Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
6.37

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

74

Natisni članek

Janja Sluga Igor Zorčič Zdravko Počivalšek SMC

Četrtek, 25. 3. 2021, 6.37

3 leta, 1 mesec

Počivalšek: Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

74

Zdravko Počivalšek | Foto STA

Foto: STA

Na današnjem svetu SMC so razpravljali o programski prenovi, usmeritvah do volitev in povezovanju stranke, tema pa so bili tudi trije poslanci, Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajič, ki jih ni bilo na seji in so med drugim tudi podprli interpelacijo zoper Vaska Simonitija. Počivalšek je dejal, da gre SMC naprej s tistimi, ki so na ladji. "Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi," je dejal.

Svet SMC je danes končal sejo, ki so jo začeli pred dvema tednoma. Skozi razpravo je Počivalšek dobil kar nekaj predlogov, kako nadgraditi načrt, ki so ga pripravili v sekretariatu stranke. To bodo vnesli v program dela v naslednjem obdobju, je prvak SMC povedal v izjavi novinarjem po seji sveta, poroča STA.

Po njegovih besedah so ugotovili, da verjamejo v to, da bodo z bolj kolektivnim delom v vseh strukturah stranke, torej v poslanski skupini, ministrski ekipi, generalnem sekretariatu stranke in v lokalnih odborih, naredili tisto razliko, ki je po njegovem mnenju potrebna, da pokažejo nov obraz stranke.

Danes so govorili tudi o povezovanju SMC. V vsakem primeru je po Počivalškovih besedah največ besed namenjenih združevanju liberalnega centra parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank. Sledi tudi povezovanje sorodnih strank za morebitni skupni nastop na volitvah, je napovedal. Ob tem je poudaril, da bo o vseh teh zadevah odločal svet stranke, po potrebi pa bodo za ta namen sklicali tudi kongres.

Vasko Simoniti
Novice Znan izid interpelacije

Zorčiča, Sluge in Rajića ni bilo

Igorja Zorčiča na seji ni bilo. | Foto: STA , Igorja Zorčiča na seji ni bilo. Foto: STA , Na seji sicer pričakovano ni bilo treh poslancev, in sicer vodje poslanske skupine Janje Sluga, predsednika DZ in podpredsednika SMC Igorja Zorčiča in poslanca Branislava Rajića, o katerih se ugiba, da nameravajo zapustiti stranko in njeno poslansko skupino. Podprli so tudi interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija, Počivalšek pa je že ob prihodu na sejo sveta dejal, da se bodo ti trije poslanci morali odločiti, saj na dveh stolih ni mogoče sedeti, je dejal po poročanju STA.

O tem so izmenjali mnenja tudi na današnji seji sveta. "Enotni smo si, da se bomo skupaj trudili za to, da s stranko na prihodnjih volitvah dosežemo čim boljši rezultat," je povedal Počivalšek. Zadeve, povezane s člani poslanske skupine, bo obravnavala poslanska skupina, je povedal Počivalšek in s tem odgovoril na vprašanje, ali torej danes niso sprejemali sklepov o omenjenih treh poslancih.

Igor Zorčič
Novice Zorčič: Moral bom narediti revizijo stališča o sodelovanju v SMC

"Z nami pa so lahko tisti, ki so na ladji"

Na vprašanje, do kdaj pričakuje njihovo odločitev, je odgovoril, da je to njihova stvar in jih ne bodo čakali. "Odločili smo se, da gremo naprej. To bo SMC tudi naredila. Z nami pa so lahko tisti, ki so na ladji, ki jo poskušamo sami peljati naprej. Ne more pa nekdo biti pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal. Na vprašanje, ali ima stranka zdaj realno gledano pet poslancev, pa je odgovoril: "To bomo videli. Pustimo se presenetiti."

Tomaž Gantar
Novice DeSUS: Gantar izstopil iz stranke, Podgoršku prenehalo članstvo

Sluga in Zorčič Počivalšku očitata odločitve v ozadju

Janja Sluga in Zorčič sta sicer Počivalšku danes v izjavi za STA, ko sta povedala, da se seje sveta ne bosta udeležila, očitala odločitve v ozadju za povezovanje oziroma sodelovanje SMC in imenovanje Andreja Čuša za državnega sekretarja. Čuš je predsednik stranke Zeleni Slovenije.

Počivalšek odgovarja, da dogovorov v ozadju ni, saj bo o tem, s kom se bodo povezovali, odločali organi stranke. Avtonomija vsakega ministra v vseh vladah pa po njegovih besedah je, da si državne sekretarje izbira sam. To je storil tudi sam "zaradi vsebin, ki jih je treba na našem ministrstvu nasloviti, posebej v povezavi z evropskimi strukturnimi skladi, kjer so dolžni upoštevati zeleno, krožno in digitalno".

Andrej Čuš
Novice Andrej Čuš novi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj
Branko Simonovič
Novice Simonovič za čimprejšnji volilni kongres stranke
Jurij Lep
Novice Bodo poslanci DeSUS sledili usmeritvi svoje stranke, kako naj glasujejo?
Ne spreglejte