SiolNET. Novice Slovenija
5,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zorčič: Moral bom narediti revizijo stališča o sodelovanju v SMC

5,21

termometer

Igor Zorčič
Predsednik državnega zbora iz vrst SMC Igor Zorčič meni, da SMC ne igra tiste vloge, za katero so se v stranki dogovorili ob vstopu v koalicijo. Foto: Ana Kovač

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je za Televizijo Slovenija dejal, da bo "verjetno tudi sam moral narediti neko revizijo stališča o sodelovanju v stranki". Ob tem je dejal, da je tudi na svetu stranke SMC prejšnji teden izpostavil, da "SMC ne igra tiste vloge, za katero smo se dogovorili ob vstopu v to koalicijo". Zato se mu zdi vredno premisleka, kako naprej.

V oddaji Politično na TV Slovenija je predsednik državnega zbora Igor Zorčič glede enotnosti stranke SMC ocenil, da so stališča v stranki različna. "Še posebej moram reči, da je kar dosti odziva na terenu in da na to trditev, da smo bili enotni, lahko odgovorim samo s tem, da bom verjetno tudi sam moral narediti neko revizijo stališča o sodelovanju v stranki," je po poročanju STA dejal Zorčič.

Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek zavrača navedbe računskega sodišča

"SMC ne igra vloge, za katero smo se dogovorili ob vstopu v koalicijo"

Kot je pojasnil Zorčič, sklepov na svetu stranke, ki je potekal prejšnji teden, ni podprl, saj so se mu zdeli "enostavno preskromni". Med drugim je dejal, da je na svetu stranke problematiziral tudi dejstvo, da "SMC ne igra tiste vloge, za katero smo se dogovorili ob vstopu v to koalicijo". Kot je še dejal, je na svetu predlagal tudi nekoliko bolj zaostreno stališče, a njegov predlog ni bil upoštevan.

Zorčič je dejal, da podpira Janjo Sluga kot vodjo poslanske skupine SMC. Zorčič je dejal, da podpira Janjo Sluga kot vodjo poslanske skupine SMC. Foto: STA

Zorčič je ob tem komentiral tudi položaj vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga, o katerem se ugiba že več tednov. Kot je dejal, položaj težko ocenjuje, vendar Slugo kot vodjo poslanske skupine podpira. Predsednik državnega zbora je v pogovoru za TV Slovenija še ocenil, da kolikor je bilo razumeti stališče večine članov sveta, do volilnega kongresa SMC v bližnji prihodnosti "očitno ne bo prišlo". Kot je znano, je sicer seja sveta, na kateri bodo člani nadaljevali razpravo o prihodnosti stranke, predvidena v četrtek.

Zorčič: Agonija glede STA naj se prekine

Glede ustavitve financiranja STA pa je Zorčič menil, da je politika, predvsem pa zakonodajna veja oblasti, STA dolžna pripraviti nek zakonodajni okvir, vse ostalo pa je stvar "na eni strani zavez vlade oziroma urada vlade za komuniciranje in na drugi strani pravic STA". "Tako kot bi morala tudi vlada iti na sodišče, če misli, da je upravičena do kakšnih papirjev, pa jih ne dobi, enako bi morala storiti tudi STA," je še dejal predsednik državnega zbora.

Z obračunavanjem z mediji ter z napadi in razgradnjo STA se ne strinja tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Z obračunavanjem z mediji ter z napadi in razgradnjo STA se ne strinja tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Foto: STA

Ob tem je izrazil željo, da se "ta agonija prekine" ter ocenil, da je za Slovenijo škodljiva. "Predvsem pa si želim, da bi vlada upoštevala voljo parlamenta, ki pravi, da je vlada dolžna financirati STA v skladu s poslovnim poročilom." "Ta zakon je popolnoma jasen, ne dopušča nikakršnih drugih interpretacij in izgovorov," je še dodal Zorčič.

Tanja Fajon Novice Fajonova pri ustavni obtožbi zoper Janšo previdnejša od Šarca #video

Proti razgradnji STA tudi minister Koritnik

Dogajanje glede STA je sicer v sobotni izdaji Večera komentiral tudi minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik. Kot je dejal v intervjuju, se z obračunavanjem z mediji ter napadi in razgradnjo STA ne strinja, "saj vsaka država potrebuje nacionalno tiskovno agencijo". Ob tem je Koritnik dodal, da smisla v takem početju ne vidi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin