektov. Zaradi posledic močnega vetra in nalivov je bilo zaprtih okoli 20 lokalnih cest, je danes za STA povedal šentiljski župan Štefan Žvab.

Po njegovih besedah so aktivirali vse razpoložljive gasilske enote in tehnične zmogljivosti, da so s cest odstranili vse ovire in vzpostavili prevoznost. Območje Sladkega Vrha je zajel tudi pas toče. Odstranjevanje posledic neurja v šentiljski občini se nadaljuje tudi danes, ocene škode za zdaj še nimajo, je povedal župan.

Na območju Občine Majšperk tako silovitega neurja, kot je bilo nedeljsko, letos še ni bilo, je za STA ocenila županja občine Darinka Fakin. Območja v občini so različno prizadeta, severovzhodni del občine je močno prizadela toča, ki je poškodovala kmetijske pridelke. Zaradi posledic neurja sta se sprožila tudi dva plazova, poškodovanih je veliko cestnih bankin, gasilci so pomagali pri prečrpavanjih vode iz objektov, dve cesti, ki sta bili zaprti, pa so že v nedeljo očistili in uredili prevoznost.

S posledicami neurja so se po podatkih centra za obveščanje spopadali tudi na območju Svete Ane in Apač, v Gornji Radgoni je eno drevo padlo na vozilo, večje težave zaradi neurja so imeli tudi na območju občin Cankova, Rogašovci, Grad, Murska Sobota, Velika Polana in Kuzma. Na območju občine Beltinci je bilo v nedeljo zvečer brez električne energije 763 odjemalcev, delavci Elektra Maribor pa so napako odpravili nekaj po 21. uri. Toča je klestila tudi ponekod na Koroškem, med drugim na območju občin Vuzenica in Radlje ob Dravi.

Uprava za zaščito in reševanje je v nedeljskem neurju skupno zabeležila 123 dogodkov, aktiviranih je bilo 52 prostovoljnih in dve poklicni gasilski enoti ter ostale pristojne službe.

Ne spreglejte