SiolNET. Novice Slovenija
2,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DeSUS: Gantar izstopil iz stranke, Podgoršku prenehalo članstvo

2,62

termometer

Tomaž Gantar
Foto: STA

Iz DeSUS je izstopil nekdanji podpredsednik stranke in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Odločitev je sporočil na današnjem izvršnem odboru stranke. Izvršni odbor stranke pa se je danes tudi seznanil, da je ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku v skladu s statutom stranke prenehalo članstvo v DeSUS. Podgoršek je namreč tudi po izstopu stranke iz koalicije Janeza Janše ostal na položaju ministra.

Gantar je pojasnil, da odločitev po desetih letih v DeSUS ni bila lahka in v nobenem primeru ne bi želel škodovati stranki. A je po dogajanju v zadnjem času kljub vsemu pričakoval kakšne odločne poteze, da bi se zadeve postavile na mesto. Dogajanje v zadnjem času ga je preveč zaposlovalo in nima več prave volje ali pa energije, da bi deloval na podoben način kot doslej. Zato se je odločil, da gre, je še povedal Gantar. 

Izvršni odbor stranke je sicer na zasedanju odločil, da DeSUS ostaja sredinska stranka z zmerno opozicijsko držo in se zavzema za varovanje pravne in socialne države.

Jože Podgoršek ni več član stranke DeSUS. Jože Podgoršek ni več član stranke DeSUS. Foto: STA

Podgoršek: Sem strokovnjak, ne politik

Potem ko je DeSUS decembra zapustila Janševo koalicijo, so po neuspešni konstruktivni nezaupnici s kandidaturo njihovega zdaj že nekdanjega predsednika Karla Erjavca za predsednika vlade sporočili, da bodo zmerna opozicija, piše STA. Tako podpirajo predloge vlade, ki so tudi del koalicijske pogodbe, ki so jo sami sopodpisali v času vstopa v Janševo vlado.

V vladi pa je ostal minister za kmetijstvo Podgoršek. Dokler uživa podporo poslanske skupine DeSUS, lahko dela naprej v vladi, saj je tudi vez s poslanci, je 12. marca dejal Janša. Danes pa je Podgoršek dejal, da nadaljuje delo v vladi. "Bom pa po svojih močeh v vladi poskušal skrbeti tudi za uresničevanje programa DeSUS, saj še vedno verjamem v njeno konsolidacijo," je še povedal. 

Erjavec je večkrat v funkciji predsednika stranke povedal, da bo Podgoršku v skladu s statutom prenehalo članstvo v stranki, če bo ostal na funkciji ministra. Statut stranke namreč določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Podgoršek je večkrat doslej navedel, da je v prvi vrsti strokovnjak in ne politik, ter bo tako deloval tudi v prihodnje, če mu bo dana možnost. Konec februarja je v izjavi spomnil, da ga je za to funkcijo nagovorila poslanska skupina.

Začasno stranko zastopa Anton Balažek

Izvršni odbor DeSUS sicer še vedno razpravlja o aktivnostih in kratkoročnih ukrepih za konsolidacijo stranke. Med drugim je pričakovati razpravo o volilnem kongresu, saj je Karl Erjavec 10. marca odstopil z mesta predsednika stranke. Začasno jo zastopa Anton Balažek.

Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek: Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi Vasko Simoniti Novice Znan izid interpelacije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin