Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
21.39

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

39

Natisni članek

RTV-prispevek RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 21.39

2 leti, 10 mesecev

Svetniki RTVS bi zaradi denarja tožili državo. Direktor: Nimamo pravne podlage.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

39

RTV. Denar. | Foto STA

Foto: STA

Stanje na RTVS je še kako resno, saj naj bi po napovedih letošnje leto končal s skoraj desetimi milijoni evrov primanjkljaja, opozarja direktor Andrej Grah Whatmough.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je na današnji seji seznanil z izhodiščnim gradivom generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha o uskladitvi RTV-prispevka in izvedbi stavkovnega sporazuma iz leta 2018. Direktor je pri tem izrazil prepričanje, da RTVS v tem trenutku s predlogom vladi po zvišanju prispevka ne bi uspelo.

RTVS letos z 10-milijonskim primanjkljajem

Gradivo navaja tudi ukrepe za izboljšanje finančnega poslovanja RTVS, med katerimi so povečanje tržnih prihodkov, nova sistematizacija delovnih mest, racionalizacija poslovanja in morebitni predlog za ustavno presojo določb zakona o slovenskem filmskem centru, ki zadevajo zavod. Grah Whatmough je opozoril, da je stanje še kako resno, saj naj bi po napovedih RTVS letošnje leto končal s skoraj desetimi milijoni evrov primanjkljaja.

Ejal Sela
Novice Izraelski veleposlanik ekskluzivno o tem, kaj se mu je zgodilo na RTV Slovenija

RTVS ni neposredni porabnik državnega proračuna

Svet delavcev RTVS pričakuje, da bo vodstvo zavoda zahtevalo od vlade, naj izpolni svoje obveznosti iz stavkovnega sporazuma iz leta 2018. A po mnenju Graha Whatmougha RTVS tega ne more doseči po pravno iztožljivi poti, saj zavod ni neposredni porabnik državnega proračuna, temveč se financira iz RTV-prispevka in tržnih prihodkov. Dejal je, da je poteza na strani socialnih partnerjev, ki lahko terjajo izvedbo sporazuma tudi za RTVS.

Direktorju očitali, da je že vnaprej obupal

Direktorjeva stališča so naletela na različne odzive svetnikov. Jože Poglajen je izrazil začudenje, da je Grah Whatmough v zvezi s predlogom po zvišanju RTV-prispevka že vnaprej obupal. Poglajen je tudi izrazil razočaranje, ker programski svet nima dovolj politične volje, da bi sam pozval vlado k uskladitvi prispevka. Jelka Stergel je opozorila, da racionalizacija poslovanja RTVS ne sme pripeljati do dodatnega krčenja programske sheme.

Vasko Simoniti
Novice "Podtikajo, češ da so prišli desni in bo hudič. Ni res, desni cele dneve delajo, drugi pa delijo."

Notranje rezerve

Slavko Kmetič je menil, da ima zavod še veliko notranjih rezerv za racionalizacijo finančnega poslovanja. Po mnenju Ane Tavčar Pirkovič bi lahko RTVS s sodobnimi načini trženja pomembno okrepil prihodkovno stran. Po mnenju Janeza Juhanta pa bi RTVS veliko lažje uspelo s predlogom ustanovitelju oziroma vladi po zvišanju RTV-prispevka, če bi se resnično vedel kot javni zavod in s programskimi vsebinami ne bi nagovarjal zgolj dela javnosti.

Dogovor z Ukomom

Grah Whatmough je tudi pojasnil, da zavod z uradom vlade za komuniciranje (Ukom) še ni sklenil pogodbe o tržnem delu medijskega pokrivanja predsedovanja Slovenije Svetu EU, se pa o tem še pogajajo. Po njegovih besedah je RTVS v prvi ponudbi Ukomu navedel ceno 717 tisoč evrov, Ukomov odziv pa je vseboval ceno 180 tisoč evrov. Ni pa direktor navedel cene, ki jo je zavod vnesel v drugo ponudbo in kakšen je bil v tem primeru odgovor vladne strani.

Novice Opravičevanje nasilja: RTV obžaluje prispevek z Anisom Ličino #video
Ne spreglejte